Ziua 82 de război: Marea Baltică, lac NATO. A picat Azovstalul. UE nu reușește să oprească petrolul rus (Foto & Video)

Ziua 82 de război: Marea Baltică, lac NATO. A picat Azovstalul. UE nu reușește să oprească petrolul rus (Foto & Video)

Ucraina a continuat să se apere în a 82-a zi de război și a primit asigurări că va mai primi ajutor, în bani și în arme. Ultimele mișcări de trupe arată că rușii se mulțumesc să cucerească întreaga provincie Lugansk, în vreme ce în Harkov au fost respinși până la frontiera cu Rusia, iar în Donețk se dau lupte grele.

Rusia susține că a permis evacuarea soldaților ucraineni răniți care erau blocați în subsolul Azovstalului către Donețk, iar cei care n-ar fi răniți sunt duși în Rusia. Presa Kremlinului se referă la ei ca la prizonieri de război. Oficialii ucraineni au confirmat într-un final, precizând că se vor face pe viitor schimburi de prizonieri. „Ucraina are nevoie de eroi în viață”, a subliniat Zelenski.

Putin tună și fulgeră după ce și Suedia a cerut oficial aderarea la NATO: „Se creează probleme fără niciun motiv”, consideră liderul de la Kremlin, omițând că motivul este că el a început un război în inima Europei.

Răzbunarea pare să vină prin hakerii ruși de la Killnet, care au amenințat că au început un atac uriaș care vizează numeroase țări, inclusiv România. Și și un fost aliat pare să-i dea o mână de ajutor. Este vorba de Erdogan, care a anunțat răspicat că se va opune prin veto extinderii NATO.

În ce privește UE, tot nu există consens pentru aplicarea celui de-al 6-lea pachet de sancțiuni, care includea un embargo pe petrol.

SpotMedia.ro v-a prezentat, LIVE TEXT, evenimentele de luni, 16 mai, ziua 82 de război în Ucraina:

00:23 - Volodimir Zelenski a făcut primele declarații despre situația apărătorilor Mariupolului. Fără a o spune clar, președintele ucrainean lasă să se înțeleagă că s-a decis ca aceștia să se predea, pentru a scăpa cu viață.

ADVERTISING

„O zi dificilă. Dar această zi, ca oricare alta, are ca scop salvarea țării și a cetățenilor noștri. Datorită acțiunilor armatei ucrainene, a serviciilor de informații, a ecipei de negociere, a Crucii Roșii și ONU, sperăm că putem salva viețile băieților noștri. Vreau să subliniez că Ucraina are nevoie de eroi în viață. Acesta e principiu după care ne ghidăm. Cred că orice persoană normală va înțelege asta”, a spus Zelenski.

Și Forțele Armate ucrainene au confirmat că 53 de persoane rănite au fost duse la un spital din Novoazovsk, în timp ce alte 211 în Rusia, în Ielenovka. Pe viitor, se vor face schimburi de prizonieri, au anunțat oficialii ucraineni.

23:55 - Primarul Kievului, Vitali Klitschko, le cere în continuare cetățenilor care au plecat din capitală să nu se întoarcă încă.

„Nu putem să garantăm 100% securitatea pentru toată lumea”, a spus Klitschko.

23:47 - Corespondentul Canalului 1 din Rusia, Irina Kukusenkova, a scris pe canalul său de telegram că evacuările de la Azovstal s-au încheiat pentru ziua de azi.

Ea folosește pentru prima dată termenul de „prizonieri” pentru soldații evacuați.

„De la 4 dimineața, soldații noștri vor continua să ia prizonieri restul deținuților de la Azovstal. În total, mi s-a spus că sunt 2.227 de persoane acolo. Este chiar și o femeie soldat care e gravidă”, a scris Kukusenkova.

23:27 - Surse din armatele occidentale au dezvăluit că au informații că Vladimir Putin și generalul Valeri Gherasimov se implică direct în ofensiva din Ucraina și iau decizii care, în mod normal, ar fi în sarcina rangurilor mai joase din armata rusă.

”Putin și Gherasimov sunt implicați în deciziile tactice, la un nivel la care de obicei ne-am aștepta ca deciziile să fie luate de un colonel sau un brigadier”, au declarat sursele, sub protecția anonimatului, pentru BBC.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cei doi ar lua deciziile referitoare la mișcările de trupe în regiunea Donbas.

23:14 - Miniștrii de Externe din UE nu s-au înțeles nici azi pe cel de-al 6-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a anunțat șeful diplomației europene Josep Borrell.

23:03 - Rubla rusească a trecut luni de 64 de unităţi pentru un dolar, atingând temporar 62,71 unităţi pentru un dolar, în timp ce s-a apropiat de cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani faţă de euro.

Iată explicația: De ce se întăreşte rubla rusească - și de ce nu poate fi un motiv de bucurie pentru populație

22:51 - Și Franţa a anunțat că „va fi alături de Finlanda şi Suedia" în caz de agresiune: „Orice stat care ar încerca să testeze solidaritatea europeană, printr-o ameninţare sau o agresiune împotriva suveranităţii lor prin orice mijloace, trebuie să aibă certitudinea că Franţa va fi alături de Finlanda şi Suedia", a scris preşedinţia franceză într-un comunicat, precizând că își reafirmă angajamentul în temeiul articolului 42.7 din Tratatul Uniunii.

Articolul 42.7 din Tratatul de la Lisabona este o clauză de apărare reciprocă între statele membre ale UE.

22:48 - O declarație ambiguă a venit și de la un comandant de rang înalt al Regimentului Azov, care a declarat că pune în aplicare o decizie a comandamentului militar superior pentru a salva viețile personalului de serviciu. El nu a explicat însă concret care e ordinul și dacă presupune retragerea de la Azovstal.

22:29 - Fox News citează un oficial ucrainean de rang înalt care spune că în jur de 50 de soldați au fost evacuați. Oficialul nu a precizat încotro au fost duși cei evacuați, dar a punctat că nu merg nici în Lugansk, nici în Donețk, cum precizase Ministerul rus al Apărării. Zelenski urmează să susțină o conferință și să dea mai multe detalii.

ADVERTISING

Russia Today susține de asemenea că 50 de soldați răniți au plecat de la Azovstal, însă de asemenea și alte 250 de persoane. Publicația rusă insistă că răniții au fost duși la Novoazovsk, dar restul în Ielenovka, în Rusia.

22:02 - În contextul anunţului recent al candidaturilor Finlandei şi Suediei la NATO, ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg a declarat luni că ţara sa nu are nicio intenţie de a adera la alianţa nord-atlantică, transmite dpa.

"Avem o situaţie geografică complet diferită. Avem şi o istorie diferită şi cred că trebuie pur şi simplu să se ţină seama de asta", a explicat el presei cu ocazia unei reuniuni a miniştrilor de externe din Uniunea Europeană, la Bruxelles.

Schallenberg a adăugat că asta nu înseamnă că Austria este neutră politic: "Nu există neutralitate într-un război de agresiune", a spus ministrul, referindu-se la invazia rusă în Ucraina. "Am adoptat o poziţie foarte clară, susţinem toate sancţiunile şi face tot ce putem în privinţa sprijinului".

21:56 - New York Times scrie că armata rusă a pierdut peste 400 de soldați doar când a încercat să treacă râul Siverski Donets din Lugansg. Bătălia de aici a fost printre cele mai sângeroase din întregul război.

21:13 - Președintele turc Recep Tayyip Erdogan spune că nu are rost ca delegațiile din Suedia și Finlanda să bată drumul până la Ankara, pentru că țara sa se va opune prin veto aderării lor la NATO.

21:10 - Amiralul britanic Tony Radakin spune că Ucraina va câștiga acest război și că deja și-a „garantat” supraviețuirea. El spune că inclusiv deciziile Finlandei și Suediei de a adera la NATO sunt victorii pentru Ucraina.

„E clar că Ucraina câștigă și Putin pierde. Ucraina câștigă pentru că pentru ea lupta este una existențială pentru supraviețuire… și va supraviețui”, a spus Radakin.

20:35 - Au fost identificaţi 45 de soldaţi ruşi care au comis crime de război în Ucraina, a declarat, luni, procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, potrivit The Kiev Independent.

Trei militari sunt deja judecaţi în Ucraina, fiind vorba despre soldaţi care au tras asupra infrastructurii civile din regiunea Harkov.

20:29 - Cel puţin 10 civili au fost ucişi luni în bombardamentele organizate de forţele ruseşti asupra oraşului Sievierodoneţk din estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional Serghei Gaidai, relatează Reuters.

Numărul morţilor ar putea fi şi mai mare, dar din cauza bombardamentelor constante, este dificil să identifici numărul exact al victimelor, a mai spus Serghei Gaidai, guvernatorul regiunii.

El a declarat în cursul zilei de luni că bombardamentele puternice au provocat incendii în zone rezidenţiale.

20:04 - Unul dintre cele mai mari exerciții făcute vreodată de NATO stă să înceapă chiar în regiunea baltică. Sub numele „Ariciul”, exercițiul implică 10 țări, inclusiv Finlanda și Suedia, care tocmai au început demersurile de aderare la NATO.

Exercițiul e găzduit de Estonia și va dura până pe 3 iunie. Oficialii NATO spun că fusese programat înainte de începerea războiului și are ca scop „mărirea gradului de pregătire și interoperabilitate” al forțelor sale, scenariul pe care se lucrează fiind un atac al Rusiei împotriva Estoniei.

În jur de 15.000 de soldați sunt implicați în exercițiul din Estonia, ceea ce face ca acesta să fie unul dintre cele mai mari antrenamente ținute în această țară din 1991 până acum.

Exercițiul are loc la 64 de kilometri de cea mai apropiată bază militară rusească.

19:50 - Uniunea Europeană are de gând să aloce încă 500 de milioane de euro pentru aistența militară a Ucrainei. Banii se vor duce în principal în artilerie grea, a anunțat șeful diplomației europene, Josep Borrell, înainte de întâlnirea miniștrilor de externe, în Germania.

„Acum oferim vehicule armate, tancuri, artilerie grea, munișie. Orice este nevoie pentru un asemenea război”, a spus Borrell.

19:31 - Rusia s-a retras din Conferința Parlamentară a Mării Baltice (BSPC), a anunțat președintele Dumei de Stat de la Moscova. Membri permanenți ai acestui for sunt Germania, Danemarca, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, Finlanda, Suedia și Estonia.

19:07 - Ministerul rus al Apărării acuză forțele ucrainene că au detonat într-o localitate din regiunea Donețk o mină peste care puseseră aproape o tonă de nitrat de amoniu.

18:42 - Un producător de băuturi carbogazoase din Rusia a scos pe piață clone pentru Coca Cola, Fanta și Sprite, după ce compania s-a retras de pe piața din Rusia, după declanșarea războiului din Ucraina.

18:30 - Nikolaevul nu are apă potabilă și cu siguranță situația nu se va schimba în următoarele cel puțin două luni. Apă curge la robinet, dar nu întrunește standardele de calitate pentru a fi băută. Autoritățile locale caută soluții pentru a o purifica.

18:11 - Statele nordice au reacționat după anunțurile din țările vecine Suedia și Finlanda privind dorința de aderare la NATO.

Norvegia, Danemarca și Islanda au remis o declarație comună prin care se angajează să își apere statele vecine dacă sunt atacate pe parcursul procesului de aderare.

„Împreună cu Danemarca și Islanda, Norvegia e pregătită să ajute vecinii nordici cu orice mijloace e nevoie, dacă vor fi victime ale unor agresiuni pe teritoriile lor înainte să obțină statutul de membru NATO”, precizează, în declarație, premierul norvegian Jonas Gahr Stoere.

18:03 - Radio Europa Liberă a primit a treia amendă usturătoare în Rusia, de data aceasta de 18 milioane de ruble, după ce a refuzat să înlăture 18 articole etichetate drept „false” cu privire la războiul din Ucraina.

Pe 28 aprilie și 13 mai a primit în instanță alte 2 astfel de amenzi, de 15, respectiv 12,8 milioane de ruble.

17:56 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a înregistrat un mesaj special pentru a-și exprima recunoștința pentru soldații brigăzii 127, care i-au împins pe invadatori până au ajuns la granițele Rusiei.

17:28 - Comandantul Administrației Militare regionale din Odesa spune că forțele ucrainene vor recâștiga curând controlul asupra Insulei Șerpilor.

17:04 - Ministerul de Externe din Rusia susține că a căzut de acord cu Kievul pentru evacuarea soldaților răniți care sunt blocați în subsolul combinatului Azovstal.

„Pe 16 mai, după negocieri cu reprezentanții armatei ucrainene blocați la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, s-a ajuns la un acord pentru evacuarea răniților”, se arată într-o declarație a ministerului, citată de Interfax.

Instituția rusă mai spune că a fost dispusă încetarea focului și a fost deschis un coridor umanitar prin care soldații răniți au fost evacuați către o unitate medicală din Novoazovsk, în Donețk.

Nu există până la acest moment nicio confirmare din partea părții ucrainene.

16:27 - Guvernul suedez anunță oficial că va solicita aderarea la NATO.

15:45 - Vladimir Putin a declarat că extinderea NATO este folosită de Statele Unite într-un mod „agresiv” pentru a agrava o situație de securitate globală deja dificilă. El a mai spus că Rusia nu are nicio problemă cu Finlanda sau Suedia, deci nu intrarea lor în NATO este o amenințare directă, ci mai degrabă extinderea infrastructurii militare a alianței atât de aproape de Rusia.

„Extinderea infrastructurii militare în acest teritoriu ar provoca cu siguranță răspunsul nostru. Care va fi acela? Vom vedea ce amenințări sunt create pentru noi. Se creează probleme fără niciun motiv. Vom reacționa în consecință”, a declarat Putin, luni, la o întâlnire cu liderii Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, care include Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan.

14:48 - Gruparea de hackeri ruși Killnet anunță începerea unui atac cibernetic global, care vizează SUA, Marea Britanie, Germania, Italia, Polonia, țările baltice, România și Ucraina.

13:56 - Ungaria a fost acuzată că „ține UE ostatică” din cauza refuzului său de a conveni asupra unui embargo petrolier împotriva Rusiei, în timp ce blocul se luptă să ajungă la un consens cu privire la ultimele sancțiuni menite să erodeze capacitatea Kremlinului de a purta război. Declarația a fost făcută de ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis.

13:28 - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia urmărește îndeaproape cererile Finlandei și Suediei de a adera la alianța militară NATO condusă de SUA și este convins că aderarea lor nu va consolida în niciun fel arhitectura de securitate a Europei, relatează Reuters.

13:25 - McDonald's anunță că a luat decizia finală de a părăsi Rusia. Toate afacerile lanțului de restaurante din această țară vor fi vândute.

13:00 - Ucraina a împrumutat 100 de milioane de dolari de la Japonia, pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile, în contextul invaziei ruse, a anunțat luni Ministerul de Finanțe ucrainean. Împrumutul este pe 30 de ani și include o perioadă de grație de 10 ani.

12:19 - La Stampa scrie că Vladimir Putin a fost operat de cancer. Potrivit unor surse ale jurnaliștilor italieni, Putin ar fi ajuns săptămâna trecută de urgență la spital, pentru că ar suferi de un cancer de sânge. El a fost îngrijit doar de medici verificați cu atenție maximă, iar Kremlinul are un plan prin care cel puțin 10 zile nimeni să nu-și dea seama că președintele lipsește, cu ajutorul unor sosii și al unor înregistrări care vor fi difuzate.

12:11 - Cele mai noi cifre publicate de ucraineni arată că rușii ar fi pierdut până acum 27.700 de oameni, 1.228 de tancuri, 2.974 de transportoare blindate, 200 de avioane și 165 de drone, 13 vapoare plus peste 400 de drone și mii de alte echipamente militare.

FS3b9gcXoAc9UPl-1

11:56 - Rusia anunță că forțele sale au doborât trei avioane de luptă ucrainene, lângă Insula Șerpilor din Marea Neagră și în regiunile Nikolaev și Harkov. Ar fi vorba despre avioane Su-24 și Su-25.

11:45 - O rachetă lansată de un bombardier strategic rusesc în zona orașului-port Odesa a lovit infrastructura turistică și a rănit doi adulți și un copil. Nu este prima dată când rușii atacă Odesa cu rachete sofisticate și scumpe, dar nimeresc hoteluri și civili, în loc de ținte militare.

11:40 - Rusia nu vrea să negocieze evacuarea combatanţilor ucraineni ai batalionului naţionalist Azov, baricadaţi de mai multe săptămâni în tunelurile combinatului siderurgic Azovstal, pe care i-a calificat drept „criminali de război”.

Aceștia rezistă de la începutul războiului și au provocat armatei ruse mari pierderi și lovituri de imagine, astfel că Rusia vrea să-i pedepsească crunt.

11:21 - Un comandant de detașament din batalionul Kastus Kalinouski, care este format din voluntari bieloruși, a fost ucis în timp ce trupele eliberau un sat de sub ocupația rusă. Este cea de-a treia victimă suferită până acum de acest batalion de voluntari, care luptă alături de armata ucraineană.

11:10 - Rușii au bombardat astăzi din nou orașul Nikolaev și au nimerit ca de fiecare dată zone rezidențiale, au distrus casele și mașinile oamenilor.

11:03 - Ucrainenii continuă să-și distrugă singuri infrastructura, pentru a nu-i lăsa pe ruși să avanseze, în Lugansk.

Pentru a opri ofensiva Rusiei în direcția Severodonețk și Lisiansk, forțele ucrainene au distrus podurile de cale ferată care asigurau o legătură-cheie între localitățile Rubijne și Severodonețk din regiunea Lugansk, relatează șeful administrației regionale.

10:52 - Institutul pentru Studierea Războiului din SUA (ISW) analizează ultimele mișcări ale Rusiei în Ucraina și concluzionează că rușii probabil au renunțat la obiectivul de a încercui trupele ucrainene din Donețk și Izium, iar acum se concentrează pe finalizarea cuceririi provinciei Lugansk.

10:36 - Suedia trimite diplomați în Turcia, pentru a încerca să depășească obiecțiile Ankarei față de planul său de aderare la NATO, a declarat ministrul apărării, Peter Hultqvist.

Turcia și-a surprins aliații din NATO spunând că nu este de acord cu aderarea Finlandei și Suediei, președintele Tayyip Erdogan spunând că „țările scandinave sunt gazde ale unor organizații teroriste”.

10:02 - Germania intenționează să renunțe la petrolul rusesc până la sfârșitul anului, chiar dacă Uniunea Europeană nu reușește să ajungă la un acord privind embargoul european impus Rusiei, au declarat oficiali guvernamentali.

09:42 - Guvernatorul regiunii Harkov anunță că trupele ucrainene au ajuns la granița cu Rusia.

09:14 - Procuratura Generală anunță că 227 de copii au murit în război, iar 421 au fost răniți. Totodată, 1.748 de instituții de învățământ au fost avariate, dintre care 144 au fost complet distruse.

08:59 - Ministerul britanic al Apărării raportează o activitate sporită în rândul forțelor armate din Belarus, o tactică menită să împiedice în mod eficient trimiterea de trupe ucrainene pentru a-i sprijini pe cei care luptă pentru controlul teritoriului cu Rusia.

08:45 - Activele rusești ale Grupului Renault au fost transferate în proprietatea statului, relatează RIA Novosti.

Primarul Moscovei, Sergey Sobyanin, a spus că uzina Renault din capitala Rusiei va relua producția de mașini sub marca „Moskvich”.

08:06 - Demidiv, un sat mic aflat la aproximativ 30 de mile nord de Kiev, a fost inundat în mod deliberat de forțele ucrainene la începutul războiului, pentru a împiedica un atac asupra capitalei.

Două luni mai târziu, oamenii încă folosesc bărci gonflabile pentru a se deplasa și plantează legume și flori pe orice petic de uscat, scrie Sky News.

07:38 - Imagini cu un soldat ucrainean în oţelăria Azovstal din Mariupol, cântând melodia câştigătoare a Eurovisionului, “Stefania”, au apărut duminică seară în social media.

Apărătorul din Azovstal poate fi văzut cântând în timp ce pe fundal se aud bombardamente.

07:16 - Așa funcționează obuzierele M777 pe care Ucraina le-a primit de la partenerii săi americani.

07:01 - Volodimir Zelenski afirmă că „operaţiunea specială” a armatei ruse este „în faliment” şi că Rusia va recunoaşte realitatea.

“Ne pregătim pentru noi tentative ale Rusiei de atacuri în Donbas, de intensificare a mişcărilor sale în sudul Ucrainei. Ocupanţii încă nu vor să recunoască faptul că sunt într-un punct mort şi că aşa-zisa lor ‘operaţiune specială’ deja este în faliment. Însă cu siguranţă va veni momentul când poporul ucrainean îi va forţa pe invadatori să recunoască realitatea”, a spus Zelenski.

06:44 - Forțele ruse au tras în spitalul din Severodonețk, a scris Serhii Haidai, șeful Administrației Militare Regionale Lugansk, pe canalul său oficial de Telegram. Nouă civili au fost răniți și au primit îngrijiri medicale la spital, care a continuat să funcționeze în timpul bombardamentelor, a spus el.

06:20 - Secretarul american al Apărării Lloyd Austin a reiterat duminică sprijinul neclintit al SUA pentru eforturile de asistență în materie de securitate și suveranitate ale Ucrainei.

06:04 - Apărarea Aeriană a Ucrainei a distrus dumunică 2 elicoptere rusești, 7 drone și 2 rachete de croazieră.

05:53 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, duminică seară, că se va adresa participanţilor la Forumul Economic Mondial de la Davos, în data de 23 mai.

“În acest an, conferinţa va avea o importanţă specială pentru ţara noastră. Se va discuta reconstrucţia după război. Facem tot ce putem pentru a obţine susţinerea lumii şi participarea la Forumul de la Davos este una dintre cele mai bune oportunităţi”, a afirmat el.

05:40 - Comportamentul Rusiei echivalează cu repudierea unilaterală a acordului de cooperare cu NATO din 1997, a declarat duminică ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇