Ziua 84 de război: Ambasada SUA la Kiev s-a redeschis, în timp ce în est se dă bătălia finală pentru Lugansk

Ziua 84 de război: Ambasada SUA la Kiev s-a redeschis, în timp ce în est se dă bătălia finală pentru Lugansk

În cea de-a 84-a zi de război în Ucraina a început bătălia pentru Severodonețk, ultima așezare importantă controlată de ucraineni în regiunea Lugansk.

În acest timp, la Kiev s-a redeschis ambasada SUA, după trei luni în care a fost mutată la Liov, semn că rușii au încheiat orice socoteală cu capitala și rămân doar la regiunile separatiste din est.

Spotmedia.ro v-a prezentat LIVE TEXT cele mai importante momente, declarații și imagini de miercuri, 18 mai, ziua 84 a războiului din Ucraina:

23:55 - Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, anunță un ajutor suplimentar de 215 milioane de dolari pentru Ucraina.

„Având în vedere urgența crizei, anunțăm încă 215 de milioane de dolari în asistență alimentară de urgență nouă și vom face mult mai mult”, a spus el, într-un discurs la ONU.

SUA vor aloca, de asemenea, 500 de milioane de dolari pentru a stimula producția locală de îngrășăminte și pentru a ajuta regiunile care până acum se bazau pe importurile de îngrășăminte din Rusia.

23:31 - Iată cum se prezintă primele 80 de zile de război puse pe un grafic de către un think-thank din Washington, care a adunat datele și le-a interpretat vizual; se vede unde au înaintat rușii, unde au dat înapoi și care sunt zonele pe care le controlează acum:

23:09 - Forțele ucrainene au distrus un pod de lângă Severodonețk, pe lângă alte acte de sabotaj, pentru a-i încetini pe ruși. Au folosit cel puțin o mașină plină cu mine.

22:45 - Italia va prelua conducerea unui nou grup de luptă al NATO care este înfiinţat în Bulgaria, unde va trimite 800 de militari.

ADVERTISING

22:37 - Cel puțin zece civili ucraineni, inclusiv doi copii, au fost uciși miercuri de forțele ruse în regiunea de est Donețk, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kirilenko într-un mesaj online, relatează Reuters.

Kirilenko, care nu a oferit detalii, a spus că alte șapte persoane au fost rănite.

21:43 - Liderul majorității Senatului SUA, Chuck Schumer, a anunțat că senatorii vor aproba joi, cel mai probabil, proiectul de lege care oferă finanțare de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Fondurile includ o combinație de ajutor militar și umanitar. Proiectul de lege trebuia să fie adoptat de Senatul SUA săptămâna trecută, fiind adoptat de Cameră cu sprijin bipartizan, însă republicanul Rand Paul s-a opus și totul s-a amânat.

21:25 - Ministrul german al dezvoltării, Svenja Schulze, l-a acuzat miercuri pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, că „foloseşte intenţionat foamea ca armă”, reprezentanta Berlinului anunţând intenţia de a lansa o alianţă pentru securitate alimentară globală, informează DPA.

20:28 - Ambasada SUA la Kiev s-a redeschis, după o închidere de trei luni, relatează Reuters.

Un număr mic de diplomați se vor întoarce inițial să lucreze cu personalul ambasadei, potrivit unui purtător de cuvânt.

20:15 - „În timp ce sunt examinate cererile lor de aderare la NATO, Statele Unite colaborează cu Finlanda şi Suedia pentru a rămâne vigilente în faţa oricărei ameninţări împotriva securităţii noastră comune şi pentru a descuraja şi a face faţă oricărei agresiuni sau ameninţări cu agresiunea”, asigură preşedinţia SUA.

19:30 - Cheltuielile Rusiei cu armata au crescut cu aproape 40% în primele patru luni ale anului, potrivit datelor preliminare ale ministerului rus de Finanțe.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

19:01 - Finlanda și Suedia vor cumpăra împreună arme antitanc, a declarat ministerul finlandez al apărării.

Finlanda se va alătura unui acord pentru achiziționarea de arme antitanc de la producătorul suedez de arme Saab Dynamics, o subsidiară a Saab, a anunțat ministerul.

Cele două țări tocmai au cerut să intre în NATO.

18:43 - Polonia, România, Ungaria, Slovacia şi Cehia, statele UE care au primit cei mai mulţi refugiaţi din Ucraina de la începutul războiul declanşat de Rusia, vor beneficia de o finanţare europeană de 248 de milioane de euro, a anunţat miercuri într-un comunicat Comisia Europeană.

18:37 - Ministerul de externe al Rusiei a anunţat miercuri închiderea redacţiei din Moscova a radioteleviziunii canadiene CBC şi retragerea vizelor şi acreditărilor pentru jurnaliştii respectivi, informează Reuters.

17:48 - Comisia Europeană va asigura asistență macrofinanciară pentru Ucraina sub formă de împrumuturi de până la aproximativ 9 miliarde de euro.

17:39 - Autoritățile ruse au blocat contul bancar al Google Rusia, făcând imposibilă funcționarea biroului local al companiei, a declarat un purtător de cuvânt al Google.

Filiala rusă a gigantului tehnologic american și-a declarat intenția de a declara falimentul, relatează Reuters.

Anunțul vine după luni de presiuni din partea autorităților ruse, pentru că Google Rusia nu a șters conținutul pe care Moscova îl consideră ilegal și pentru restricționarea accesului la unele mass-media ruse pe YouTube.

17:00 - Separatiștii din Lugansk susțin că a început bătălia de la Severodinețk, ultima așezare importantă controlată de ucraineni în regiunea Lugansk.

ADVERTISING

16:44 - Mama lui Vadim Șișimarin, soldatul de 21 de ani care a pledat astăzi vinovat pentru crime de război comise în Ucraina, spune că poate era băut sau drogat.

„Intenționat, nu, sigur că nu (cred că ar fi putut să comită faptele pe care le-a recunoscut, n.red.). Să omoare un om care pur și simplu stătea? Nu, sigur că nu. Nu. Nici măcar nu ar fi ridicat mâna.

Cât de nebun trebuie să fie? Poate sub influența alcoolului sau drogurilor. Așa se întâmplă cu soțul meu. A fost un bețiv nebun. Dar cine poate ucide un om cât e treaz? Cred că nimeni. Nu, Vadim nu ar fi făcut așa ceva”, a spus mama sa, într-o discuție cu jurnaliștii de la Meduza.

16:31 - Die Welt scrie că UE l-ar putea pune pe lista neagră și pe fostul cancelar al Germaniei Gerhard Schroeder, care a rămas în continuare în conducerea Rosneft.

16:12 - Maia Sandu vorbește în Parlamentul European, devenind, astfel, primul lider moldovean din istorie care susține un discurs în forul european. Detalii AICI.

Discursul doamnei Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, în plenul Parlamentului European

🔵LIVE: Urmăriți în direct discursul doamnei Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, în plenul Parlamentului EuropeanGăsiți textul integral al declarației aici, în limbile engleză, română și rusă: https://bit.ly/3PtLgHG

Publicată de Maia Sandu pe Miercuri, 18 mai 2022

16:11 - Oficialii ucraineni susțin că peste 28.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul invaziei. Rusia nu a mai oferit un bilanț de la finalul lunii martie, iar experții străini spun că estimează că în jur de 12.000 de ruși au fost uciși în Ucraina, din informațiile pe care le-au putut verifica.

16:06 - Erdogan a făcut și miercuri declarații în chestiunea aderării la NATO a Suediei și Finlandei, cerând ca cele două țări să-i extrădeze pe cei pe care Ankara îi consideră teroriști.

„Adică nu ne dați teroriștii, dar ne cereți să intrați în NATO? NATO e o entitate pentru securitate, așa că nu putem să spunem da acestei breșe de securitate”, a spus Erdogan.

15:52 - Ucrainenii l-au ucis pe unul dintre cei mai buni lunetiști siberieni, Serghei Tsarkov, comandantul lunetiștilor din teritoriile Trans-Baikal.

15:36 - Vadim Șișimarin, primul soldat rus judecat în Ucraina pentru crime de război, a pledat vinovat pentru uciderea unui civil neînarmat. Detalii, AICI.

15:03 - Deputații ruși de la Partidul Comunist, Partidul Rusia Justă și asociația Moscova mea vor să numească piața de lângă Ambasada SUA în Piața Apărătorilor Donbasului. Inițiativa a fost trimisă administrației capitelei ruse și în ea se specifică cerința ca adresa ambasadei americane să fie pe strada Piața Apărătorii Donbasului.

Propunerea a fost salutată de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zaharova: „Ambasada SUA de la Moscova își schimbă adresa”, a scris ea pe Telegram.

14:35 - Un tren blindat al rușilor a fost aruncat în aer în Melitopol. Trenul avea 10 vagoane, în cel sub care s-a produs explozia era personal militar. Calea ferată a fost avariată, iar celelalte erau pline cu cumbustibil.

14:19 - Rusia a expulzat 34 de diplomați francezi, după ce Hexagonul a expulzat 41 de diplomați ruși. Totodată, Moscova expulzează și 24 de diplomați italieni, după ce Roma a luat la începutul lui aprilie aceeași decizie pentru 30 de diplomați ruși, dar și 27 de diplomați

14:12 - Denis Pușilin, atoproclamatul lider pro-rus al Donețkului, a anunțat că Azovstalul va fi demolat.

13:54 - Pro-rușii din Donețk spun că au pierdut de la începutul războiului 1.700 de soldați. Din Lugansk nu a fost făcut niciun fel de anunț referitor un bilanț total, dar BBC a analizat mesajele transmise în cele aproape 3 luni de război și arată că 30 de soldați au fost decorați postmorturm.

13:37 - Imagini de la atacul de marți din Desna, din regiunea Cernihov, în care au murit 11 civili și alți 14 au fost răniți.

13:19 - Soldații de la Azovstal și-au luat și câinii când au plecat din subsolurile combinatului, arată imaginile din momentul evacuării.

13:03 - Deputatul rus Mikhail Sheremet a propus ca Rusia să revină la steagul roșu sovietic, în locul celui tricolor.

„Astăzi, țările occidentale au declarat război Steagului Victoriei, interzicându-l peste tot. Se tem de acest simbol, pentru că steagul roșu al victoriei le amintește măreția poporului nostru și de marea noastră victorie”, a spus parlamentarul.

12:43 - Un nou incendiu masiv a izbucnit marți noapte în pădurea de lângă zona de excluziune de la Cernobîl.

12:36 - Administrația ucraineană din Donețk acuză forțele ruse că ar fi folosit bombe cu fosfor în Avdivka.

12:25 - Ministerul Apărării din Rusia a remis un nou material video cu soldații ucraineni care se predau la Mariupol.

11:56 - Președintele Belarusului Alexander Lukașenko a promulgat modificările aduse Codului Penal prin care este extinsă aplicarea pedepsei cu moartea pentru anumite infracțiuni, printre care acte de terorism sau recrutarea de către „entități străine”.

11:42 - Ramzan Kadîrov, cel mai loial aliat al lui Putin, recunoaște că forțele ruse au comis mai multe greșeli la începutul invaziei.

„Situația este calmă, se desfășoară cănform planului, o îndeplinim 100%. La început au fost greșeli, am avut câteva neajunsuri, dar acum suntem 100% în grafic și vom elibera Ucraina”, a spus Kadîrov, potrivit Interfax.

Întrebat dacă se pune la acest moment problema mobilizării generale în Rusia, liderul cecen a spus că acest lucru ar trebui să se întâmple natural, fără să fie nevoie de un ordin.

„Mobilizarea nu ar trebui să fie anunțată de cineva. Toți trebuie să ne mobilizăm și să ne susținem președintele, să asigurăm securitatea țării noastre. Acesta este patriotismul”, a răspuns Kadîrov.

11:33 - Noaptea trecută un birou de recrutare al armatei ruse din Șcelkovo, lângă Moscova, a fost atacat cu două cocktailuri Molotov, izbucnind un incendiu. Arhiva a fost avariată. Este al 12-lea astfel de incident de la începutul războiului.

11:27 - Ministerul Apărării din Rusia anunță că încă 694 de soldați s-au predat la Azovstal, ceea ce duce cifra totală la 959.

Dintre cei 694, 29 erau răniți.

11:20 - Vicepremierul rus Iuri Borisov a vorbit despre posibilitatea folosirii de arme nucleare.

„Potrivit doctrinei și strategiei noastre, forțele armate ale Federației Ruse pot doar răspunde la un atac nuclear. Nu atacăm noi primii.

Președintele nostru, comandantul suprem, are doi ofițeri de marină în permanență în preajma sa, care au grijă de așa-numitele serviete nucleare. Și, în cazul unei amenințări detectate de sistemele anti-rachetă, în cazul unui atac, sunt stabilite traiectoria și locul impactului și în funcție de aceste criterii e stabilit atacul”, a spus Borisov.

11:11 - Separatiștii pro-ruși din Donețk susțin că 962 de soldați ucraineni s-au predat la Azovstal.

11:09 - Peste 14.500 de cetățeni din Donbas au fost duși în Rusia într-o singură zi, potrivit oficialilor din regiunea Rostov. În plus, 539 - dintre care 55 de copii - au fost evacuați din Mariupol pe teritoriile controlate de separtiști din Donețkului.

11:04 - FSB a anunțat că a reținut un localnic din Kemerovo, care „susținea naziștii ucraineni” și e suspectat că a sabotat alimentarea cu curent electric, provocând o pană în regiune. Bărbatul riscă până la 20 de ani de închisoare.

11:00 - Cele mai noi estimări ale Institutului pentru Studierea Războiului arată că forțele ruse își concentrează atacurile în Lugansk, încercând să captureze Severodonețk. Rușii încearcă să câștige controlul pe drumurile care duc la Lisichansk și Bakhmut, dar fără prea mult succes.

Forțele ruse se regrupează și pentru a porni ofensiva asupra Sloviansk, din Donețk. Marți, trupele Kremlinului au avut mai multe tentative eșuate de a avansa către oraș. Nu au avut succes notabil nici în regiunea Liman.

În regiunea Harkov, ucrainenii continuă să îi alunge pe ruși, însă forțele invadatoare continuă să dețină controlul în mai multe localități de-a lungul autostrăzii către Belgorod.

În sud, în regiunile Herson și Zaporojie, activitatea rușilor se rezumă în a-și întări pozițiile defensive.

10:55 - Și Canada vrea să mărească lista neagră cu încă 1.000 de ruși, printre care președintele Vladimir Putin, membri ai guvernului și lideri ai armatei.

10:43 - Iată un bilanț al nopții trecute:

  • Alertele anti-aeriene au sunat dimineață în Cerkassi, Kirovograd, Nikolaev, Odesa, Zaporojie, Dnepropetrovsk, Donețk și Lugansk.
  • Și în Harkov au avut loc bombardamente puternice, în urma cărora a izbucnit un incendiu.
  • În regiunea Sumî au continuat atacurile pe parcursul nopții, dimineață fiind bombardat satul Dmitrovka. O casă a fost distrusă, dar nu sunt raportate victime.
  • Asupra regiunii Odesa a fost lansat un atac cu rachete de pe Marea Neagră, dar fără a fi înregistrate victime sau pagube semnificative.
  • Rușii au bombardat noaptea trecută puternic orașul Dnipro. O rachetă a fost doborâtă de sistemul ucrainean, dar resturile au căzut în curtea unei case, o femeie fiind rănită. Mai multe locuințe au fost avariate și o altă rachetă a distrus o clădire administrativă.

10:22 - Australia impune sancțiuni împotriva mai multor jurnaliști ruși ai Kremlinului, oficiali guvernamentali și companii.

Pe lista sancțiunilor se află Dmitri Kiselev, CEO-ul Rossia Segodnia MIA, Alexei Nikolov, CEO-ul Russia Today, și Serghei Brilev, prezentator la Rossia-1.

De asemenea, sunt pe lista neagră prim-vicepreședintele FSB Serghei Korolov, șeful Ministerului pentru Situații de Urgență Alexander Chuprian și prim vicepreședintele Statului Major al Forțelor Armate ale Rusiei, Nikolai Bogdanovski.

09:57 - Finlanda şi Suedia şi-au depus cererile de aderare la NATO.

09:15 - Finlanda se teme de o întrerupere a alimentării cu gaze naturale ruseşti, din cauza refuzului său de a plăti în ruble grupului rusesc Gazprom, anunţă operatorul din această ţară.

09:03 - Cea mai recentă actualizare a informațiilor Ministerului Apărării din Regatul Unit evidențiază „problemele semnificative de resurse ale Rusiei în Ucraina”.

08:44 - Fregata „Amiral Makarov” ar putea înlocui crucișătorul scufundat „Moscova”, relatează TASS.

08:20 - Australia a impus sancțiuni împotriva mai multor oficiali și propagandiști ruși.

08:04 - Potrivit ONU, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a ucis cel puțin 3.752 de civili și a rănit peste 4.062.

07:51 - Cum arăta orașul Mariupol în anii 2015 și 2020 și cum arată acum:

07:35 - Guvernul Ucrainei a ridicat restricţiile privind preţurile carburanţilor, pentru a le permite comercianţilor să importe mai mult şi să compenseze deficitul pe care îl întâmpină țara, după ce forţele ruse au distrus multe spaţii de depozitare şi lanţuri logistice, a declarat ministrul Economiei.

07:28 - Forţele aeriene ucrainene şi unităţile de apărare aeriană ale Forţelor Terestre ucrainene susţin că au lovit marți 15 ţinte ale invadatorilor ruşi, inclusiv 11 drone şi patru rachete de croazieră.

07:10 - AerCap Holdings, gigantul de leasing de aeronave care este cel mai mare proprietar de avioane din lume, a pierdut 113 avioane când Rusia le-a confiscat ca răspuns la sancţiunile declanşate de războiul din Ucraina.

06:53 - Un colonel în retragere, Mihail Khodarenok, a vorbit la televiziunea rusă despre faptul că „situaţia pentru Rusia se va înrăutăţi în mod clar”. „Ne aflăm într-o izolare politică totală”, a afirmat fostul colonel, precizând că situaţia nu poate fi normală când există o coaliţie de 42 de state împotriva Rusiei.

06:41 - Volodimir Zelenski a semnat un decret privind înfiinţarea unei comisii de evaluare a pagubelor provocate de agresiunea Rusiei. Scopul comisiei este „de a asigura compensarea integrală a pagubelor cauzate Ucrainei şi formarea măsurilor pentru reconstrucţia postbelică a statului".

06:23 - Google Maps a adăugat imagini panoramice ale orașelor din regiunea Kiev distruse de bombardamente. Pe hartă puteți vedea imagini din Borodianka, Bucea, Irpin, Gostomel, Gorenka și Stoianka.

06:14 - OMS înregistrează 226 de atacuri asupra unităţilor sanitare ucrainene de la începutul războiului. Directorul regional al OMS, Hans Kluge, a declarat că s-au înregistrat „aproape trei atacuri pe zi începând cu 24 februarie". Acestea s-au soldat cu cel puţin 75 de morţi şi 59 de răniţi.

05:57 - Justiţia ucraineană începe miercuri primul său proces pentru crime de război de la pătrunderea trupelor Moscovei pe teritoriul său, cel al unui soldat rus acuzat că a împuşcat un civil neînarmat.

Vadim Şişimarin, 21 de ani, va compărea de la orele 14:00 (11.00 GMT) în faţa tribunalului districtului Solomiansky din Kiev, unde va trebui să dea explicaţii cu privire la moartea unui bărbat de 62 de ani, la 28 februarie, în nord-estul Ucrainei.

05:44 - Departamentul de Stat al SUA va crea o nouă unitate pentru a cerceta, documenta şi face publice presupusele crime de război comise de Rusia în Ucraina. Observatorul Conflictelor va "capta, analiza şi va face disponibile pe scară largă dovezi ale crimelor de război şi ale altor atrocităţi comise de Rusia în Ucraina", a declarat Departamentul.

05:36 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă, în ultimul său mesaj postat pe reţelele de socializare, că bombardarea mai multor regiuni şi activitatea subversivă la graniţă sunt o încercare a armatei ruse de a compensa o serie de eşecuri în estul şi sudul Ucrainei.

„Cea de-a 83-a zi a apărării noastre a început cu o combinaţie destul de puternică de lovituri ruseşti asupra Ucrainei. Bombardarea cu rachete a regiunii Liov, a regiunii Sumî, a regiunii Cernihiv. Lovituri aeriene în regiunea Lugansk. Activităţi specifice de sabotaj în zonele de frontieră ale Ucrainei”, afirmă Zelenski în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare.

I continue to gather the largest possible international audience for Ukraine. To support our state at all levels. And to...

Publicată de Володимир Зеленський pe Marţi, 17 mai 2022

05:15 - Administraţia Biden colaborează îndeaproape cu aliaţii europeni pentru a încerca să dezvolte rute pentru a scoate grâul şi porumbul ucrainean din ţară, după ce Rusia a blocat navele ucrainene să plece cu cereale vitale pentru aprovizionarea cu alimente în întreaga lume, în special în Africa şi Orientul Mijlociu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇