Ziua 43 de război: Rusia recunoaște că are pierderi semnificative de trupe în Ucraina, iar bătălia pentru Donbas abia începe

Ziua 43 de război: Rusia recunoaște că are pierderi semnificative de trupe în Ucraina, iar bătălia pentru Donbas abia începe

Ucraina este în ziua 43 zi de război și nu se vede nicio urmă de pace.

Ofensiva militară a Rusiei în estul Ucrainei se intensifică. Rusia controlează acum aproximativ 90% din Lugansk și mai mult de jumătate din Donețk.

Iar oficiali ai Pentagonului au afirmat că forţele ruse de lângă Kiev şi Cernihiv şi-au încheiat retragerea din zonă pentru a se reîntări şi reechipa în Belarus şi Rusia.

În aceste condiții, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a cerut statelor membre NATO să furnizeze armament suplimentar Ucrainei pentru a lupta împotriva forţelor ruse.

Iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va întâlni, vineri, cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, desfășurarea evenimentelor din 7 aprilie, ziua 43 de război în Ucraina:

23:38 - UE a aprobat, joi seară, noi sancţiuni „substanţiale" împotriva Rusiei, ca reacţie la invazia militară din Ucraina, printre măsuri figurând oprirea importurilor de cărbuni şi interzicerea accesului navelor ruse în porturi europene.

23:13 - Președintele Zelenski face un apel la popoarele lumii să aibă curaj, cel puțin 10% din curajul pe care îl au cetățenii Ucrainei.

„Dacă toată lumea ar avea cel puțin zece la sută din curajul pe care îl avem noi, ucrainenii, nu ar mai exista niciun pericol pentru dreptul internațional. Nu ar exista niciun pericol pentru libertatea popoarelor. Să ne răspândim curajul. Să începem o campanie globală specială”, transmite Zelenski.

23:00 - Printr-un vot al Congresului, Statele Unite au revocat joi în mod oficial statutul comercial al Rusiei şi al Belarusului ca răspuns la războiul din Ucraina, deschizând calea pentru tarife punitive împotriva ambelor ţări.

ADVERTISING

22:21 - Un oficial ucrainean îi avertizează pe locuitorii din estul țării că mai au o „ultimă șansă” să fugă înainte de o ofensivă rusă majoră așteptată în regiunea Donbas, scrie AFP.

22:03 - Ucraina a primit din partea SUA şi a aliaţilor săi peste 60.000 de rachete antitanc şi peste 25.000 de rachete antiaeriene, a anunţat joi şeful Statului Major al armatei americane, generalul Mark Milley.

21:01 - Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat că 26 de cadavre au fost găsite sub două clădiri distruse în orașul Borodyanka, la aproximativ 23 km vest de Bucea, relatează Reuters.

Ea nu a precizat dacă autoritățile au stabilit cauza morții, dar a acuzat trupele ruse că au efectuat lovituri aeriene asupra orașului, care este verificat acum de autoritățile ucrainene, după ce trupele ruse care îl ocupau s-au retras.

20:45 - Dmitri Muratov, editorul Novaya Gazeta și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a fost atacat cu vopsea în timp ce se afla într-un tren de noapte din Rusia. El este unul dintre puținii jurnaliști independenți care se află încă în Rusia.

Publicația anunțase recent că se închide, până la finalul războiului, pentru că nu poate garanta siguranța jurnaliștilor săi - mulți au plecat în exil, iar unii au fost arestați.

20:30 - Rusia recunoaște că a suferit „pierderi semnificative” de trupe de când armata rusă a intrat în Ucraina.

Într-un interviu pentru Sky News, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost întrebat despre pierderile suferite.

Fără să avanseze cifre, Peskov a răspuns: „Avem pierderi semnificative de trupe. Și este o tragedie uriașă pentru noi”.

ADVERTISING

La sfârșitul lunii martie, Rusia declara că a pierdut 1.351 de soldați, iar alți 3.825 au fost răniți. Ucraina susține că rușii au pierdut până acum aproape 20.000 de militari în luptă.

19:30 - Rușii au bombardat calea ferată în regiunea Donețk, în apropiere de gara din Barvinkove. Mai multe trenuri pline cu refugiați au fost blocate, iar oamenii s-au dat jos și s-au adăpostit în gară, relatează presa locală.

18:55 - Adunarea Generală a Națiunilor Unite a votat suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului: 93 de țări au votat în favoarea moțiunii inițiate de SUA, în timp ce 24 de țări au votat împotrivă și 58 de țări s-au abținut.

Ucraina a salutat rezultatul votului. „Criminalii de război nu au loc în organismele ONU care au ca scop protejarea drepturilor omului. Suntem recunoscători tuturor statelor membre care au susținut rezoluția relevantă a Adunării Generale ONU și au ales partea corectă a istoriei”, a transmis ministrul ucrainean de Exerne, Dmitro Kuleba.

18:00 - NATO va continua să ofere asistenţă Ucrainei şi va intensifica proiectele de cooperare cu partenerii din zona Asia-Pacific, în contextul acţiunilor Rusiei şi Chinei, a declarat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, după reuniunea miniştrilor de Externe.

„Aliaţii condamnă cu desăvârşire crimele oribile ale civililor pe care le-am văzut în Bucea şi în alte locuri recent eliberate de sub controlul Rusiei”, a spus Stoltenberg.

Șeful NATO a adaugat că toţi responsabilii trebuie aduşi în faţa justiţiei şi că statele membre NATO susţin eforturile pentru desfăşurarea unei anchete internaţionale.

ADVERTISING

17:30 - Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a cerut mai multe arme pentru Ucraina, în cadrul summitului miniştrilor de Externe ai statelor NATO de la Bruxelles.

„Nu mă îndoiesc că Ucraina va avea armele necesare pentru a lupta. Întrebarea este când”, a subliniat Kuleba.

El avertizează că bătălia pentru Donbas a început deja și va fi una de mare anvergură.

„În momentul la care vorbim, bătălia pentru Donbas este în desfăşurare, (dar) nu şi-a atins apogeul. În fiecare zi, cele mai grele lupte au loc în această parte a Ucrainei şi multe altele vor urma, din păcate”, a spus Kuleba.

„Bătălia pentru Donbas vă va aduce aminte de al Doilea Război Mondial, cu operaţiuni extinse, mişcări de trupe, angajarea a mii de tancuri, vehicule blindate, avioane, artilerie. Aceasta nu va fi doar o operaţiune locală cum am văzut în pregătirile Rusiei”, a explicat ministrul ucrainean.

16:45 - Negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak a respins comentariile lui Lavrov conform cărora Kievul a prezentat Moscovei un proiect de acord de pace care s-a abătut de la propunerile asupra cărora ambele părți au convenit anterior. Podoliak a declarat pentru Reuters că Lavrov nu a fost implicat direct în negocieri, iar declarațiile sale au „semnificație pur propagandistică”.

16.37 - Guvernul a anunţat că din 10 februarie până în prezent au intrat în România 677.380 de cetăţeni ucraineni, iar dintre aceştia 4.338 au solicitat o formă de protecţie.

16.28 - Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a acuzat Ucraina că a revenit asupra unor propuneri făcute în timpul rundei de negocieri de la Istanbul, ceea ce potrivit Moscovei ar fi un indiciu că preşedintele Zelenski este ''controlat'' de Washington şi de aliaţii săi, care-l determină să continue luptele, acuzaţii la care Kievul a răspuns cerând Moscovei să-şi ''reducă gradul de ostilitate''.

16:19 - OMS se pregăteşte pentru posibile "atacuri chimice" în Ucraina. Oficiali occidentali şi-au exprimat în mod repetat temerile că Rusia ar putea folosi arme chimice şi biologice în Ucraina, existând riscul ca efectele să fie resimţite şi în afara graniţelor ţării.

16:10 - Grupul energetic Shell se aşteaptă să încaseze o lovitură de până la 5 miliarde de dolari după exitul din Rusia.

16:02 - Primarul orașului Nipru a îndemnat femeile, copiii și bătrânii să plece, deoarece se așteaptă ca luptele cu Rusia să se intensifice în regiunile din est. Boris Filatov a spus într-un apel video online: "Toți cei care au capacitatea, așa cum am spus deja, ar trebui să plece. Aceasta implică femei, copii, bătrâni, cei care nu sunt... integrați direct în economie". Nipru, care are o populație de aproape un milion de oameni, a fost ferit până acum de cele mai grave lupte care au devastat orașe mai la est și la sud, precum Mariupol.

15:53 - Spotify nu va mai fi disponibil în Rusia, au anunțat reprezentanții companiei. Serviciile din Rusia se vor încheia luni.

15:44 - Zelenski s-a adresat Parlamentului Greciei. ”Cei care aleg războiul” şi ”şantajează Europa cu o criză economică şi energetică pierd întotdeauna”, a afirmat preşedintele ucrainean. De asemenea, liderul ucrainean a mai subliniat că ”penuria de energie devine o nouă realitate” în Europa, iar Moscova ”face tot posibilul pentru a cauza inflaţia pentru mulţi oameni”.

15:39 - Kremlinul e stupefiat de decizia SUA de a impune sancțiuni împotriva fiicelor lui Vladimir Putin, descriind mișcarea ca fiind „dificil de înțeles și explicat”.

15:25 - Agențiile germane de informații au interceptat mesaje radio între soldații ruși care discutau despre uciderea civililor în Ucraina. Der Spiegel a precizat că spionii germani au interceptat mesajele radio și au prezentat concluziile în Parlament. Şi Washington Post a scris că serviciul de informații externe al Germaniei a interceptat două comunicații separate, în care soldații ruși descriau modul în care interoghează ucraineni și apoi îi împușcă. Nu e clar din ce parte a Ucrainei provin înregistrările.

15:16 - Președintele Alexander Lukașenko a declarat că Belarusul trebuie să fie implicat în negocierile pentru rezolvarea conflictului din Ucraina. Lukașenko se așteaptă să poarte discuții cu Vladimir Putin în următoarele zile. "Nu pot exista acorduri separate pe spatele Belarusului. Din moment ce ne-ați târât aici - în principal țările occidentale -, în mod firesc, poziția Belarusului trebuie să fie ascultată la aceste negocieri", a spus Lukașenko.

15:01 - Peste 100.000 de persoane mai au nevoie să fie evacuate din Mariupol, a declarat primarul orașului ucrainean.

14:53 - Un grup de jurnalişti de investigaţie din Ucraina afirmă că a reuşit să-i identifice pe unii dintre presupuşii autori ai masacrului civililor de la Bucea ca aparţinând unei brigăzi de infanterie marină a Flotei ruse din Pacific.

Jurnalişti ai site-ului de investigaţie ucrainean slidstvo.info, membru al Reţelei Globale de Jurnalism de Investigaţie, susţin că unii dintre presupuşii autori ai uciderii civililor ucraineni şi-au recunoscut implicarea.

14:42 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va întâlni, vineri, cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

”Nu vă pot spune ora exactă, din motive de securitate. Însă, cândva, în timpul zilei, preşedintele Ucrainei se va întâlni cu Ursula von der Leyen", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean, Serghei Nikiforov.

14:31 - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat că invazia rusă în Ucraina nu doar că a afectat securitatea în Europa, ci şi a "zdruncinat întreaga ordine internaţională".

14:25 - Autoritatea rusă de reglementare a telecomunicaţiilor a anunţat că interzice companiei Google să îşi facă publicitate în Rusia, acuzând platforma YouTube că difuzează informaţii false despre forţele ruse din Ucraina.

14:12 - Miniștrii de Externe din G7 au condamnat „atrocitățile" comise de forțele rusești în Ucraina, afirmând că cei responsabili vor fi trași la răspundere.

14:07 - Europarlamentarul Siegfried Mureșan a votat în plenul Parlamentului European impunerea embargoului imediat asupra petrolului, gazelor, combustibilului nuclear și cărbunelui din Federația Rusă.

Tocmai am votat în plenul Parlamentului European impunerea embargoului imediat asupra petrolului, gazelor,...

Publicată de Siegfried Muresan pe Joi, 7 aprilie 2022

13:45 - Parlamentul European a adoptat o rezoluție care cere impunerea unui embargo imediat asupra importurilor rusești de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaz. Au fost 413 voturi pentru, 93 împotrivă și 46 de abțineri.

13:26 - Ministrul francez de Externe l-a convocat din nou pe ambasadorul Rusiei la Paris, după un tweet difuzat pe contul ambasadei, care a fost considerat "indecent", despre abuzurile comise de forţele ruse în Bucea.

13:12 - Kievul a acuzat joi Ungaria că "îl ajută pe Putin" în războiul împotriva Ucrainei, la o zi după ce premierul ungar Viktor Orban s-a declarat dispus să plătească în ruble pentru gazul rusesc, spre deosebire de celelalte ţări din UE.

12:59 - Australia se pregătește să livreze mai mult ajutor Ucrainei după discursul președintelui Volodimir Zelensky în parlamentul națiunii de săptămâna trecută, a anunțat joi ministerul de Externe.

12:43 - Reprezentanţii statelor membre UE urmează să aprobe un embargou privind importurile de cărbune din Rusia, care ar urma să intre complet în vigoare de la mijlocul lunii august, cu o lună mai târziu decât se preconiza iniţial, ca urmare a presiunilor Germaniei pentru amânarea unei astfel de măsuri.

12:35 - Forțele ruse încearcă să încercuiască trupele ucrainene din estul țării, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Oleksi Arestovici. El a spus că orașul asediat Mariupol rezistă și crede că eforturile Rusiei vor fi în zadar.

12:19 - Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat că țara sa nu susține propunerile de sancțiuni din domeniul energetic împotriva Rusiei.

12:10 - Expertul Mark Voyger spune că Marea Neagră este acum transformată într-un lac rusesc, iar trupele NATO trebuie să-și întărească misiunile de patrulare din zonă.

11:43 - Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, s-a întâlnit la Bruxelles cu secretarul general al NATO. Jens Stoltenberg și-a exprimat admirația pentru oamenii, autoritățile și forțele armate ale Ucrainei și a reamintit că aliații NATO susțin această țară.

11:18 - Comisia Europeană "încurajează" statele membre care au deschis anchete asupra unor posibile crime de război în Ucraina să se alăture echipei comune de anchetă coordonate de agenţia de cooperare judiciară Eurojust.

11:05 - Uniunea Artiștilor de Animație din Ucraina a realizat un video emoționant în memoria civililor uciși în război.

Cei care au plecat

Uniunea Artiștilor de Animație din Ucraina a realizat un video emoționant în memoria civililor uciși în război.

Publicată de spotmedia.ro pe Miercuri, 6 aprilie 2022

11:03 - Australia va impune sancțiuni împotriva a 67 de ruși, a anunțat ministrul de Externe, Marise Payne. „Vor fi încă 67 de sancțiuni pentru oligarhii ruși, apropiați ai președintelui Putin, care îi sprijină acțiunile scandaloase”, a spus ea.

10:55 - Ucraina vrea să evacueze civilii blocaţi în zone ale frontului prin zece culoare umanitare, anunţă vicepremierul Irina Vereşciuk. Însă locuitorii care vor să plece din oraşul asediat Mariupol este necesar să-şi folosească propriile vehicule, anunţă ea.

10:42 - Rachetele rusești au distrus noaptea trecută patru depozite de combustibil în orașele ucrainene Nikolaiev, Harkov, Zaporojie și Chuhuiv, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

Rușii spun că depozitele au fost folosite de Ucraina pentru a-și aproviziona trupele lângă Nikolaiev și Harkov.

10:28 - Autoritățile din Ucraina au introdus starea de asediu în orașul Hostomel, situat la periferia Kievului. Măsura se va aplica timp de o săptămână, perioadă în care militarii vor curăța terenul de minele amplasate de ruși.

10:09 - Ungaria s-a declarat pregătită să plătească gazele naturale ruseşti în ruble, dacă este nevoie, o poziţie contrară Uniunii Europene (UE), care a refuzat această cerere a Moscovei.

09:57 - Austria expulzează patru diplomați ruși pentru că au acționat într-un mod care este incompatibil cu statutul lor diplomatic, a declarat o purtătoare de cuvânt a ministrului de Externe. Aceștia trebuie să părăsească țara până pe 12 aprilie.

09:44 - Ucraina va avea nevoie, după războiul cu Rusia, de un plan de reconstrucţie similar cu cel oferit de SUA după Al Doilea Război Mondial, a declarat miercuri comisarul european pentru Buget, Johannes Hahn.

09:24 - Trupele ruse au bombardat un spital din Severodonetsk și clădiri rezidențiale din Lisichansk. Șeful administrației militare regionale Lugansk, Serghei Haidai, a raportat și nouă atacuri respinse ale armatei ruse în ultimele 24 de ore.

09:15 - Industria cinematografică rusă este afectată de retragerea celor cinci giganţi hollywoodieni, Disney, Universal, Sony Pictures, Warner Bros. şi Paramount, ca urmare a ofensivei din Ucraina.

09:02 - Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a cerut aliaților NATO să furnizeze mai multe arme, inclusiv avioane de război, rachete și vehicule blindate.

Vorbind la sediul NATO, unde miniștrii de Externe ai alianței urmează să se întâlnească astăzi, Kuleba a spus că trebuie să existe trei puncte pe ordinea de zi: „Arme, arme și arme”.

08:43 - Poliţia de Frontieră anunţă că 8.894 de cetăţeni ucraineni au intrat în ţară miercuri, în creştere cu 18 % faţă de ziua precedentă.

08:30 - Vicepremierul Ucrainei, Irina Vereşciuk, a cerut civililor să părăsească estul țării „cât timp încă există oportunitatea” înainte de un asalt militar masiv al Rusiei care este așteptat în zilele următoare.

08:07 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut politicienilor occidentali să ajungă rapid la un acord privind un embargo asupra petrolului rusesc, spunând că eșecul lor costă omenești.

07:46 - Canada îl va convoca pe ambasadorul Rusiei după crimele din Bucea și Irpin din Kiev, a declarat ministrul de Externe, Mélanie Joly.

Ea a spus că i-a cerut adjunctului său să se asigure că ambasadorului Rusiei în Canada, Oleg V Stepanov, i se vor prezinta imagini cu ceea ce s-a întâmplat la Bucea și Irpin.

07:21 - Ucraina a primit de aproape 30 de ori mai mult echipament pentru industria de apărare din Turcia în primul trimestru, comparativ cu un an mai devreme, în timpul pregătirilor şi luptelor împotriva invaziei ruse, potrivit datelor oficiale turce.

07:09 - Oficiali ai Departamentului Apărării al SUA au afirmat că retragerea Rusiei din regiunile Kiev şi Cernihiv este finalizată, relatează BBC.

"Forţele ruse de lângă Kiev şi Cernihiv şi-au încheiat retragerea din zonă pentru a se reîntări şi reechipa în Belarus şi Rusia", a declarat jurnaliştilor un oficial de la Pentagon.

06:53 - Noile sancţiuni impuse de SUA împotriva Rusiei sunt "o lovitură directă asupra populaţiei, cetăţenilor de rând", a afirmat ambasadorul rus din Statele Unite.

06:42 - 60 de parașutiști din orașul rus Pskov au refuzat să participe la războiul din Ucraina, relatează ziarul Pskov Gubernia.

06:35 - Potrivit lui Zelenski, conducătorii Rusiei se tem că furia lumii după ce s-a văzut la Bucea se va repeta din cauza a ceea ce se va vedea şi în alte oraşe din care ocupanţii vor fi îndepărtaţi.

El a spus că există informaţii că trupele ruseşti au schimbat tactica şi încearcă să îi îndepărteze pe cei ucişi de pe străzi şi din subsoluri din zonele ocupate.

06:22 - Bursele din Europa şi Statele Unite au închis miercuri în scădere. Investitorii sunt îngrijoraţi că băncile centrale vor lua noi măsuri de înăsprire a politicilor monetare, în urma noilor sancţiuni împotriva Rusiei.

06:14 - Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a calificat drept "nefondate" şi "scandaloase" criticile premierului polonez, Mateusz Morawiecki, cu privire la convorbirile sale telefonice cu Vladimir Putin legate de războiul din Ucraina.

Emmanuel Macron était l'invité de 10 minutes pour convaincre dans le JT de TF1

05:58 - Miniștrii de Externe din statele membre NATO se întâlnesc la Bruxelles pentru a discuta despre sancțiunile împotriva Rusiei și modalitățile de sprijinire a Ucrainei.

05:42 - Ofensiva militară a Rusiei în estul Ucrainei se intensifică, scrie BBC. Rusia controlează acum aproximativ 90% din Lugansk și mai mult de jumătate din Donețk.

05:25 - Cu decizia de a intra în război cu Ucraina, Vladimir Putin "şi-a scurtat clar zilele la putere", a declarat Leonid Volkov, un apropiat al lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant al preşedintelui rus.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇