Criză umanitară gravă în Hersonul ocupat de ruși. Oamenii încearcă să fugă, dar se confruntă cu riscuri considerabile

Criză umanitară gravă în Hersonul ocupat de ruși. Oamenii încearcă să fugă, dar se confruntă cu riscuri considerabile

Oficialii ucraineni spun că există o criză umanitară foarte gravă în regiunea Herson, ocupată de ruși, cu sute de civili care încearcă să fugă din zonă în fiecare zi, în condițiile în care trupele rusești fac raiduri prin sate.

Este dificil de obținut o imagine reală a ceea ce se întâmplă în Herson, deoarece companiile de telecomunicații ucrainene au fost blocate și oamenilor le este foarte greu să intre și să iasă din regiune, relatează CNN.

Cei care încearcă să plece se confruntă cu riscuri considerabile.

ADVERTISING

Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare din Kryvyi Rih, a declarat joi că rușii au tras asupra unei coloane de vehicule cu civili care încercau să părăsească orașul Berislav din Herson. El a spus că în convoi se aflau în total aproximativ 5.000 de oameni.

Vilkul a declarat că rușii au oprit aproximativ 1.000 de vehicule și au început apoi să le elibereze treptat, în coloane de câte 200 de vehicule. Ulterior au bombardat una dintre coloane. Două persoane au fost rănite, o femeie și un băiețel de 11 ani. Ambii au fost duși la spitalul din Kryvyi Rih, a spus Vilkul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Oficialii ucraineni estimează că până la 45% din populația regiunii Herson a plecat. Cei care se află în continuare în regiune se confruntă cu dificultăți tot mai mari, potrivit oficialilor ucraineni.

Yurii Sobolievski, prim-adjunct al șefului consiliului regiunii Herson, a declarat că în orașul Herson are loc o „catastrofă umanitară”.

Spitalele noastre rămân fără combustibil și medicamente și există o mare problemă cu aprovizionarea cu alimente”, a spus el.

Sobolievski a spus că fermierii și firmele încearcă să ofere locuitorilor orașului hrană și unii voluntari au reușit să aducă provizii din regiunile învecinate.

ADVERTISING

El a subliniat că mai mulți civili au trebuit să accepte mâncare de la ruși pentru a supraviețui. Rușii „vor doar să creeze un vid în regiunea Herson, să creeze o catastrofă umanitară și apoi să se laude cu ajutorul lor umanitar. Dacă am avea coridoare umanitare, ei nu ar putea să arate că ajută populația”, a precizat Sobolievski .

Totodată, el a spus că jaful asupra fermierilor continuă: „Ei fură nu numai cereale, ci și echipamente”.

CNN a raportat că mii de tone de cereale și echipamente agricole în valoare de milioane de dolari au fost furate în Herson.

La rândul său, Serhii Khlan, deputat în consiliul regional al Hersonului, a declarat că forțele ruse fac raiduri în sate și efectuează un recensământ al celor rămași în unele zone.

Khlan a mai spus că rușii au afirmat că „vor aduce profesori din Crimeea pentru că profesorii noștri nu sunt de acord să lucreze cu programa rușilor. Acei puțini profesori care sunt de acord să lucreze – îi cunoaștem personal – vor răspune penal pentru asta"

Mikhailo Podoliak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a declarat săptămâna aceasta că autoritățile ucrainene documentează presupuse crime ale rușilor în Herson, inclusiv „violență împotriva oamenilor, răpiri în masă, tortură și furturi”.

Podoliak spune însă că „rezistența la invazia rusă în sudul Ucrainei este foarte puternică la toate nivelurile”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇