Ziua 85: Putin e acuzat că ucide nevinovați din Kiev până-n Africa. Belarus a primit rachete, Ucraina zeci de miliarde de dolari

Ziua 85: Putin e acuzat că ucide nevinovați din Kiev până-n Africa. Belarus a primit rachete, Ucraina zeci de miliarde de dolari

În Ucraina este război deja de 85 de zile și luptele continuă, ucrainenii se apără cu îndârjire, iar Putin este nemulțumit că nu obține victorii importante.

Situația este încă în desfășurare la Azovstal, de unde au fost până acum preluați, susțin rușii, peste 1.700 de soldați. Mai multe sute de apărători sunt încă acolo, inclusiv comandanții.

Liderii Finlandei și Suediei s-au întâlnit cu Joe Biden, pentru a discuta viitorul țărilor lor în NATO, în timp ce Erdogan continuă să se opună aderării.

Senatul SUA a aprobat un pachet de încă 40 de miliarde de dolari pentru susținerea Ucrainei, la care au mai plusat, tot azi, cu 17,5 miliarde de euro și liderii G7.

Spotmedia.ro v-a prezentat cele mai importante momente, declarații și imagini de joi, 19 mai, ziua 85 a războiului din Ucraina:

23:40 - Mesajul președintelui Joe Biden, după ce Congresul SUA a aprobat un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina:

„Aplaud Congresul pentru că a transmis lumii un mesaj clar bipartizan, că poporul Statelor Unite este alături de oamenii curajoși ai Ucrainei în timp ce își apără democrația și libertatea”.

23:14 - Autorităţile din România anunță că nu au fost înregistrate modificări ale radioactivităţii, în urma incendiului de pădure din apropiere de Cernobîl, iar norul de fum rezultat se deplasează în această noapte spre Rusia, nu spre România.

22:35 - Secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat Rusia că foloseşte alimentele drept „armă” în războiul declanşat în Ucraina, ţinând „ostatice” rezervele de hrană în porturile ucrainene, situaţie care afectează nu doar milioane de ucraineni, ci milioane de oameni din întreaga lume, care se bazează pe exporturile Ucrainei, relatează Reuters.

ADVERTISING

22:06 - Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat în fața Parlamentului că el crede că ar există o modalitate de a depăși îngrijorările Turciei cu privire la aderarea Suediei și Finlandei la NATO.

„Cred că există o cale. Cred că vom ajunge acolo până la urmă și este foarte important să ascultăm toți membrii și preocupările lor în acest proces și cu siguranță vom asculta Turcia”, a declarat Wallace, precizând că va discuta în curând și cu omologul său turc.

21:20 - Dictatorul Aleksandr Lukaşenko a anunţat joi că ţara sa a achiziţionat din Rusia sisteme de apărare antiaeriană S-400 şi rachete balistice Iskander, transmite AFP.

20:46 - Peste un milion de refugiați ucraineni s-au întors deja acasă, potrivit ambasadorului țării în Marea Britanie, Vadim Prystaiko.

20:35 - Liderii financiari ai G7 au convenit asupra unui ajutor de peste 17,5 miliarde de euro pentru Ucraina.

„Vom continua să fim alături de Ucraina pe tot parcursul acestui război și dincolo de acesta și suntem pregătiți să facem mai mult, după cum este necesar”, se arată în propunerea de rezoluție, potrivit Reuters.

19:46 - Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi alte 40 au fost rănite joi în bombardamente ruse intense asupra oraşului Severodoneţk, în estul Ucrainei, deja aproape încercuit de forţele Moscovei, a anunţat guvernatorul regional, informează AFP.

19:33 - Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, transmite că a vorbit cu omologul său britanic, Liz Truss, despre cum să „tragă Rusia la răspundere pentru agresiunea sa și să deblocheze exporturile de alimente ale Ucrainei”.

„Rusia poartă întreaga responsabilitate nu numai pentru uciderea, torturarea și violarea ucrainenilor, ci și pentru înfometarea oamenilor din întreaga lume, inclusiv în Africa”, a scris Kuleba pe Twitter.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

19:15 - Germania va aloca 1 miliard de euro pentru a sprijini bugetul Ucrainei. Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner, a anunțat noul pachet de asistență în timpul unei reuniuni a G7.

În plus, potrivit lui Lindner, SUA vor să mobilizeze 7,5 miliarde de dolari pentru a ajuta bugetul pe termen scurt al Ucrainei.

19:00 - Prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson, a declarat că „agresiunea pe scară largă” a Rusiei împotriva Ucrainei a dus la „momentul decisiv” pentru ca țara ei să decidă să solicite aderarea la NATO.

18:18 - Președintele american Joe Biden spune că Finlanda și Suedia au „sprijinul deplin și complet” al SUA, pentru aderarea la NATO, după o întâlnire cu omologul său finlandez, Sauli Niinistö, și cu prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson, la Casa Albă.

Biden a spus că ambele au instituții democratice puternice, armate puternice, economii puternice și transparente, dar și o moralitate puternică.

„Îndeplinesc toate cerințele NATO, ba și mai mult. Să avem doi noi membri NATO în nordul îndepărtat va spori securitatea alianței noastre și va întări cooperarea în materie de securitate la nivel general”, a spus Biden.

17:55 - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că este încrezător că membrii NATO vor lua rapid decizia de a primi Finlanda și Suedia în alianță.

Vorbind în timpul unei vizite la Copenhaga, Stoltenberg a spus că nu este neobișnuit ca membrii alianței să aibă opinii diferite, referindu-se la reticența Turciei de a accepta oferta de aderare a țărilor nordice.

17:31 - Franţa a desfăşurat în România, unde acţionează ca naţiune-cadru a forţelor NATO, un sistem de apărare sol-aer Mamba de ultimă generaţie.

ADVERTISING

17:22 - Germania l-a lăsat pe fostul cancelar Gerhard Schröder fără beneficiile oficiale, pe motiv că acesta nu și-a respectat obligațiile corespunzătoare funcției ocupate, când a refuzat să rupă legăturile cu giganții energetici din Rusia.

17:00 - Volodimir Zelenski a avut joi o nouă convorbire cu premierul britanic Boris Johnson. Downing Street a anunțat ulterior că Johnson l-a asigurat pe președintele ucrainean că va menține fluxul de armament, inclusiv artilerie și rachete cu rază lungă și drone.

16:56 - Președintele Finlandei Sauli Niinistö și premierul suedez Magdalena Andersson au ajuns la Casa Albă.

16:50 - Google și-a relocat cei mai mulți dintre angajații din Rusia. Majoritatea au fost mutați în Dubai. Angajații care au decis să rămână în Rusia vor părăsi corporația.

16:34 - Procurorii au cerut închisoare pe viață pentru Vadim Șișimarin, soldatul rus de 21 de ani judecat pentru crime de război, după ce a împușcat mortal un civil ucrainean. Sergentul a pledat vinovat, dar a spus în instanță că a tras pentru că altfel superiorii săi nu l-ar fi lăsat în pace.

El a fost confruntat joi, în a doua zi de proces, și de văduva bărbatului pe care l-a ucis. Detalii AICI.

16:16 - Numărul incendiilor de pădure din Rusia s-a dublat în ultimele 4 zile. Potrivit raportărilor oficiale, în acest moment ard 42.000 de hectare și specialiștii se tem că situația se va înrăutății pentru că nu are cine să le stingă, pentru că aproape tot echipamentul e pe front în Ucraina.

16:00 - Un consilier al primarului din Mariupol spune că „rușii transportă cu autobuzele în Crimeea cadavrele celor care au murit în bombardamentul asupra teatrului”.

15:51 - Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a revenit joi cu un mesaj despre extinderea NATO.

„Le-am spus prietenilor noștri că ne vom opune aderării Suediei și Finlandei la NATO și continuăm să susținem asta. NATO este o organizație a securității și nu putem accepta prezenta organizațiilor teroriste în cadrul ei”, a spus Erdogan.

15:32 - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a vorbit din nou despre soarta teritoriilor ucrainene ocupate, reiterând că orice formă de anexare se va face doar „în acord cu voința exprimată a locuitorilor acestor regiuni”.

„Ei decid cum vor continua și alături de cine vor să trăiască”, a spus Peskov.

15:15 - Oficialii ONU spun că 400 de milioane de oameni din întreaga lume mâncau, înainte de invazie, pâine făcută cu grâu din Ucraina.

Astfel, „faptul că porturile nu sunt deschise reprezintă din partea Rusiei o declarație de război împotriva securității alimentare globale, ce va aduce foamete și va destabiliza națiuni, generând migrații în masă”, a avertizat și David Beasley, directorul Programului Alimentar, în cadrul unei întâlniri cu secretarul de stat din SUA Antony Blinken.

„Așă că fac un apel către președintele Putin, dacă ai inimă, te rog, deschide porturile. Dă asigurări tuturor că rutele sunt sigure, ca să-i putem hrăni pe cei mai săraci dintre săraci și să evităm foametea, așa cum am făcut-o și în trecut”, a mai spus oficialul ONU.

15:04 - Japonia și-a dublat ajutorul financiar oferit Ucrainei, suma ajungând la 600 de milioane de dolari.

14:49 - Cancelarul german Olaf Scholz a declarat joi, în Bundestag, că nu este favorabil acordării unei „scurtături” oferite Ucrainei în vederea aderării la Uniunea Europeană, care, în opinia sa, „nu este o chestiune de câteva luni sau de câţiva ani”.

El a primit o replică de la ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, care a denunțat un „tratament de mâna a doua” aplicat de anumite capitale Ucrainei.

14:31 - Fostul președinte american George W. Bush a gafat serios joi, la un eveniment în Dallas. El vorbea despre cum alegerile din Rusia sunt falsificate și a criticat „decizia unui singur om de a lansa o invazie nejustificată și brutală”.

Doar că în loc de Ucraina a spus Irak. S-a corectat rapid și a spus Ucraina, după care a adăugat gâtuit „și Irak…”.

„În orice caz, am 75 de ani”, a continuat el, în timp ce sala râdea. Bush a mai spus în acest discurs că Zelenski e „un tip micuț și tare”, „un Churchill al secolului 21”.

13:52 - Văduva lui Alexander Șelipov, bărbatul de 62 de ani ucis de tânărul sergent Vadim Șișimarin, primul soldat rus judecat în Ucraina pentru crime de război, a vorbit joi în fața instanței, în a doua zi a procesului.

Ea a povestit că a auzit împușcătura și a deschis poarta să vadă ce s-a întâmplat, moment în care l-a văzut pe Șișimarin cu mitraliera pe geamul unei mașini. Femeia s-a dus și s-a ascuns și a așteptat ca mașina să plece, după care a ieșit pe stradă și și-a găsit soțul mort.

Katerina Șelipova a spus instanței că vrea ca soldatul să fie condamnat la închisoare pe viață, dar că nu se va opune ca el să fie dat la schimb pentru eroii de la Azovstal.

Șișimarin s-a adresat văduvei: „Cer iertare, chiar dacă îmi dau seama că nu am cum să o obțin”.

13:40 - Ministerul Apărării de la Moscova a remis o comunicare în care spune că literele Z și V nu sunt simboluri oficiale militare și nu poartă nicio semnificație specială.

Totuși, precizează instituția, „aceste semne sunt recognoscibile și acceptate” de soldații și civilii ruși, de Donețk, Lugansk, „și mulți alții”.

13:06 - Rusia continuă războiul diplomatic și expulzează 5 diplomați portughezi, după ce Lisabona luase anterior această decizie în cazul a 10 diplomați ruși.

12:44 - Marea Britanie a înghețat activele Aeroflot, Rossiya și Ural Airlines.

12:23 - Noi explozii sunt raportate în Harkov, dar momentan nu este clar ce obiective sunt atacate.

11:51 - Ministerul Apărării din Marea Britanie a anunțat, în raportul zilnic despre evoluția războiului, că are informații că de la Moscova s-a decis demiterea mai multor lideri din armata rusă, pentru lipsa de performanță pe frontul din Ucraina.

Britanicii oferă și nume:

  • Locotenent generalul Serghei Kisel, comandantul Armatei 1 de tancuri, care a eșuat în cucerirea Harkovului.
  • Vice-amiralul Igor Osipov, fostul comandant al Flotei din Marea Neagră, care, de altfel, nici nu a mai fost văzut public după ce s-a scufundat crucișătorul Moskva, existând zvonuri că ar fi și arestat.
  • Șeful Statului General, Valeri Gherasimov. Britanicii subliniază că, deși acesta ar putea fi încă în funcție, a pierdut încrederea lui Putin.

11:43 - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat joi un decret privind prelungirea cu trei luni a legii marţiale.

11:41 - Italia analizează posibilitatea de a oferi sprijin României pentru operaţiuni de eliminare a minelor în Marea Neagră şi ar putea suplimenta numărul trupelor în Ungaria şi Bulgaria, anunţă premierul italian, Mario Draghi.

11:26 - O propunere legislativă pentru crearea unei „Mișcări a copiilor și tinerilor ruși” a fost depusă joi la secretariatul Dumei de Stat. Mișcarea ar urma să se numească „Marea Schimbare” și în ar pot adera, pe bază de voluntariat, copii de la vârsta de 6 ani în sus.

Potrivit proiectului, scopul acestei mișcări va fi să promoveze implementarea politicilor în interesul copiilor și tinerilor, să creeze oportunități pentru dezvoltarea tinerei generații, participarea în procesul educațional, activități recreative și consiliere pentru orientarea profesională.

Există însă temeri că tot ceea ce se dorește e îndoctrinarea copiilor.

11:11 - 10 civili, printre care și doi copii, au fost uciși în bombardamentele din regiunea Donețk, a anunțat poliția locală. Alți 6 civili au fost răniți și 38 de clădiri cu destinație civilă avariate, inclusiv două școli și o grădiniță. Acesta este bilanțul după bombardarea a 10 localități.

10:58 - Ministerul rus de Externe vine cu un număr aproape dublu de soldați de la Azvostal care s-au predat, față de cel anunțat puțin mai devreme de Denis Pușilin, așa-zisul lider separatist din Donețk. Moscova susține că 771 de soldați s-au predat într-o singură zi, astfel că numărul total ajunge la 1.730, din care 80 erau răniți. Partea ucraineană nu a confirmat aceste cifre până la acest moment.

10:50 - Statele Unite au anunțat că, „cel mai probabil” nu vor prelungi scutirea de la sancţiuni occidentale care a permis Rusiei să continue temporar să-şi plătească datoria în dolari şi să evite astfel intrarea în incapacitate de plată.

Anunțul a primit o reacție sfidătoare de la fostul premier rus Dmitri Medvedev.

„Americanii se gândesc să interzică Rusiei posibilitatea rambursării datoriei în dolari. Nu e cea mai proastă decizie pentru noi. În primul rând, toată lumea va înțelege că ar fi vorba de un default politic, nu financiar. Rusia e capabilă să-și plătească obligațiile în orice monedă, atât timp cât nu sunt create artificial probleme. Așa că reputația financiară a țării nu va fi afectată. (…)

În al doilea rând, creditorii americani nu-și vor primi banii, din cauza propriului guvern. În al treilea rând ne putem achita aceste obligații în ruble. Sau nu plătim deloc și banii aceia vor fi folosiți cu scopuri precise care nu vor fi pe placul americanilor senili. Cum spun ei, cine râde la urmă râde mai bine”, a scris Medvedev pe Telegram.

10:41 - Stepan, pisica vedetă din Harkov, a câștigat premiul World Influencers and Bloggers Awards. Stepan era faimos pe TikTok și Instagram înainte de începutul războiului. Casa în care locuia a fost distrusă în a 8-a zi de război și timp de două săptămâni a fost absent de pe rețelele de socializare, așa că fanii săi s-au temut pentru ce era mai rău. Omul lui Stepan a povestit apoi cum a fugit din Ucraina, cuma fost ajutat de cei de la World Influencers and Bloggers Association din Monaco și cum, într-un final, au ajuns în siguranță în Franța.

10:33 - 231 de copii au murit în Ucraina de la începutul invaziei ruse și alți 427 au fost răniți, a anunțat joi procuratură generală de la Kiev.

10:21 - Mai mult de jumătate dintre soldații ucraineni de la Azovstal s-au predat până în acest moment, a anunțat Denis Pușilin, autoproclamatul lider separatist din Donețk. El spune că cei care au avut nevoie de îngrijiri medicale au fost spitalizați, iar ceilalți plasați în detenție, într-un centru care ar fi fost înainte inspectat de Crucea Roșie.

10:06 - Surse de la Casa Albă au declarat pentru Politico că Washingtonul refuză să livreze Ucrainei sisteme MLRS (lansatoare multiple de rachete), de teamă că acestea vor fi folosite pentru a ținti teritoriul Rusiei, fapt ce ar prelungi conflictul.

09:43 - Rusia și Belarus au fost interzise de la Cupa Mondială de baschet de anul viitor din Filipine, a anunțat miercuri Comitetului Executiv al Federației Internaționale de Baschet (FIBA).

09:29 - Președintele american Joe Biden îi primește astăzi la Casa Albă pe președintele Finlandei Sauli Niinistö și premierul suedez Magdalena Andersson.

09:02 - Senatul SUA va vota astăzi un alt pachet de 40 de miliarde de dolari pentru ajutor militar, economic și umanitar destinat Ucrainei.

08:41 - Senatul american a confirmat-o pe Bridget Brink, diplomat de carieră, pentru postul de ambasador al Statelor Unite în Ucraina, vacant din mai 2019.

08:28 - Forțele ucrainene au bombardat joi dimineață un sat rusesc aflat aproape de granița dintre țări, ucigând cel puțin un civil, a declarat guvernatorul regional. Obuzele au lovit o fabrică de alcool din satul Tiotkino din regiunea Kursk și alte câteva clădiri, a scris Roman Starovoit pe Telegram.

08:07 - Japonia își va dubla ajutorul pentru Ucraina la 600 de milioane de dolari, pentru a susține necesitățile financiare pe termen scurt ale țării afectate de invazia Rusiei, a declarat joi premierul Fumio Kishida

07:51 - Rusia a declarat că folosește noi arme cu laser pentru a lovi dronele ucrainene, dar președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că nu este convins, vorbind de un eșec.

"Cu cât devine mai clar că nu au nicio șansă în război, cu atât mai multă propagandă se face despre o armă uimitoare, care ar fi atât de puternică încât ar asigura un punct de cotitură. Și astfel vedem că, în a treia lună a unui război pe scară largă, Rusia încearcă să găsească "arma minune"… toate acestea arată clar eșecul complet al misiunii", a spus Zelenski.

07:35 - Premierul Justin Trudeau consideră "inacceptabilă" închiderea biroului de la Moscova a postului CBC/Radio-Canada.

"Prin decizia sa de a expulza mass-media canadiene din Moscova, Putin încearcă să le împiedice să informeze fapte şi este inacceptabil", a declarat Justin Trudeau pe Twitter.

07:14 - Rusia crede că a evitat o criză financiară, pe măsură ce rubla se apreciază, iar datele economice se îmbunătăţesc, dar analiştii spun că cifrele maschează unele adevăruri urâte pentru Moscova.

Deşi inflaţia din ţară este ridicată, există semne că majorările de preţuri încetinesc şi vor continua să o facă, în timp ce rubla a trecut de la un minim istoric în martie la cea mai performantă monedă din lume în acest an.

06:58 - Încă doi soldați ruși acuzați de crime de război vor fi audiați azi. Cei doi sunt acuzați că au tras în clădiri rezidențiale din regiunea Harkov.

06:40 - Human Rights Watch acuză Rusia de execuții, tortură și abuzuri grave în Cernihiv, regiunea Kiev. Grupul a investigat 22 de execuții, șase posibile dispariții forțate și șapte cazuri de tortură.

06:23 - Operatorul de stat al reţelei ucrainene Ukrenergo a respins afirmația Rusiei conform căreia centrala nucleară din Zaporojie, capturată de ruși, ar furniza energie electrică Moscovei.

06:11 - NATO nu se așteaptă la câștiguri semnificative pentru nicio parte pe câmpul de luptă din Ucraina în următoarele săptămâni. „Cred că vom fi într-un impas pentru o vreme”, a spus un oficial militar al NATO.

05:56 - Numărul victimelor după ce o rachetă rusă a lovit o clădire rezidențială din Bakhmut a crescut. Au fost ucis 5 civili, inclusiv un copil de 2 ani.

05:44 - Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut miercuri Rusiei să permită exporturile de cereale ucrainene, iar Occidentului să deschidă accesul îngrăşămintelor ruseşti pe pieţele mondiale pentru a se putea combate eficient criza alimentară globală.

05:25 - Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a acuzat Rusia că foloseşte blocarea exporturilor de cereale din Ucraina ca armă de război.

"Rusia conduce acest război cu o altă armă teribilă şi puternică: foamea şi lipsurile. Prin blocarea porturilor ucrainene, prin distrugerea silozurilor, străzilor şi a căilor ferate, Rusia a lansat un război al grânelor, provocând o criză alimentară globală", a afirmat Baerbock.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇