Ziua 44 de război: Un nou masacru comis de ruși, regrupați sub comanda unui general cu experiență în Siria. O rază de speranță europeană pentru Ucraina

Ziua 44 de război: Un nou masacru comis de ruși, regrupați sub comanda unui general cu experiență în Siria. O rază de speranță europeană pentru Ucraina

Ziua a 44-a de război în Ucraina a fost marcată de un nou atac groaznic. Gara din Kramatorsk a fost lovită de ruși cu rachete, iar zeci de civili care încercau să plece cu trenul de acolo au fost uciși, printre ei fiind și copii.

Președintele Volodimir Zelenski a reacționat dur: „Neoamenii ruși nu renunță la metodele lor. Neavând puterea și curajul să ne înfrunte pe câmpul de luptă, ei distrug cu cinism populația civilă. Acesta este răul care nu cunoaște limite. Și dacă nu este pedepsit, nu se va opri niciodată”.

Pe de altă parte, britanicii confirmă că toţi ruşii au plecat din nordul Ucrainei, iar şeful Pentagonului spune că Vladimir Putin a renunţat la Kiev. Va dura cel puţin o săptămână până când trupele din nord vor ajunge în est, unde ruşii vor să-şi concentreze atacurile, după ce se vor regrupa.

Tot azi, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a mers la Kiev pentru a se întâlni cu Zelenski, însoțită de șeful diplomației europene, Josep Borrell. Președintele ucrainean a primit o veste bună - în doar câteva săptămâni ar putea fi gata dosarul privind candidatura Ucrainei la Uniunea Europeană.

În timp ce averile oligarhilor și apropiaților lui Putin sunt înghețate în Occident, la Moscova se pregătește naționalizarea bunurilor ”statelor neprietenoase”.

SpotMedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT, desfășurarea evenimentelor din 8 aprilie, ziua 44 de război în Ucraina:

23:39 - Ursula von der Leyen i-a promis lui Volodimir Zelenski că instituţia sa va pregăti raportul privind candidatura Ucrainei la UE „în câteva săptămâni”, după ce acesta va răspunde la întrebările din raportul pe care i l-a înmânat astăzi.

ADVERTISING

Preşedintele ucrainean a dat asigurări că guvernul său va răspunde "cât mai curând posibil" la întrebările puse de Bruxelles.

23:20 - Rusia și-a reorganizat comandamentul militar, avertizează un oficial occidental.

23:00 - Circa 500.000 de ucraineni au fost deportați în Rusia, pentru a fi folosiți ca mână de lucru ieftină, a declarat Dmitro Lubinets, membru al Radei ucrainene, pentru The Insider.

22:30 - Imagini de la întâlnirea dintre oficialii europeni și președintele Zelenski:

ურსულა ფონ დერ ლაიენის, ჟოზეფ ბორელის და ვოლოდიმირ ზელენსკის შეხვედრა

Publicată de Merab Merkviladze pe Vineri, 8 aprilie 2022

"Dear Volodymyr, my message today is clear: Ukraine belongs in the European family. We have heard your request, loud and...

Publicată de European Commission pe Vineri, 8 aprilie 2022

22:05 - Statul Major al Ucrainei anunță că forţele ruse şi-au încheiat retragerea din regiunea Sumî (nordul Ucrainei), continuând în acelaşi timp acumularea de forţe în estul ţării.

22:00 - Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, este în drum spre Kiev şi probabil se va deplasa inclusiv la Bucea. El a zburat cu avionul de la Viena în estul Poloniei, iar de acolo va merge pe cale terestră la Kiev, afirmă surse citate de publicaţia Die Presse.

21:20 - Rusia a pierdut în război 19.000 de soldați și aproape 3.000 de echipamente militare , arată cel mai recent bilanț făcut de Ucraina.

21:00 - Procurorul general ucrainean, Irina Venediktova, a anunțat că 164 de cadavre au fost găsite în Bucea, până joi, 7 aprilie, ”plus 21 de cadavre, astăzi, pe care le-am exhumat din groapa comună înainte să înceapă ploaia abundentă”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

20:50 - Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a condamnat "atrocitatea oribilă comisă de Rusia" în gara din oraşul Kramatorsk și a anunțat că țara sa va continua să furnizeze armament Ucrainei ca să se apere, dând totodată asigurări că vinovații vor fi trași la răspundere.

20:35 - Cererea Ucrainei de aderare la UE ar putea fi luată în considerare până la vară, anunță Ursula von der Leyen.

20:32 - Locuitorilor din Odesa li s-a spus să stea în case până duminică la ora 6.00, de teama atacurilor cu rachete rusești

20:12 - Germania ar putea fi în măsură să oprească importurile de petrol din Rusia anul acesta, a afirmat vineri, la Londra, cancelarul german Olaf Scholz, recunoscând însă că va dura mai mult până când țara sa se va elibera de dependenţa de gazele din Rusia, transmite Reuters.

19:04 - Bilanțul morților în urma atacului din Kramatorsk a crescut la 50 de persoane, dintre care 5 copii.

12 dintre decese s-au înregistrat în rândurile celor 98 de persoane duse la spital, a declarat Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk, într-o actualizare pe Telegram.

18:53 - Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a făcut o declarație bizară la o conferință de presă, ea afirmând că Rusia a invadat Ucraina pentru că ucrainenii nu au vrut să împartă cu rușii drepturile de autor asupra originii borșului. În plus, ea părea beată, a scris pe Twitter jurnalistul Kirill Martynov, redactorul șef al publicației ruse Novaia Gazeta Europe, care a publicat înregistrarea.

18:46 - Draftul unui proiect de lege care prevede naționalizarea fără compensații a bunurilor ”statelor neprietenoase” cu Rusia a fost trimise către Duma de stat, informează Nexta.

ADVERTISING

18:40 - Eurodeputaţii români Siegfried Mureşan (PNL) şi Nicolae Ştefănuţă (USR) au declarat pentru Agerpres că este esenţial ca maşinăria de război a Rusiei să fie oprită şi că impunerea imediată a unui embargo asupra gazului, petrolului şi cărbunelui ar afecta decisiv bugetul Moscovei, dar înţeleg că Germania, care este foarte dependentă de gazul rusesc, nu poate susţine acest embargo în momentul de faţă şi speră să o facă cât mai curând.

18:30 - Premierul britanic Boris Johnson a anunțat că sporește ajutorul militar britanic acordat Ucrainei, trimițând rachete antitanc și antiaeriene.

18:20 - Republica Cehă a livrat Ucrainei tancuri, mai multe lansatoare de rachete, obuziere şi vehicule de luptă de infanterie, în cadrul transporturilor militare care au ajuns la sute de milioane de dolari, iar livrările vor continua, au declarat două surse cehe din domeniul apărării, conform Reuters.

18:09 - Rusia l-a convocat pe ambasadorul Poloniei și a anunțat expulzarea a 45 de diplomați polonezi, ca măsură de retorsiune.

17:40 - Rusia şi Ucraina sunt în continuare de acord să se reîntâlnească în Turcia pentru a negocia un acord care să pună capăt războiului între ele, a declarat vineri un înalt responsabil turc citat de AFP.

17:11 -Ursula Von der Leyen și Josep Borrell au vizitat Bucea, relatează agențiile de știri. ”Am văzut cruzimea armatei lui Putin”, a declarat șefa Comisiei Europene.

16:58 - Rusia transmite că va expulza 45 de angajați ai ambasadei și consulatului Poloniei, ca răzbunare după ce Varșovia a anunțat că dă afară din țară „45 de spioni ruși care se prefac diplomați”.

În plus, Rusia va expulza și doi diplomați bulgari de la Moscova. Bulgaria și-a rechemat deja ambasadorul din Rusia pentru consultări cu privire la comentariile „nediplomatice, tăioase și nepoliticoase” ale ambasadorului rus la Sofia.

16:50 - Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a vorbit cu omologul său din Bahrain, Abdullatif bin Rashid Al Zayani, care tocmai s-a întors de la Moscova, unde a transmis un mesaj de pace. Kuleba l-a pus la curent cu ultimele crime de război comise de ruși în Ucraina.

16:30 - Cancelarul german Olaf Scholz a ajuns la reședința oficială a premierului britanic Boris Johnson din Downing Street. Cei doi vor discuta despre războiul din Ucraina și cum poate fi oprită Rusia.

16:08 - Numărul persoanelor care fug din Ucraina a scăzut, însă cei care pleacă abia acum au petrecut multe săptămâni în condiții grele, informează agenția ONU pentru refugiați.

Agenția arată că 4.382.316 ucraineni au fugit din țară de la începutul războiului, o creștere cu 62.822 față de cifrele anunțate de miercuri. Aici sunt incluse și 22.957 de persoane care au plecat în Rusia, după cifrele actualizate de la Moscova, relatează AFP.

Acum au început să plece mai mult cei din estul țării, care în ultimele săptămâni au stat ascunși prin subsoluri de bloc, prin pivnițe, fără condiții de trai minime. Ei sunt nevoiți să-și facă bagajele acum din cauza asaltului uriaș pregătit de ruși în estul țării, după ce au renunțat la alte obiective mai ambițioase.

15:23 - Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a arătat îngrozită de atacul cu rachetă din Kramatorsk. Ea se află cel mai probabil deja în Ucraina, pentru o întâlnire cu președintele Zelenski.

”Atacul cu rachetă din această dimineață asupra unei gări folosite pentru evacuarea civililor din Ucraina este demn de dispreț. Sunt îngrozită de pierderea de vieți omenești și voi oferi personal condoleanțe președintelui Zelenski. Gândurile mele se îndreaptă către familiile victimelor”, transmite Ursula von der Leyen.

15:00 - Slovacia a trimis deja în Ucraina sistemul de apărare antiaeriană S-300. Potrivit TV Markíza, mutarea secretă a durat două zile. Ministerul Apărării a mutat mai întâi sistemul mai aproape de granița de est și apoi în Ucraina.

Informația a fost confirmată ulterior de premierul Eduard Heger. Mișcarea vine la scurt timp după ce Slovacia a primit sisteme de rachete Patriot din Germania și se pare că urmează să mai primească.

14:54 - Cel puţin 39 de persoane - inclusiv patru copii - au fost ucise în atacul cu rachetă, vineri, la gara din Kramatorsk, în estul Ucrainei, anunţă serviciile ucrainene de securitate SBU, revizuind în creştere bilanţul atacului, relatează AFP.

14:33 - Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ din Polonia, l-a criticat pe premierul ungar Viktor Orban, un aliat apropiat și de cursă lungă, până acum, pentru poziția sa față de războiul din Ucraina. Liderul polonez a avertizat că nu mai poate coopera cu Ungaria, decât dacă aceasta își schimbă direcția.

„Trebuie să recunosc că este foarte trist”, a spus Kaczynski într-un interviu pentru Radio Plus. „Evaluarea mea este fără echivoc: negativă”, a spus el, citat de NFP.

„Când prim-ministrul Orban spune că nu vede exact ce s-a întâmplat în Bucha (unde au fost descoperite dovezi ale unei crime în masă comise de ruși), trebuie sfătuit să meargă la un oftalmolog”, a continuat președintele partidului Lege și Justiție (PiS). „Este dezamăgitor.”

„Nu putem continua să cooperăm (cu Orban) așa cum am făcut-o până acum, dacă va continua așa”, a spus Kaczynski.

14:21 - Japonia va expulza opt diplomați și oficiali ruși din cauza războiului din Ucraina, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Hikariko Ono.

14:03 - Cel puțin 39 de persoane au fost ucise și 87 au fost rănite în atacul cu rachete asupra gării din Kramatorsk, care era plină de civili, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kyrylenko, într-o actualizare a bilanțului victimelor.

Primarul orașului, Oleksander Honcharenko, spune că spitalele nu fac față numărului mare de răniți și că au 30-40 de medici chirurgi care operează chiar în acest moment răniții.

13:30 - Rusia neagă responsabilitatea pentru atacul cu rachete din Kramatorsk. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că forțele armate ruse nu au nicio misiune programată vineri la Kramatorsk.

Ministerul rus al Apărării a negat, de asemenea, că forțele ruse ar fi responsabile pentru atac, a informat agenția de presă de stat rusă RIA. Rușii spun că racheta era de un tip folosit doar de armata ucraineană și similară cu cea care a lovit centrul orașului Donețk pe 14 martie.

Cu toate acestea, există informații că rușii au testat chiar pe 15 februarie rachete OTR-21 Tochka în Belarus. Este vorba de rachete balistice de producție sovietică, despre care rușii spun că doar Ucraina le mai folosește.

Rușii le-au folosit și în al doilea război din Cecenia, precum și în Osetia de Sud, în 2008.

12:50 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacționat în urma atacului cu rachete asupra gării din Kramatorsk: „Neoamenii ruși nu renunță la metodele lor. Neavând puterea și curajul să ne înfrunte pe câmpul de luptă, ei distrug cu cinism populația civilă. Acesta este răul care nu cunoaște limite. Și dacă nu este pedepsit, nu se va opri niciodată”.

Ca de fiecare dată, rușii au ngat atacul.

12:30 - Ceremonia de certificare a detaşamentului Forţelor Aeriene Regale la baza de la Mihail Kogălniceanu, la care asistă miniştrii Apărării din cele două state, Vasile Dîncu şi Ben Wallace.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇