Rusia a fost suspendată din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului: Nu e loc pentru criminali de război

Rusia a fost suspendată din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului: Nu e loc pentru criminali de război

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a votat suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului.

Au votat în favoarea moțiunii inițiate de SUA 93 de țări, în timp ce 24 de țări au votat împotrivă și 58 de țări s-au abținut, scrie The Guardian.

Belarus, China, Iran, Rusia și Siria se află printre țările care au votat „împotrivă”.

Toate țările membre ale Uniunii Europene au votat pentru excluderea Rusiei.

Ucraina a salutat rezultatul votului. „Criminalii de război nu au loc în organismele ONU care au ca scop protejarea drepturilor omului. Suntem recunoscători tuturor statelor membre care au susținut rezoluția relevantă a Adunării Generale ONU și au ales partea corectă a istoriei”, a transmis ministrul ucrainean de Exerne, Dmitro Kuleba.

ADVERTISING

Adunarea Generală, formată din 193 de membri, și-a exprimat „grava îngrijorare față de criza umanitară și a drepturilor omului în curs de desfășurare în Ucraina”, în special în legătură cu rapoartele privind încălcările drepturilor de către Rusia.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Ghenadi Kuzmin, le ceruse statelor membre ONU să respingă proiectul de rezoluţie. „Nu este nici momentul, nu este nici locul pentru teatru. Acest proiect de rezoluţie nu are nicio legătură cu situaţia reală a drepturilor omului pe teren. Este vorba de o tentativă a Statelor Unite de menţinere a poziţiei dominante şi de control total”, a afirmat Ghenadi Kuzmin.

ADVERTISING

China a votat împotriva suspendării Rusiei din Consiliul Drepturilor Omului. „O astfel de abordare în Consiliul Drepturilor Omului va crea un precedent periculos, cu efecte grave”, a spus ambasadorul chinez la ONU, Zhang Jun.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇