Ziua 81 de război: Rusia a pierdut o treime din forțele terestre. Bombe cu fosfor în Mariupol. Finlanda aderă la NATO

Ziua 81 de război: Rusia a pierdut o treime din forțele terestre. Bombe cu fosfor în Mariupol. Finlanda aderă la NATO

Ucraina a trecut și de ziua 81 de război. Bombardamentele au continuat în estul Ucrainei, iar la Azovstal, ucrainenii susțin că rușii ar fi folosit bombe cu fosfor. Patru rachete rusești au lovit infrastructură militară ucraineană în regiunea Liov, în apropiere de granița cu Polonia.

Astăzi, Finlanda a anunțat oficial că aderă la NATO, iar în Suedia, partidul de guvernământ a fost de acord, urmând ca luni să se ceară acordul parlamentului. Este de așteptat ca săptămâna viitoare, ambele țări să depună cererea de aderare la NATO, aducând Alianța la granița Rusiei. Ucraina poate să câștige războiul, a spus, astăzi, șeful NATO.

Iar secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a mers la Berlin pentru discuții informale cu miniștrii de Externe ai NATO, dar s-a întâlnit și cu ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba. Care a primit asigurări că va primi în continuare ajutor, în bani și în arme.

De partea cealaltă, Rusia a înregistrat pierderi mari în cele aproape 3 luni de la începutul invaziei. Ministerul de Externe britanic consideră că rușii au pierdut o treime din forțele terestre trimise în Ucraina, adică 27-28 de mii de militari, iar ofensiva din Donbas și-a pierdut din avânt, astfel că este puțin probabil ca atacurile să înainteze acolo în următoarele 30 de zile.

În Ucraina, peste 220 de copii au fost uciși și peste 420 au fost răniți, de la începutul invaziei.

SpotMedia.ro v-a prezentat evenimentele de duminică, 15 mai, ziua 81 de război în Ucraina.

23:05 - Poşta ucraianeană va emite un timbru dedicat câştigătorilor concursului Eurovision, Kalush Orchestra, a anunţat CEO-ul Ukrposhta, Ihor Smilianski, potrivit Ukrinform.

ADVERTISING

22:10 - Turcia și-a nuanțat poziția față de aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu s-a arătat conciliant faţă de Finlanda, reproşând în schimb Suediei „declaraţii provocatoare”, la discuţiile de duminică de la Berlin privind aderarea celor două ţări la NATO, relatează AFP, dpa şi Reuters.

21:45 - Marina Ovsiannikova, jurnalista rusă care a protestat în direct la TV, are probleme în plan personal. Ea spune că a fost dată în judecată de fostul soţ, angajat la RT, postul unde ea a protestat, informează The Guardian.

21:20 - Președintele Finlandei, Sauli Niinistö, a povestit la CNN cum a decurs discuția cu președintele rus Vladimir Putin, când l-a informat că țara sa vrea să devină membru NATO. Surpriza a fost cât de calm a primit Putin vestea, spune președintele Finlandei.

20:16 - Armata ucraineană a făcut publică o înregistrare audio de la scufundarea crucișătorului Moscova. În înregistrare se aude un membru al echipajului care spune că nava amiral a flotei ruse a fost lovită de două ori și că se înclină într-o parte. Nava s-a scufundat pe 14 aprilie.

20:01 - Mai mulţi cetăţeni ucraineni care au fost răniţi de armata rusă după ocuparea unor raioane din regiunea Harkov au fost preluaţi de militarii ruşi şi duşi pe teritoriul Federaţiei Ruse, a declarat pentru Agerpres şeful Departamentului Comunicaţii al Poliţiei Regiunii Harkov, Olena Baranik. Oficialul Poliţiei din Harkov susţine că există informaţii potrivit cărora persoanele rănite ar fi încercat să plece din localitatea Vilkhivka spre spitale din Harkov, însă nu au putut trece de posturile de control ale militarilor ruşi.

ADVERTISING

19:49 - Kalush Orchestra a anunţat că va vinde prin licitaţie trofeul Eurovision câştigat sâmbătă, banii obţinuţi urmând să ajungă la o fundaţie care ajută armata ucraineană şi Ucraina, relatează ukrinform.net. “Plănuim să scoatem trofeul la licitaţie şi să donăm toţi banii unei fundaţii care ajută forţele armate şi Ucraina. Urmează să alegem una. Mulţi oameni deja fac donaţii din străinătate şi poate şi mai mulţi ar vrea să doneze. Iar acest lucru îi va motiva. Va fi în beneficiul Ucrainei”, a explicat liderul trupei, Oleh Psiuk.

19:46 - Peste 660 de persoane au fost ucise, de la începutul războiului, de forţele ruse în regiunea Harkov din Nord-Estul Ucrainei, a declarat, pentru Agerpres, şeful Departamentului Comunicaţii al Poliţiei Regiunii Harkov, Olena Baranik. Din cele 668 de victime, 29 sunt copii. Cele mai multe victime au fost înregistrate în localităţile care s-au aflat, până de curând, sub ocupaţia armatei ruse.

18:19 - Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunţat că ambasada Statelor Unite la Kiev îşi va relua activitatea “foarte curând”, informează nbcnews.com. “Diplomaţii americani s-au întors în Ucraina după câteva săptămâni în care au muncit din Polonia. (...) luăm toate măsurile de precauţie necesare, însă se fac eforturi şi ne vom relua activitatea”, a spus Blinken.

18:18 - 38 de ambasade şi-au reluat activitatea la Kiev: Turkmenistan, Italia, Polonia, Slovenia, Georgia, Liban, Letonia, România, Coreea de Sud, Spania, Marea Britanie, Lituania, Moldova, Uzbekistan, Olanda, Croaţia, Canada, Palestina, Azerbaidjan, Tadjikistan, Kazahstan, Suedia, Danemarca, Cipru, Ungaria, Austria, Cehia, Turcia, Armenia, Germania, Grecia, Iran, Kîrgîzstan, Franţa şi Estonia, Sfântul Scaun, ONU şi Uniunea Europeană.

ADVERTISING

17:28 - 42 de anchetatori de la Curtea Penală Internațională vor ajunge săptămâna viitoare în Ucraina pentru a investiga crime de război.

17:24 - În timpul vizitei la Berlin, ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a transmis că Ucraina oricum va fi în UE, dar Germania își poate asuma un rol istoric în acest proces.

17:08 - Ucraina „poate să câştige” războiul împotriva Rusiei, care „nu se derulează” aşa cum a prevăzut Moscova, a estimat duminică secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, relatează AFP. Stoltenberg a afirmat în finalul unei reuniuni informale a miniştrilor de externe din NATO că „ofensiva sa majoră (a Rusiei) din Donbas a ajuns într-un punct mort” şi „Rusia nu şi-a atins obiectivele strategice”.

În ce privește candidatura Finlandei şi Suediei la NATO, Stoltenberg spune că ţările NATO sunt gata să le confere „garanţii de securitate” înainte de aderarea lor și că procesul aderării va fi accelerat.

16:50 - Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a discutat cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken, înaintea reuniunii informale a miniştrilor de externe din statele NATO, despre sprijinirea Ucrainei prin exportul de grâne, prin intermediul porturilor Galaţi şi Constanţa, pentru a cotribui la securitatea alimentară mondială.

14:16 - Iată cum arată luptele din tranșee:

13:09 - Finlanda a anunțat oficial, prin intermediul premierului și președintelui, că va adera la NATO.

12:44 - Ministerul de Externe britanic consideră că rușii au pierdut o treime din forțele terestre trimise în Ucraina, iar ofensiva din Donbas și-a pierdut din avânt, astfel că este puțin probabil ca atacurile să înainteze acolo în următoarele 30 de zile.

12:43 - Rusia nu a reușit să avanseze semnificativ în ultima lună, în paralel cu pierderile mari și cu moralul scăzut, astfel că problemele continuă să crească pentru armata rusă.

12:23 - Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a anunţat că a avut o întrevedere cu secretarul de stat american Antony Blinken, la Berlin, şi că "mai multe arme şi alte ajutoare sunt în drum spre Ucraina", informează Reuters.

12:02 - Kalush Orchestra, trupa câștigătoare a Eurovisionului, a difuzat clipul oficial al cântecului ”Stefania”, care a fost filmat în orașele ucrainene afectate de invadatorii ruși.

11:32 - Forțele armate ucrainene estimează că, până azi, rușii au pierdut peste 27.000 de militari, peste 1.200 de tancuri, aproape 3.000 de vehicule armate, 200 de avioane și 164 de elicoptere în război.

11:26 - Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, s-a întâlnit la Berlin cu Antony Blinken.

11:22 - Canalele pro-Kremlin de pe Telegram au publicat imagini ale unei bombe pe care se află hashtagul #Eurovision2022 și alte referințe la trupa câștigătoare a Eurovisionului.

11:16 - Ucrainenii sunt tot mai convinși că rușii au folosit bombe cu fosfor în Mariupol.

10:56 - Patru rachete rusești au lovit infrastructură militară ucraineană în regiunea Liov, în apropiere de granița cu Polonia.

10:41 - Germania a făcut toate pregătirile pentru un proces rapid de ratificare în cazul în care Finlanda și Suedia decid să solicite aderarea la NATO, a declarat duminică ministrul de externe Annalena Baerbock, citat de Reuters.

10:25 - Autoritățile ucrainene nu au confirmat și nici negat până acum bombardarea regiunilor rusești.

09:34 - Peter Andriușcenko, consilier al primarului din Mariupol, a publicat un video care pare să arate folosirea de bombe cu fosfor la Azovstal.

09:24 - Ofensiva Rusiei în regiunea Donbas din estul Ucrainei "şi-a pierdut avântul şi este mult întârziată", a afirmat duminică dimineaţa serviciul de informaţii militare al Regatului Unit, transmite Reuters.

09:15 - De la începutul invaziei din Ucraina, 227 de copii au fost uciși, iar mai mult de 420 au fost răniți, potrivit rapoartelor procurorului general al țării.

09:00 - Exploratorii polari ucraineni au făcut un apel pentru salvarea apărătorilor Mariupolului. Aceștia au prezentat inclusiv imagini cu victime ale războiului.

08:48 - Guvernatorul regiunii ruse Belgorod pretinde că ucrainenii ar fi bombardat satul Sereda, aflat chiar la graniță, la circa 50 de kilometri de Harkov. Totodată, un civil ar fi fost rănit.

08:28 - Noaptea trecută, rușii au lansat un atac cu rachete asupra regiunii Liov. Nu au fost identificate victime în rândurile populației.

08:08 - Trupele ruse se regrupează și lansează mai multe atacuri în estul țării, potrivit armatei Ucrainei.

08:00 - Câinele Patron este unul dintre eroii Ucrainei. Acesta a descoperit peste 230 de dispozitive explozibile ale forțelor ruse.

06:45 - Ministerul Afacerilor Externe al Indiei a anunţat că Ambasada Indiei la Kiev se va redeschide de la 17 mai.

06:40 - Secretarul american de stat, Antony Blinken, a ajuns în Berlin pentru o întâlnire informală cu miniștrii de Externe ai NATO și pentru discutuții legate de situația din Ucraina.

06:35 - Europa a început să îşi refacă stocurile de gaze pentru iarnă, dar acestea ar putea costa cu circa 40 de miliarde de euro mai mult ca anul trecut, potrivit unei analize publicate de Reuters.

06:30 - Luptele sunt intense în estul Ucrainei, pe măsură ce Rusia continuă atacurile.

06:00 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă seară, că ajutorarea Ucrainei înseamnă evitarea foametei în lume.

Ziua de sâmbătă s-a încheiat cu victoria Ucrainei la concursul muzical Eurovision. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat victoria țării sale şi a postat pe pagina sa de Facebook: ”Curajul nostru impresionează lumea, muzica noastră cucereşte Europa”, făcând legătura cu invazia rusă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇