Ziua 80 de război: Pusă pe fugă, Rusia vorbește de „război hibrid total” cu Occidentul și vrea să anexeze ce apucă din Ucraina (Foto & Video)

Ziua 80 de război: Pusă pe fugă, Rusia vorbește de „război hibrid total” cu Occidentul și vrea să anexeze ce apucă din Ucraina (Foto & Video)

Ziua 80 de război a început cu declarația președintelui ucrainean Volodmir Zelenski, care a anunțat că armata sa a recâștigat peste 1.000 de localități de la începutul războiului cu Rusia, dar nu este clar exact cât teritoriu reprezintă acestea.

Rușii au fost alungați inclusiv din Harkov, dar orașul va avea nevoie de o reconstrucție uriașă pentru a șterge urmele bombelor.

Pe de altă parte, analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului ne prezintă o imagine sumbră: dacă invazia militară din Ucraina nu ajunge la deznodământul dorit de Vladimir Putin, atunci președintele rus va anexa teritoriile ocupate și va trece la amenințări cu atacuri nucleare. Există deja informații că se pregătește un referendum de alipire și în Mariupol.

Cât despre extinderea NATO, președintele Finlandei a avut o conversație cu Putin pentru a-l informa că țara sa va decide în curând dacă aderă, președintele rus informându-l că ar fi „o greșeală”. Totodată, SUA au cerut Turciei să-și lămurească poziția în ceea ce privește aderarea țărilor din nordul Europei, iar oficialii suedezi se pregătesc de o vizită la Ankara.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, evenimentele din 14 mai 2022, ziua 80 de război în Ucraina:

23:59 - Închidem live-ul celei de-a 80-a zi de război, cu apelul făcut de pe scena Eurovisionului de liderul Kalush Orchestra, care reprezintă Ucraina în competiție: „Vă cer tuturor, vă rog, ajutați Ucraina, Mariupol, ajutați Azovstal acum!”.

23:55 - Ministrul suedez de Externe se va întâlni la Ankara cu omologul său turc, pentru a discuta despre rezervele exprimate de Erdogan cu privire la aderarea la NATO.

ADVERTISING

23:34 - Serghei Demidov, directorul hotelului Grand Pettine din Odesa distrus de rachetele rușilor, a fost în trecut un membru proeminent al partidului pro-rus Partidul Regiunilor, care a fost la putere în Ucraina între 2010 și 2014. Acum se dezice de acel trecut.

El spune că a sesizat ironia ca hotelul care în trecut a găzduit numeroși lideri ruși și conferințe dedicate înfrățirii Ucrainei cu Rusia, a fost în final distrus de ruși.

„Mulți politicieni ruși, multe personalități din Rusia au venit și au stat aici. Cercetători ruși, deputați ruși, toți acești nemernici au venit aici.

Oricine putea vedea că în hotel nu erau soldați, nu era muniție. Acesta este un complex turistic de relaxare și sănătate. Se pare că cei care lansează rachetele habar n-au unde le trimit. Acest atac ne-a scos de pe piață cel puțin un an”, a spus Demidov, pentru CNN.

El și-a schimbat și viziunile: „Sunt ucrainean, sunt un patriot al Odesei, sunt 100% ucrainean!”.

Hotelul de 4 stele e deținut de o companie din Germania.

23:18 - SUA și NATO fac exerciții de evacuare medicală în regiunea baltică, folosind lecțiile de pe frontul din Ucraina.

22:49 - Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a transmis sâmbătă un mesaj de încurajare pentru Kalush Orchestra, cerând Europei să îi voteze. Ucraina are numărul 12 în concurs, în timp ce România are numărul 2, iar Moldova 19.

Eurovision Song Contest 2022 - Grand Final - Full Show - Live Stream - Turin

22:24 - Oficialii ucraineni susțin că Moscova se pregătește să organizeze un referendum în Mariupol, pentru alipirea la Rusia. Există informații că un anunț în această privință ar putea fi făcut chiar duminică.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

22:05 - Fostul președinte Dmitri Medvedev a reacționat azi la declarațiile liderilor G7.

„Ca să o spunem frumos: nu ne pasă că G7 nu recunoaște noile granițe, voința oamenilor care trăiesc acolo e importantă. Nu uitați de precedentul Kosovo, prieteni vestici”, a scris el pe Telegram.

21:33 - Ucrainenii au doborât un avion rusesc în regiunea Nikolaev, al 200-lea de la începutul războiului.

21:21 - Rusia e mistuită de incendii de pădure. Putin ceruse săptămâna trecută autorităților locale să țină situația mai bine sub control, pentru a nu exista perturbări.

21:06 - Rusia a negat orice responsabilitate în ceea ce priveşte creşterea preţurilor la alimente şi criza mondială a foametei care se profilează, într-o replică dură la acuzaţiile aduse sâmbătă de ministrul german de externe Annalena Baerbock, relatează DPA.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că preţurile la produsele alimentare din întreaga lume au crescut „din cauza sancţiunilor impuse de Occidentul colectiv, sub presiunea SUA''.

„Neînţelegerea acestui lucru este un semn fie de prostie, fie de inducere în eroare în mod deliberat a publicului'', a scris Zaharova pe canalul său Telegram.

20:28 - Războiul din Ucraina va ajunge la un „punct de cotitură" în luna august, iar Rusia va fi învinsă „înainte de sfârşitul anului", a prezis şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene, asigurând că armata va reuşi să recucerească întregul teritoriu, relatează AFP.

20:02 - Un convoi cu până la 1.000 de mașini a fost lăsat de ruși să treacă în Zaporojie, unde oamenii așteaptă de mai mult de 3 zile să fie evacuați.

ADVERTISING

19:45 - Liderul cecen Ramzan Kadîrov susține că forțele sale au capturat combinatul chimic Zaria din orașul Rubizhne, din regiunea Lugansk. Acest lucru a fost susținut vineri de pro-rușii din regiunea separatistă.

19:39 - Armata Ucrainei a scos la vânzare două pachete de cărți de joc cu imaginile criminalilor de război ruși. Ideea a aparținut armatei americane în 2003, care a scos cărți de joc cu membrii guvernului lui Saddam Hussein care erau e lista celor mai căutați oameni.

19:20 - Aproape 2.000 de dosare au fost deschise în Rusia pentru „discreditarea armatei”, în cele două luni de când a fost introdusă această nouă „infracțiune”.

În plus, s-au dat amenzi în baza acestei acuzații de aproape 2 milioane de ruble, potrivit calculelor făcute de ONG-ul pentru drepturile omului, OVD Info.

Până acum, doar au fost înregistrate cazuri în 80 de regiuni din Rusia. De altfel, doar trei regiuni nu au înregistrat niciun caz - Cecenia și regiunile Tuva și Magadan.

18:54 - Turcia, membră a NATO, a propus evacuarea pe mare a combatanţilor răniţi ascunşi într-un combinat siderurgic din oraşul Mariupol, în sudul Ucrainei, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al preşedintelui Tayyip Erdogan.

Ibrahim Kalin a declarat pentru Reuters, într-un interviu, că a discutat personal propunerea cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev, în urmă cu două săptămâni, şi că aceasta rămâne "pe masă", deşi Moscova nu a fost de acord cu ea.

18:41 - Președintele Ungariei, Katalin Novak, a condamnat sâmbătă, în cadrul ceremoniei de învestire, invazia Rusiei în Ucraina și a declarat că prima sa călătorie o va face în Polonia, într-un gest de refacere a relațiilor cu Varșovia, potrivit Reuters.

18:10 - Putin nu a fost deloc încântat de planurile Finlandei de aderare la NATO.

"Vladimir Putin a subliniat că sfârşitul politicii tradiţionale de neutralitate militară ar fi o greşeală, întrucât nu există nicio ameninţare la adresa securităţii Finlandei. O astfel de schimbare a direcţiei politice a ţării poate avea un impact negativ asupra relaţiilor ruso-finlandeze, care s-au dezvoltat de ani de zile în spiritul bunei vecinătăţi şi al cooperării între parteneri, fiind reciproc avantajoase”, se arată într-un comunicat remis de Kremlin după convorbirea dintre Putin și omologul său finșandez.

17:27 - Senatori americani, inclusiv liderul minorității din Senat, Mitch McConnell, au vizitat Kievul, a anunțat sâmbătă președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o înregistrare video postată online.

„Vizita delegației Senatului american condusă de liderul minorității republicane din Camera superioară a Congresului, Mitchell McConnell, este un semnal puternic de sprijin bipartizan pentru Ucraina din partea Congresului Statelor Unite și a poporului american”, a declarat Zelenski pe Telegram.

Zelenski a adăugat: „Vă mulțumim pentru că ne ajutați să luptăm nu doar pentru țara noastră, ci și pentru valorile și libertățile democratice. Apreciem cu adevărat”.

17:23 - Rușii continuă să bombardeze Azovstalul, atât din aer, cât și cu tancuri și artilerie grea.

17:17 - Primarul Kievului anunță că în jur de 40 de monumente din capitală care au legătură cu Rusia și fosta URSS vor fi distruse.

17:01 - Țările G7 se angajează să trimită arme Ucrainei „oricât va fi nevoie”, se arată în comunicatul remis după întâlnirea miniștilor de externe. Același regim va fi aplicat și sancțiunilor pentru Rusia.

16:52 - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, consideră că Occidentul a declarat un „război hibrid total” împotriva Rusiei și acum este greu de spus cât va dura conflictul, scrie Sky News.

El spune că „politicienii occidentali ar trebui să înțeleagă că eforturile lor de a izola țara noastră sunt în zadar”.

16:28 - Un miting de solidaritate cu Ucraina are loc și în acest weekend la Berlin. Oamenii cer salvarea soldaților de la Mariupol.

16:00 - Portugalia a pus sechestru pe un palat luxos ce-i aparține lui Roman Abramovici, ce valorează 10 milioane de euro. Abramovici a vrut să-l vândă cu 2 săptămâni înainte de izbucnirea războiului.

Oligarhul rus a primit cetățenie portugheză la scurt timp de la izbucnirea războiului, și a devenit cel mai bogat om din țară, fapt ce a iscat un scandal în Portugalia.

15:42 - Rudele militarilor blocați în subsolurile combinatului Azovstal din Mariupol au susținut o conferință de presă. Ele au spus că au cerut inclusiv ajutorul liderilor Chinei pentru a intermedia evacuarea apărătorilor.

15:36 - Mai multe publicații scriseseră sâmbătă că ar fi fost dat ordin de evacuare pentru civilii din regiunea Belgorod, de la granița cu Ucraina. Rușii susțin că este un „fake news”. Însă, într-adevăr populația a fost informată să evacueze zona, dar de persoane care s-au dat drept angajați ai Ministerului pentru Situații de Urgență.

15:24 - Vineri, pe 13 mai, Rusia a sărbătorit Ziua Flotei din Marea Neagră, însă comandantul flotei nu a participat la celebrări. Guvernatorul din Sevastopol Mikhail Razvozhaev a spus că amiralul Igor Osipov este în prezent „la un post de luptă, nu are starea de socializări și celebrări”.

15:18 - Rușii continuă să atace jurnaliștii și au tras asupra unei echipe care filma într-o localitate din regiunea Zaporojie. Printre jurnaliști se afla și corespondentul BBC Laura Bicker.

15:05 - Președintele finlandez Sauli Niinisto i-a spus telefonic președintelui rus Vladimir Putin despre planurile țării sale de a adera la NATO, a transmis agenția de presă Interfax, citată de Bloomberg. Președintele, prim-ministrul și miniștrii seniori ai cabinetului Finlandei se vor întâlni duminică pentru a lua o decizie oficială cu privire la depunerea unei cereri.

14:22 - G7 "nu va recunoaşte niciodată" frontierele pe care Rusia vrea să le impună cu forţa prin războiul din Ucraina, au afirmat sâmbătă ministerele de Externe ale grupului celor şapte mari puteri ale lumii.

14:13 - Cancelarul german Olaf Scholz spune, după discuția telefonică avută vineri cu Vladimir Putin, că nu vede nicio schimbare în atitudinea președintelui Rusiei, scrie The Kyiv Independent.

13:48 - Vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk anunță că negociază cu rușii pentru evacuarea a 60 de persoane din oțelăria asediată Azovstal din Mariupol.

13:28 - În Germania au fost înregistraţi până acum peste 700.000 de refugiaţi din Ucraina, arată datele ministerului de interne de la Berlin publicate sâmbătă de săptămânalul Welt am Sonntag, conform Reuters.

13:13 - Ambasada României la Kiev şi-a reluat activitatea. „Mă bucur să anunţ că începând de astăzi Ambasada României la Kiev şi-a reluat activitatea. România este pe deplin alături de partenerul său Ucraina în lupta sa curajoasă pentru libertate!”, a scris Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, pe Twitter. În a treia zi a războiului din Ucraina, după intensificarea luptelor, ţara noastră a decis să suspende activitatea ambasadei de la Kiev.

12:16 - Exporturile de electricitate ale Rusiei către Finlanda au încetat în noaptea de vineri spre sâmbătă, așa cum se anunțase în prealabil, a precizat pentru AFP operatorul reţelei naţionale finlandeze.

12:08 - Cum în Rusia nu se mai găsește Coca-Cola, locul faimoasei băuturi răcoritoare a fost luat de un produs local, numit Komi Cola. Compania americană și-a suspendat afacerile din această țară după ce invadat Ucraina, potrivit Nexta TV.

11:40 - Aglomerație mare la punctul de frontieră dinspre Ucraina în România, unde s-a format o coloană de camioane, care se întinde pe aproape 20 de kilometri, relatează Agerpres. Astfel, maşinile care transportă mărfuri sunt nevoite să aştepte câteva zile, susţin şoferii, pentru trecerea frontierei spre România, ca urmare a supraaglomerării. Purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava, Ilie Poroh Seritan, susţine că poliţiştii de frontieră lucrează la capacitatea maximă.

11:08 - În cea mai recentă evaluare, analiștii militari din cadrul Ministerului de Externe al Marii Britanii susțin că dacă într-adevăr administrația militaro-civilă impusă de Rusia din Herson va organiza un referendum, atunci Rusia „va truca aproape sigur rezultatele pentru a arăta o majoritate clară în favoarea părăsirii Ucrainei”. Totuși, „cetățenii din regiunea Herson cel mai probabil vor continua să își manifeste opoziția față de ocupația rusă”, mai precizează analiștii britanici.

11:00 - Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa, sâmbătă şi duminică, la reuniunea informală a miniştrilor de externe din statele membre NATO, care se va desfăşura la Berlin. Reuniunea este deosebit de importantă ca reper în pregătirea reuniunii liderilor de la Madrid, de la finalul lunii iunie. Discuţiile vor fi cu accent pe deciziile anticipate pentru Summitul NATO, în special în ceea ce priveşte Noul Concept Strategic al NATO, politica "uşilor deschise", implicaţiile agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei asupra securităţii euroatlantice şi, pe acest fond, adaptarea consistentă a posturii de descurajare şi apărare.

10:35 - Moscova va lua măsuri de precauţie corespunzătoare dacă NATO desfăşoară forţe şi infrastructuri nucleare mai aproape de frontierele Rusiei, a declarat sâmbătă viceministrul rus de externe Aleksandr Gruşko. Agenţiile de presă ruse, preluate de Reuters, citează avertismentul lui Gruşko: "Va fi necesar să reacţionăm (...) luând măsuri de precauţie adecvate care să asigure viabilitatea descurajării". Oficialul a susţinut că Rusia nu are intenţii ostile faţă de Finlanda şi Suedia şi nu consideră că există motive "reale" pentru aderarea acestor ţări la NATO.

10:20 - Numărul soldaților ruși pierduți de Rusia în războiul din Ucraina a ajuns la 27.200, în timp ce armata ucraineană a distrus în total 1.218 de tancuri și 2.934 de blindate, se arată în cea mai recentă actualizare a informațiilor de pe front publicată de autoritățile de la Kiev.

09:55 - Ucraina are deja 40 de suspecți și 11.000 de cazuri în ancheta sa pentru crime de război, a anunțat procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova. "Sunt încrezătoare că în viitorul apropiat vom vedea și alte cazuri trimise către instanțe, cu făptașii care vor apărea în fața judecătorilor. Ne vom asigura că aceste cazuri vor fi duse la finalul lor logic", a scris pe Twitter procurorul general al Ucrainei.

09:37 - Anna Kuzneţova, vicepreşedinta Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului Rusiei, a vizitat regiunea ucraineană Herson, aflată sub ocupaţie rusă, informează agenţia de presă RIA, preluată de Reuters, fără a preciza când a avut loc evenimentul.

Aceasta a discutat despre necesităţile de asistenţă socială şi medicală ale populaţiei locale, aprovizionarea cu alimente şi produse pentru copii: "Suntem gata să acordăm orice fel de asistenţă", a spus Kuzneţova, mamă a şapte copii, căsătorită cu un preot ortodox.

09:17 - Poliţia de Frontieră anunţă că 7.236 de cetăţeni ucraineni au intrat vineri în România, în scădere cu 12,4% faţă de ziua precedentă. În total, de la declanșarea conflictului militar, 927.592 cetăţeni ucraineni au intrat în țara noastră.

09:02 - Un civil a fost ucis, iar alți 12 au fost răniți în urma atacurilor lansate de armata rusă în Donețk, în ultimele 24 de ore, potrivit guvernatorului regiunii, Pavlo Kyrylenko, citat de The Kyiv Independent.

08:31 - Oleksandra Ustinova, parlamentar ucrainean, a cerut Statelor Unite să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană și avioane de luptă, spunând că situația de pe câmpul de luptă este „mult mai rea” decât era la începutul războiului, relatează CNN. „Continuăm să pierdem mult mai mulți oameni acum decât era la începutul războiului.”

08:10 - Un tren plin cu cadavre ale militarilor ruși morți în Ucraina a fost lăsat în urmă de trupele lui Putin care s-au retras din regiunea Kievului, pe care nu au reușit să o cucerească. Al Jazeera a publicat imagini de acolo.

07:57 - Cea mai mare companie aeriană a Rusiei, Aeroflot, a anunţat vineri că a cumpărat opt avioane Airbus A330 de la companii străine de leasing, ”ca parte a îndeplinirii obligaţiilor contractuale”, transmite Reuters, citată de News.ro. Aeroflot nu a precizat de la ce companii erau închiriate avioanele respective.

Sancţiunile internaţionale au făcut ca firmele de leasing din Occident să rezilieze contractele pentru peste 500 de aeronave închiriate de companiile aeriene ruse. Peste 400 dintre ele, în valoare de aproape 10 miliarde de dolari, se aflau în Rusia la acea vreme, iar Moscova a interzis companiilor aeriene să le returneze.

Pentru a se asigura că pot avea în continuare certificate de navigabilitate valabile şi că operatorii aerieni ruşi le pot folosi în continuare, autorităţile ruse au transferat aeronavele în propriul registru al Rusiei. Între timp, firmele de leasing s-au resemnat, făcând cereri de recuperare a pagubelor de la firmele de asigurare, pentru a încerca să recupereze o parte din valoarea pierdută a aeronavelor.

Cea mai mare reclamaţie a fost făcută de AerCap, cel mai mare locator de avioane din lume, care a depus o cerere de asigurare de 3,5 miliarde de dolari pentru mai mult de 100 de avioane. AerCap nu a răspuns imediat la apelurile Reuters pentru a solicita comentarii.

07:34 - Alibaba Group a concediat aproximativ 40% din personalul companiei sale mixte din Rusia, deoarece criza din Ucraina perturbă afacerile transfrontaliere, a informat vineri publica japoneză Nikkei, citată de Reuters.

06:44 - Washingtonul „lucrează pentru a clarifica poziţia Turciei” după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat opoziţia faţă de aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, potrivit Reuters.

06: 30 - Este probabil ca preşedintele rus Vladimir Putin să anexeze la Rusia părţile ocupate din sudul şi estul Ucrainei „în următoarele luni”, potrivit lui Katherine Lawlor şi Mason Clark, analişti la Institutul pentru Studierea Războiului, care avertizează că mutarea ar putea fi folosită apoi pentru a ameninţa Ucraina şi aliaţii săi cu un atac nuclear, relatează The Guardian.

"După anexare, el va afirma, direct sau indirect, că doctrina rusă care permite utilizarea armelor nucleare pentru a apăra teritoriul rus se aplică acelor teritorii nou anexate. Astfel de acţiuni ar ameninţa Ucraina şi partenerii săi cu un atac nuclear în cazul în care contraofensivele ucrainene pentru eliberarea teritoriului ocupat de ruşi vor continua", susţin analiştii citați.

Putin ar putea crede că ameninţarea sau utilizarea armelor nucleare ar restabili capacitatea de descurajare a Rusiei după ce invazia sa dezastruoasă. Calendarul acestuia pentru anexare depinde probabil de măsura în care înţelege starea de degradare a armatei ruse din Ucraina.

06:16 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a recâştigat vineri controlul asupra a şase localităţi ocupate de forţele ruse şi asupra a 1.015 de la începutul conflictului, în februarie, relatează CNN.

Nu este clar exact cât teritoriu reprezintă acele aşezări. Zelenski a subliniat şi alte realizări ale armatei ucrainene în acele zone.

„Refacem acolo alimentarea cu energie electrică, cu apă, comunicaţii, transport, servicii sociale. Desigur, ne amintim fiecare oraş şi fiecare comunitate care este încă sub ocupaţie. Herson, Melitopol, Berdyansk, Enerhodar, Mariupol şi toate oraşele din Donbas", a adăugat preşedintele ucrainean.

El a mai precizat că „eliberarea treptată a regiunii Harkov” demonstrează că Ucraina „nu va lăsa pe nimeni în mâinile inamicului”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇