Moscova trece la insulte cu Germania: E fie un semn de prostie, fie de manipulare

Moscova trece la insulte cu Germania: E fie un semn de prostie, fie de manipulare

Rusia a negat orice responsabilitate în ceea ce priveşte creşterea preţurilor la alimente şi criza mondială a foametei care se profilează, într-o replică dură la acuzaţiile aduse sâmbătă de ministrul german de externe Annalena Baerbock.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că preţurile la produsele alimentare din întreaga lume au crescut „din cauza sancţiunilor impuse de Occidentul colectiv, sub presiunea SUA”.

În plus, a spus ea, un alt motiv al crizei alimentare mondiale este reprezentat de prăbuşirea statalităţii ucrainene, pentru care Occidentul este de asemenea vinovat. „Neînţelegerea acestui lucru este un semn fie de prostie, fie de inducere în eroare în mod deliberat a publicului”, a scris Zaharova pe canalul său Telegram.

ADVERTISING

Ziua 80 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

Anterior, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că G7 examinează alternative la transportul de cereale ucrainene pe cale navală, pentru a sparge o blocadă rusă.

În mod normal, 5 până la 6 milioane de tone de cereale pe lună ar putea fi livrate pe mare din Ucraina, a declarat Baerbock. Dacă ar fi livrate pe calea ferată, a spus ea, este clar că s-ar obţine mult mai puţine cereale pentru export. Dar „fiecare tonă care este livrată afară poate ajuta puţin la ţinerea sub control a acestei crize a foametei".

Până în prezent, a spus şefa diplomaţiei germane, o fracţiune este exportată pe calea ferată, în principal prin România. Dar a apărut un „blocaj", deoarece Ucraina şi România au ecartament feroviar diferit.

Potrivit G7, în Ucraina sunt stocate 25 de milioane de tone de cereale care nu pot ieşi din cauza blocadei ruseşti. „Acesta este grâul de care lumea are atât de mare nevoie'', a declarat Baerbock după o reuniune a miniştrilor de externe din G7, în Germania, la Marea Baltică.

G7 a declarat că examinează alternativele împreună cu Ucraina, Organizaţia Naţiunilor Unite şi Comisia Europeană.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇