- Încă din primele zile ale invaziei, cel de-al doilea oraș din Ucraina a fost asediat și bombardat intens.
- După ce contraofensiva ucraineană a cucerit mai multe localități din nordul și estul orașului, rușii nu și-au mai putut menține pozițiile.
- Vladimir Putin nu și-a atins niciun obiectiv militar în Ucraina, iar acțiunile sale, după 80 de zile de război, sunt tot mai lipsite de sens.
- Moscova se pregătește să declare teritoriile cucerite până acum ca făcând parte din Rusia și dacă vor fi atacate să răspundă cu arme nucleare.
- E o strategie care implică multe riscuri: de la dificultatea de a stabili granițe în teritoriile nou cucerite și până la revolte în interiorul elitei conducătoare a Rusiei.
Pentru a patra zi consecutiv, proiectilele rusești nu au mai reușit să atingă ținte în Harkov, cel de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, cu o populație de 1,5 milioane de locuitori.
Într-o însorită zi de vineri, primăvara, în timp ce cei mai mulți adolescenți din Europa leneveau prin parcuri, se uitau la YouTuberi pe telefoanele mobile sau stabileau pe Instagram unde să-și petreacă weekendul, Maria, 20 ani, alături de sora ei Alexandria, și-au petrecut ziua la cimitir.
Învelită într-un steag albastru cu galben, cu o bentiță neagră din dantelă ce-i înnobila părul brunet, Maria și-a condus tatăl pe ultimul drum, un soldat ucrainean care a murit în luptele pentru eliberarea Harkovului, în data de 3 mai.
Privirea tristă a celor două tinere îndoliate reprezintă cea mai bună dovadă a sacrificiilor pe care le fac ucrainenii pentru a-și salva țara.
Ofensiva Kievului a reușit să învingă armata lui Putin, cucerind mai multe localități în nordul și estul orașului.
După 80 de zile de la începerea conflictului, timp în care Harkov-ul a fost bombardat zilnic, mii de civili și-au pierdut viața și peste un milion de persoane au plecat din oraș.
Vladlena Salnikova este medic șef la Spitalul Neurologic pentru Copii din localitate.
Într-un interviu din luna martie pentru “Human Rights Watch” (Platforma de monitorizare pentru drepturile omului), realizat de cercetătoarea Iulia Gorbunova, medicul povestea că a evacuat toți copiii care aveau afecțiuni mai ușoare, dar din cauza bombardamentelor nu avea soluții pentru cei cu forme grave.
„Nu avem suficient personal pentru a ne desfășura activitatea în două clădiri, așa că ne-am mutat cu toții într-una singură. Șefii de secție și cu mine suntem aici tot timpul. Clădirea noastră nu a fost încă lovită, Dumnezeu ne-a cruțat până acum”, a povestit medicul Vladlena Salnikova.
“Șaisprezece copii au paralizie cerebrală severă, nu se pot deplasa. Alți șapte au alte afecțiuni neurologice. Avem o mamă cu un copil mic. Micii pacienți au nevoie de îngrijire constantă. Ultima evacuare către Liov a fost într-un autobuz care nu era echipat pentru a transporta copii cu afecțiuni severe de sănătate. Trebuie să-i evacuăm, dar cum?”, s-a întrebat ea.
Din fericire, e posibil ca spitalul să fi scăpat de distrugere. Nu există informații oficiale recente despre bombardarea sa, dar alte sute de clădiri din Harkov nu au avut acest noroc, iar mulți au murit în timp ce încercau să plece din oraș.
Generalii ruși au schimbat planul, dar nu le-a folosit la nimic
Strategia inițială a armatei ruse a fost să ocupe Harkovul. Trupele Moscovei au ajuns încă din data de 24 februarie la periferia orașului, declanșând un atac de artilerie intens.
Faptul că pe frontul de nord, batalioanele de asalt asupra Kievului s-au împotmolit, i-au făcut pe generalii ruși să-și schimbe planurile și să nu forțeze intrarea în oraș. Tactica a fost să-l încercuiască, cucerind toate localitățile din jur și, apoi, să-l asedieze.
“Forțele ruse au continuat să bombardeze orașul Harkov fără a efectua niciun atac la sol în ultimele 24 de ore. Autoritățile orașului au raportat că armata Moscovei a lovit cu un proiectil un punct de livrare a ajutorului umanitar de la oficiul poștal Nova Poshta, ucigând 6 persoane și rănind alte 15”, se arată în raportul Institutului pentru Studiul Războiului din data de 24 martie, la o lună de la declanșarea invaziei.
“Statul Major ucrainean a raportat la ora locală 18:00, pe 24 martie, că artileria ucraineană a provocat pierderi grele unui batalion al Regimentului 59 de tancuri (din Divizia 144 motorizată) într-o locație nespecificată din regiunea Harkov”, mai precizează documentul citat.
Aceasta era situația din regiune după 30 de zile de la declanșarea invadării Ucrainei de către Vladimir Putin.
După 80 de zile, armata Rusiei este alungată și de lângă Harkov, exact așa cum a fost și de lângă Kiev.
După ce contraofensiva ucraineană a cucerit mai multe localități din nordul și estul orașului, rușii nu și-au mai putut menține pozițiile și au început să se retragă.
“Ucraina pare să fi câștigat bătălia pentru Harkov. Forțele ucrainene au împiedicat trupele ruse să încercuiască și să cucerească orașul, apoi le-au expulzat de la periferie, așa cum au făcut-o cu forțele Kremlinului care încercau să cucerească Kievul. Armata ucraineană va încerca, probabil, să perturbe cel puțin linia vestică de comunicație terestră dintre Belgorod, oraș de graniță din Rusia, și forțele ruse concentrate în jurul localității Izium”, se arată în raportul publicat de Institutul pentru Studiul Războiului, în data de 13 mai.
Această confirmare independentă a realităților de pe front anunță cea de a doua mare înfrângere pentru Rusia de la declanșarea invaziei.
Marea ofensivă de pe frontul de est s-a încheiat. A rămas una mai mică
Vladimir Putin nu și-a atins niciun obiectiv militar în Ucraina, iar acțiunile sale, după 80 de zile de război, sunt tot mai lipsite de sens.
Și-a aruncat țara într-o aventură militară în care și-au pierdut viața peste 20.000 de militari ruși, fiind distruse sute de tancuri, avioane și elicoptere pentru a ajunge să se retragă din nou.
După înfrângerea de lângă Kiev, Kremlinul a anunțat schimbarea strategiei de luptă, a numit un comandat al operațiunilor în persoana generalului Alexandr Dvornikov și au pornit marea ofensivă din est, dar și aici, avansul trupelor a fost minor, în primă fază, iar apoi au început înfrângerile.
În urmă cu două zile, forțele Moscovei au pierdut un întreg batalion tactic, conform datelor (în acest moment deține în jur de 95 de batalioane din 120 cu câte a început războiul) în încercările repetate de a trece cu tancurile peste râul Donețk, în încercarea de a încercui localitatea Rubizhne.
În jur de 80 de tancuri au fost distruse de artileria ucraineană și câteva sute de soldați și-au pierdut viața în trei încercări succesive de a construi pontoane peste râu pentru a-l traversa.
“Un oficial american al apărării a remarcat că artileria ucraineană a distrus pregătirile pe scară largă a trupelor ruse pentru a traversa râul Siverski-Donețk și i-a împiedicat pe ruși să aducă noi trupe în nordul Donbasului”, se arată într-un raport al Pentagonului.
După acest nou eșec, armata Moscovei e nevoită să schimbe din nou strategia. Nu există date clare despre ce au de gând să facă din punct de vedere militar.
Politic, Vladimir Putin se pregătește să declare teritoriile cucerite până acum ca făcând parte din Rusia. O continuare a ostilităților în aceste teritorii să fie considerate agresiuni astfel încât să poată justifica o amenințare cu arme nucleare.
Acest plan confirmă faptul că Rusia se apropie de epuizarea resurselor militare convenționale și caută o cale de scăpare. Drumul ales e destul de complicat și implică multe riscuri: de la dificultatea de a stabili granițe în teritoriile nou cucerite (nu poate să declare diferite zone că fac parte din Rusia fără să fie delimitate) și până la revolte în interiorul elitei conducătoare a Moscovei.