Președintele Finlandei, uimit de cât de calm a primit Putin vestea aderării țării sale la NATO

Președintele Finlandei, uimit de cât de calm a primit Putin vestea aderării țării sale la NATO
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Președintele Finlandei, Sauli Niinistö, a povestit la CNN cum a decurs discuția cu președintele rus Vladimir Putin, când l-a informat că țara sa vrea să devină membru NATO. Surpriza a fost cât de calm a primit Putin vestea, spune președintele Finlandei.

„Dar, în politica externă de securitate, în mod special când este vorba de Rusia, e bine să rămâi atent, indiferent de ce spune Putin”, a adăugat Sauli Niinistö. Totuși, crede el, pe termen scurt, nu par să fie probleme.

El a explicat și decizia Finlandei de a adera la Alianța Nord Atlantică: Decizia Rusiei de a invada Ucraina „ne-a arătat că este gata să atace o țară vecină independentă. Chiar dacă nu crede că Rusia ar putea ataca Finlanda acum sau în viitor, Sauli Niinistö consideră că peisajul politic divizat din Europa și din întreaga lume nu lasă prea mult loc pentru cei nealiniați.

ADVERTISING

De asemenea, Niinistö a spus că a fost uimit de comentariile președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan despre aderarea la NATO a Finlandei și Suediei, dar că nu este îngrijorat că Turcia le-ar putea bloca aderarea Finlandei. „Cred că vor fi multe discuții, dar nu sunt îngrijorat”, a conchis Sauli Niinistö.

Duminică, Finlanda a anunțat că vrea să devină membră NATO și îşi va depune candidatura. Liderii finlandezi speră ca paşii necesari la nivel naţional, inclusiv votul din Parlament, care are ultimul cuvânt, să necesite doar câteva zile.

ADVERTISING

Și Partidul Social Democrat aflat la putere în Suedia s-a pronunţat duminică în favoarea candidaturii acestei ţări la NATO, ceea ce deschide calea depunerii unei cereri de aderare din partea guvernului de la Stockholm. Decizia marchează o schimbare majoră de poziţie. Este o decizie istorică, după zeci de ani de opoziție față de accederea țării la alianță.

În mod normal, ratificarea aderării noilor membri ar putea dura un an, după cum au declarat diplomaţi ai NATO pentru Reuters. Votul trebuie să fie unanim, iar o problemă ar putea să fie Turcia, care a anunțat că nu privește cu ochi buni cele două candidaturi.

ADVERTISING

Totuși, procesul ar putea fi grăbit. Duminică, ministrul de externe Annalena Baerbock a anunțat că Germania a făcut toate pregătirile pentru un proces rapid de ratificare în cazul în care Finlanda și Suedia decid să solicite aderarea la NATO.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇