Ziua 28. Zelenski strânge arme și simpatie, rușii adună victime și crime de război

Ziua 28. Zelenski strânge arme și simpatie, rușii adună victime și crime de război

Ucraina se află în ziua 28 a războiului declanșat de Vladimir Putin, iar până acum zece milioane de oameni au fugit din casele lor din cauza invaziei ruse, fie în țările vecine, fie strămutați în interiorul țării devastate de război.

În ciuda imaginilor cu orașe rase de pe fața pământului și bilanțul negru ce crește continuu și în care se regăsesc și 121 de copii, ambasadorul rus la ONU a șocat susținând că forțele ruse „bombardează delicat”, ocolind civilii.

Negocierile continuă zilnic, dar preşedintele Zelenski spune că „sunt foarte dificile, uneori scandaloase”. Liderul de la Kiev a vorbit azi în parlamentele Japoniei și Franței, unde a povestit despre atrocitățile comise de ruși și a cerut ajutor suplimentar. L-a sunat din nou și pe Boris Johnson, premierul Marii Britanii.

Pe de altă parte, Putin a găsit o cale să diminueze efectele sancțiunilor, obligând Occidentul să cumpere gaz în ruble. În fața amenințărilor nucleare, NATO a avertizat Rusia că nu are nicio șansă să câștige o astfel de confruntare. La urma urmei... cine ar putea câștiga din așa ceva?

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, evenimentele din a 28-a zi de război:

23:17 - Renault și-a oprit fabrica de la Moscova, după discursul lui Zelenski în fața Parlamentului Franței.

Consiliul de administrație al producătorului auto francez s-a reunit și a decis suspendarea activității la fabrica din capitala Rusiei, urmând să vadă ce opțiuni are privind activitatea companiei Avtovaz, unde francezii dețin pachetul majoritar de acțiuni.

22:37 - Președintele SUA, Joe Biden, a ajuns miercuri noaptea la Bruxelles. El urmează să participe joi la summituri importante ale țărilor NATO și G7, iar cu această ocazie va anunța și noi sancțiuni pentru Rusia.

ADVERTISING

22:15 - Serviciul Google News a fost blocat la nivel național de autoritatea de reglementare a comunicațiilor din Rusia, anunță Sky News, care citează agenția Interfax.

Mișcarea vine după ce Google a anunțat că va pune pe pauză toate reclamele al căror conținut exploatează, desființează sau aprobă conflictul dintre Rusia și Ucraina, cu impact direct asupra propagandei Moscovei.

21:45 - Armata rusă a pierdut între 7.000 şi 15.000 de militari în prima lună de la începerea invaziei în Ucraina, conform primelor estimări anunţate informal de un oficial din cadrul NATO.

21:08 - O jurnalistă de naționalitate rusă a murit în Ucraina, după ce a fost lovită de bombardamentele rusești la Kiev, în timp ce filma distrugerile provocate de rachete într-un centru comercial din cartierul Podolsky.

Oksana Baulina lucra pentru un site de știri independent cu sediul în Rusia. A trimis materiale din Liov și Kiev, iar munca ei se axa pe dezvăluirea corupției guvernului rus.

Alte două persoane care o însoțeau au fost rănite și spitalizate.

20:20 - După discuția telefonică de azi cu Zelenski, premierul Boris Johnson a promis că va creşte substanţial ajutorul letal defensiv pentru Ucraina.

„Liderii vor încerca să răspundă cererilor Ucrainei şi să se asigure că preşedintele Zelenski se află în cea mai puternică poziţie posibilă în negocierile de pace în curs de desfăşurare”, a spus un purtător de cuvânt al guvernului britanic, după convorbirea telefonică dintre cei doi lideri.

20:15 - Statele Unite acuză Rusia de crime de război în Ucraina.

„Astăzi, pot anunța că, pe baza informațiilor disponibile în prezent, guvernul SUA evaluează că membrii forțelor Rusiei au comis crime de război în Ucraina. Ca și în cazul oricărei presupuse infracțiuni, o instanță de judecată cu jurisdicție asupra infracțiunii este responsabilă în ultimă instanță pentru determinarea vinovăției penale în cazuri specifice.

ADVERTISING

Guvernul SUA va continua să urmărească rapoartele despre crime de război și va împărtăși informațiile pe care le adunăm aliaților, partenerilor și instituțiilor și organizațiilor internaționale, după caz. Ne angajăm să urmărim responsabilitatea utilizând fiecare instrument disponibil, inclusiv urmărirea penală”, a declarat secretarul de stat Anthony Blinken.

„Forțele Rusiei au distrus blocuri de apartamente, școli, spitale, infrastructură critică, vehicule civile, centre comerciale și ambulanțe, lăsând mii de civili nevinovați uciși sau răniți. (...) Țintirea deliberată a civililor este o crimă de război”, spune oficialul american.

20:00 - Țările UE vor începe să discute despre „împărțirea echitabilă a sarcinii” privind găzduirea milioanelor de refugiați din Ucraina, spune comisarul pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson.

Nu se vor impune cote de refugiați, pentru a se evita repetarea eșecurilor din timpul ultimului aflux major de refugiați, din 2015-2016, când cele 27 de state membre s-au certat amarnic la împărțirea celor un milion care fugiseră de războiul din Siria.

19:55 - Șeful NATO l-a numit pe Putin „nesăbuit” şi a spus că lui şi cercului său de apropiaţi ”nu le pasă de viaţa oamenilor”.

„Referitor la Rusia, ne dăm seama că Putin şi cercul său apropiat, sunt oameni complet nesăbuiţi. Nu le pasă de viaţa oamenilor. Mint public pentru a-şi ascunde operaţiunile militare. Putin şi-a schimbat total discursul faţă de Occident şi are o ură profundă faţă de societatea noastră, faţă de valorile noastre, aşa că suntem de părere că este într-adevăr periculos şi că alianţa este în mod categoric într-o situaţie de risc”, a spus Jens Stoltenberg.

ADVERTISING

19:30 - Companiile franceze, inclusiv producătorul de automobile Renault și retailerul Auchan, trebuie să părăsească piața rusă, a declarat miercuri președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în fața parlamentarilor francezi. Între timp, Nestle anunță că va renunța să mai vândă unele produse în Rusia, dar nu se va retrage complet.

19:04 - O persoană a fost ucisă, iar două au fost rănite de bombardamente, miercuri, la Kiev, transmite primarul Vitali Klitschko.

18:21 - Suedia va furniza Ucrainei încă 5.000 de arme antitanc, a declarat ministrul suedez al Apărării pentru agenția națională de presă TT.

Suedia a mai trimis deja în Ucraina 5.000 de lansatoare antitanc de unică folosinţă Pansarskott 86 (AT4) produse de Saab Bofors Dynamics, 5.000 de veste antiglonţ şi 5.000 de căşti, precum şi 135.000 de raţii militare de hrană.

18:00 - Vladimir Putin a discutat la telefon despre conflictul din Ucraina cu premierul israelian Naftali Bennett, a anunțat Kremlinul într-un comunicat.

Bennett „și-a împărtășit evaluarea situației din jurul Ucrainei, ținând cont de contactele sale cu liderii unui număr de țări străine și a exprimat mai multe idei în legătură cu negocierile în curs”, se arată în comunicat.

17:35 - Președintele Zelenski transmite că a avut o conversație telefonică cu premierul britanic Boris Johnson.

„Am primit asigurări cu privire la sprijinul său în ajunul întâlnirilor importante de mâine. Am discutat despre cursul ostilităților și asistența de apărare pentru Ucraina. Vom câștiga împreună”, a scris Zelenski pe Twitter.

Joi este programat un summit extraordinar al NATO, unde se vor discuta noi măsuri împotriva Rusiei și în sprijinul Ucrainei.

17:03 - Ministrul Apărării din Rusia, Serghei Shoigu, nu a mai fost văzut în public de 12 zile, au remarcat jurnaliștii ruși. Înainte de asta, au existat informații că a decăzut din grațiile lui Putin sau chiar că ar organiza o lovitură de stat împotriva liderului de la Kremlin.

16:51 - Rusia anunță că a decretat stare de urgență în satele Zhuravlevka și Nekhoteevka din regiunea Belgorod, după ce obuze trase de ucraineni ar fi lovit aceste localități, rănind mai multe persoane.

16:37 - NATO urmează să aprobe la summitul programat joi la Bruxelles trimiterea unor noi grupuri de luptă în Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România, a anunţat miercuri secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg.

"La summitul de mâine, vom lua decizii suplimentare. Mă aştept ca liderii să consolideze poziţia NATO în toate domeniile, prin suplimentări majore de forţe în partea de est a Alianţei, la nivel terestru, aerian şi maritim.

Primul pas îl reprezintă mobilizarea a patru noi grupuri de luptă NATO, în Bulgaria, Ungaria, România şi Slovacia. Alături de forţele existente în ţările baltice şi în Polonia, acest lucru înseamnă că vom avea opt grupuri de luptă multinaţionale pe flancul estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră", a precizat Jens Stoltenberg, subliniind că Alianţa Nord-Atlantică va reafirma şi susţinerea pentru Ucraina.

16:09 - Președintele Zelenski se adresează acum parlamentului francez.

„Chiar și cei care preferă să-și bage capul în nisip nu pot nega ce se întâmplă. Mă adresez vouă, sunteți raționali, onești, și vă întreb: cum putem opri acest război? Majoritatea răspunsurilor sunt în mâinile noastre, la nivel colectiv”, a spus președintele ucrainean la începutul discursului.

Ucraina este supusă unui asediu brutal, parcă am fi în Evul Mediu”, spune Zelenski, vorbind de atacul asupra spitalelor și maternităților.

El a cerut un minut de reculegere pentru ”miile de ucraineni care au murit ca urmare a invaziei rusești”. Toți parlamentarii francezi s-au ridicat în picioare.

A vorbit apoi de femeile violate de soldați ruși, refugiați uciși pe drum, jurnaliști atacați și uciși, oameni care au supraviețuit Holocaustului și acum au fost răpuși de bombele rusești.

”Vă spun adio în modul în care Belmondo obișnuia să spună adio: Ciao!”, a încheiat Zelenski, în aplauzele parlamenntarilor francezi.

16:07 - După Macron, și Olaf Scholz a avut o nouă convorbire cu Putin, încercând să obțină încetarea focului.

15:29 - Belarusul își retrage diplomații din Ucraina. Informația vine în contextul în care, marți, Belarusul a acuzat de spionaj 8 diplomați ucraineni. Totodată, miercuri armata ucraineană a anunțat că au fost observate mișcări importante de trupe pe teritoriul Belarusului.

15:24 - Într-o conferință de presă susținută în ajunul summit-ului de mâine, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat Rusia să renunțe la retorica nucleară, pentru că nu va putea să câștige niciodată un război nuclear.

„Un război nuclear nu ar trebui dus niciodată. Orice utilizare a armelor nucleare va schimba fundamental natura conflictului. Rusia nu va putea să câștige niciodată un război nuclear. Retorica nucleară contrazice ceea ce Rusia a spus la ONU și în alte părți - că trebuie făcut tot ce putem pentru a evita un conflict nuclear”, a spus Stoltenberg.

15:12 - Anatoli Ciubais, considerat unul dintre cei mai importanţi reformatori liberali ai Rusiei, a renunţat la postul de reprezentant special al preşedintelui Vladimir Putin pentru relaţii cu organizaţiile internaţionale, a dezvăluit miercuri pentru Reuters o sursă familiarizată cu această problemă.

Potrivit sursei, care a făcut dezvăluirea sub acoperirea anonimatului, Anatoli Ciubais a părăsit teritoriul Federaţiei Ruse şi nu intenţionează să se întoarcă în ţară.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat pentru Ria Novosti plecarea lui Ciubais.

”A fost decizia lui să demisioneze și e treaba lui dacă pleacă sau nu din Rusia”, a precizat Peskov.

15:06 - CEDO anunță că Rusia va înceta să fie parte a Convenției pentru Drepturile Omului pe 16 septembrie 2022, la șase luni după ce a fost exclusă din Consiliul Europei.

14:55 - Putin a anunțat că în curând Rusia va impune plata în ruble pentru gaz. ”Țările neprietenoase” vor trebui să achiziționeze ruble pentru a plăti pentru gaz, măsura menită să întărească moneda rusească.

Anunțul lui Putin a urcat deja cotația rublei, potrivit The Guardian.

14:41 - Uniunea Europeană a încheiat un acord cu Kievul pentru a-i transmite informați clasificate, inclusiv imagini din satelit. Acordul are valabilitate de un an, cu posibilitate de prelungire.

14:24 - Nestle anunță, într-un final, că suspendă comercializarea unora dintre brandurile sale în Rusia. Un purtător de cuvânt a spus că se va mai vinde mâncare pentru bebeluși și produse nutritive pentru pacienți. Restricțiile includ însă produsele sub brandurile KitKat și Nesquik.

13:39 - La Odesa continuă fortificările. În timp ce încarcă saci cu nisip, folosiți la baricade, dar și la protejarea monumentelor, ucrainenii ascultă Bon Jovi, It's my life (E viața mea - n.red.), o melodie, după cum spun chiar versurile, ”pentru cei care rezistă”.

13:13 - Reuters a eliminat TASS din conținutul oferit clienților business-to-business, potrivit unui mesaj al Reuters transmis miercuri personalului, pe fondul criticilor tot mai numeroase privind modul în care agenția de știri de stat din Rusia prezintă războiul din Ucraina.

„Considerăm că punerea la dispoziție a conținutului TASS pe Reuters Connect nu este aliniată cu principiile de încredere ale Thomson Reuters", a scris Matthew Keen, CEO interimar al Reuters, într-un mesaj intern adresat miercuri personalului.

13:07 - Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a îndemnat ţările occidentale să livreze Kievului „arme ofensive”, un "mijloc de disuasiune" în faţa Moscovei, înaintea unui summit extraordinar al NATO consacrat invaziei ruse asupra Ucrainei şi în timpul căruia şeful statului ucrainean se va adresa prin videoconferinţă.

„Forţele noastre şi cetăţenii noştri rezistă cu un curaj supraomenesc, însă un război nu poate fi câştigat fără arme ofensive, fără rachete cu rază medie de acţiune, care pot fi un mijloc de disuasiune", a pledat Andrii Iermak, într-o înregistrare video publicată pe Telegram.

12:51 - După Lavrov, și Kremlinul avertizează, în ajunul summit-ului NATO la care vor participa și Joe Biden, dar și Volodimir Zelenski, acesta din urmă prin videoconferință, că o decizie de a trimite trupe de menținere a păcii în Ucraina ar fi „extrem de periculoasă” și ar putea ”duce la consecințe greu de corectat”.

12:22 - Zelenski s-a adresat prin videoconferință parlamentului nipon. El s-a plâns japonezilor că nu primește suficient ajutor din partea comunității internaționale, numind direct ONU.

Președintele ucrainean a avertizat și că rușii pregătesc noi atacuri în zona de excluziune a centralei nucleare de la Cernobîl și le-a descris japonezilor ororile pe care le trăiesc ucrainenii, care nici nu pot să-și îngroape morții din cauza bombardamentelor continue ale rușilor.

12:17 - Un muzician cântă la violoncel într-o piață din Harkov, pe fundal fiind blocurile bombardate de ruși.

11:52 - Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a avertizat că trimiterea unor forţe de menţinere a păcii în Ucraina poate conduce la o confruntare directă între NATO şi Rusia.

11:50 - Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat azi, într-o declarație de presă, că, în ciuda bombardamentelor asupra unor orașe ucrainene, invazia rusească s-a împotmolit.

11:11 - Jurnalistul ucrainean Roman Tsimbaliuk scrie că un militar rus și-ar fi călcat comandantul cu tancul, furios că i-a trimis la moarte sigură pe câmpul de luptă. Colonelul rus ar fi acum tratat într-un spital din Belarus.

10:52 - Există informații că încă un comandant rus a fost ucis. Ar fi vorba de colonelul Alexei Sharov, comandantul brigăzii marine 810 a armatei ruse, care ar fi fost ucis lângă Mariupol.

10:48 - Serviciile poloneze au întocmit o listă cu 45 de diplomați ruși suspectați de spionaj și cer expulzarea lor, potrivit Ria Novosti. În presa poloneză informația pe surse este că este vorba de 40 de diplomați.

10:46 - Faptul că interesul rușilor la Mariupol e obținerea controlului portului este foarte clar din faptul că, în timp ce orașul a fost distrus, bombardamentele au evitat portul propriu-zis, a declarat pentru BBC o persoană din conducerea acestui obiectiv, care a reușit să fugă ieri din orașul asediat.

10:40 - Echipamente militare ruse şi belaruse se deplasează activ pe întreg teritoriul Republicii Belarus şi se acumulează de-a lungul frontierei cu Ucraina, a anunţat Statul Major al forţelor armate ucrainene în cel mai recent buletin de război.

10:33 - Şeful Comitetului de anchetă rus, Aleksandr Bastrîkin, a dispus marţi seara începerea unei investigaţii cu privire la profanarea unor morminte ale soldaţilor sovietici din cimitirul comunei Moţca, din judeţul Iaşi, a informat agenţia de presă oficială rusă TASS, care a citat un comunicat al serviciului de presă al Comitetului de anchetă.

10:16 - Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a avut un nou mesaj dur pe Telegram. ”Vestul a acționat într-un mod dezgustător, criminal și imoral în relația cu Rusia. SUA încearcă să umilească, să limiteze, să divizeze și să distrugă Rusia”, a acuzat Medvedev.

Declarația lui vine după ce marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului a refuzat să excludă posibilitatea folosiri armelor nucleare, explicând că Rusia va folosi astfel de armament dacă este pusă în pericol existența țării.

10:11 - Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov are joi programată o întâlnire cu președintele Comitetului Internațional al Crucii Roșii Peter Maurer, la Moscova.

10:02 - Pentru astăzi au fost agreate 9 coridoare umanitare, a anunțat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk. În continuare Rusia nu a dat undă verde pentru niciun coridor din Mariupol, unde mai sunt 100.000 de civili.

09:53 - Administrația locală de la Kiev a anunțat că mai multe clădiri din Sviatoshinski și Shevchenkovski au fost avariate în urma bombardamentelor rușilor de peste noapte. Au izbucnit mai multe incendii, dar nu există informații despre victime la acest moment.

09:46 - Liderul regional al Cernihovului, Viacheslav Chaus, a anunțat că rușii au distrus un pod peste râul Desna, care făcea legătura cu Kievul. Podul era folosit și pentru evacuarea civililor.

09:40 - Duma de Stat a creat o comisie care să investigheze ”ingerințele străinilor în politica internă a țării”.

09:33 - Noi imagini din satelit arată un Mariupol distrus, pe care rușii continuă să-l bombardeze. Aproximativ 100.000 de civili încă mai sunt captivi în oraș. Înainte de invazie, în Mariupol locuiau peste 450.000 de oameni.

09:26 - Poliţia de Frontieră anunţă miercuri dimineaţă că peste 9.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în ţară marţi, în creştere cu 8% faţă de ziua precedentă.

09:09 - Compania franceză TotalEnergies a anunţat că nu îşi va reînnoi contractele de aprovizionare cu petrol şi motorină din Rusia pentru rafinăria sa din Germania, se va aproviziona cu ţiţei prin Polonia şi motorină din Arabia Saudită.

08:54 - Războiul din Ucraina a ucis până acum 121 de copii, a declarat miercuri procurorul general într-un mesaj pe Telegram. Numărul copiilor răniți este de 167.

08:41 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune, într-un mesaj video transmis miercuri dimineaţă, că negocierile de pace cu Rusia sunt foarte dificile.

"Sunt foarte dificile, uneori scandaloase, însă avansăm pas cu pas", a declarat Zelenski, precizând că reprezentanţii ucraineni negociază în fiecare zi.

08:19 - Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhiy Gaidai, a anunțat că rușii au bombardat un bloc din orașul Rubijne marți seara. 3 persoane au murit, printre care doi copii.

08:03 - Deputatul ucrainean Galina Tretiakova spune că trupele ruse continuă să distrugă depozitele de alimente pentru ca oamenii să ajungă în pragul foametei.

07:40 - SUA și aliații săi analizează excluderea Rusiei din G20. În același timp, ambasadoarea Rusiei la Jakarta a anunțat că președintele rus Vladimir Putin intenționează să participe la summit-ul G20 care va fi găzduit de Indonezia la sfârșitul acestui an și a spus că Vestul reacționează disproporționat când vorbește de excludere.

"Nu doar G20, multe organizații încearcă să expulzeze Rusia....reacția Occidentului este absolut disproporționată", a declarat miercuri ambasadorul Ludmila Vorobiova într-o conferință de presă.

07:31 - Ambasadorul Rusiei la ONU, Gennadi Gatilov, a declarat, marţi seară, că ruşii nu au invadat Ucraina, ci desfăşoară operaţiuni militare limitate şi a subliniat că încearcă să bombardeze "delicat", fără a lovi civilii.

07:17 - Preţurile îngrăşămintelor agricole au atins maxime record la nivel mondial, în urma războiului dintre Rusia şi Ucraina.

06:58 - 78 de avioane ruseşti au fost confiscate în străinătate, a declarat marţi ministrul Transporturilor Vitali Savelyev.

Rusia avea 1.367 de avioane când au fost impuse sancţiuni, iar aproape 800 dintre ele au fost trecute acum în registrul de aeronave al ţării, a spus Saveliev, fără a preciza câte avioane de pe listă au fost închiriate de la companiile globale de leasing.

06:47 - Trupele ruse care ocupă centrala nucleară de la Cernobîl "au jefuit şi distrus" un laborator de la faţa locului, susţin oficialii ucraineni. Agenţia de Stat a Ucrainei pentru Managementul Zonei de Excluziune a declarat că ruşii au deteriorat Laboratorul Central de Analiză - care a procesat o mulţime de deşeuri radioactive.

06:35 - Europa a cumpărat gaze şi petrol din Rusia de 17 miliarde de euro de la începutul războiului.

06:21 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că mai devreme sau mai târziu piloții ruși vor fi considerați responsabili pentru uciderea civililor.

"Aș dori să spun acest lucru din nou tuturor piloților ruși. Ei nu se gândesc la ordinele pe care le îndeplinesc. Pentru că uciderea civililor este o crimă. Și veți fi responsabil pentru asta, indiferent dacă este azi sau mâine, acest lucru este inevitabil", a spus Zelenski.

06:07 - Pentagonul a condamnat refuzul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, de a exclude folosirea armelor nucleare în timpul conflictului din Ucraina.

05:53 - "Agresiunea" preşedintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei are consecinţe dincolo de Europa, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"Deoarece nevoile umanitare sunt deja la cote maxime, războiul creat de Kremlin ameninţă securitatea alimentară în întreaga lume", a declarat Von der Leyen.

05:40 - Fostul președinte al Estoniei a spus că găzduiește doi refugiați ucraineni în propria sa casă.

05:24 - Zece milioane de oameni au fugit din casele lor din Ucraina din cauza invaziei ruse, a declarat Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi. Pe lângă cele 3,5 milioane care au plecat în ţările vecine, se estimează că alte 6,5 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul ţării devastate de război.

05:12 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că aproximativ 100.000 de oameni se află în oraşul-port Mariupol, unde trăiesc în condiţii inumane, pe fondul bombardamentelor ruseşti.

"În oraş sunt aproximativ 100.000 de oameni. În condiţii inumane. Într-un blocaj complet. Fără hrană, fără apă, fără medicamente. Sub bombardament constant", a spus el în într-un mesaj postat pe Facebook.

We will work, we will fight in any way we can. Till the end. Bravely and openly. At all these sites. With full energy. For the result. With all our strength. And we will not get tired. Let's rest when we win.

Publicată de Володимир Зеленський pe Marţi, 22 martie 2022

04:50 - Opozantul belarus Pavel Latuşko a cerut sancţiuni împotriva Belarusului la fel de dure precum cele vizând Rusia şi proceduri judiciare împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, "complice" al lui Vladimir Putin în invadarea Ucrainei.

04:30 - Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a discutat la telefon din nou timp de o oră cu Vladimir Putin, a anunţat Palatul Elysée, fără un acord pentru încetarea focului cerut de preşedintele francez.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇