Lista cu judecătorii propuși de Guvern pentru a ocupa funcția de la CEDO a fost respinsă

Lista cu judecătorii propuși de Guvern pentru a ocupa funcția de la CEDO a fost respinsă

Comitetul consultativ de experți al Comisiei Europene a respins parțial lista cu judecătorii propuși de Guvernul României pentru a ocupa funcția de la CEDO.

Astfel, Executivul a aprobat un memorandum cu noua listă a celor trei candidați, din care va fi ales judecătorul care va reprezenta timp de 9 ani România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, scrie Europa Liberă România.

Lista inițială propusă de Guvern cuprindea numele judecătorilor Sebastian Rădulețu, Bogdan Iancu și Răzvan Horațiu Radu, iar ca supleanți Claudia Jderu și Mihaela Tofan.

ADVERTISING

Dar Comitetul consultativ de experți a contestat lipsa unei femei pe listă, aspect obligatoriu, dar de care ministrul Cătălin Predoiu nu a ținut cont.

Așadar, soluția găsită, sugerată chiar de Comitet, a fost alegerea unei femei din lista de rezervă, în speță judecătoarea Claudia Jderu.

O altă problemă constă în respingerea de către Comitetul consultativ de experți a lui Bogdan Iancu, conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti.

Motivele țin de lipsa experienței profesionale necesară pentru a fi considerat „un jurisconsult de competență recunoscută”. A mai fost invocat și faptul că acesta nu deține calitatea de profesor universitar, ci doar de profesor asociat, iar lista publicațiilor și experiența acestuia în domeniul drepturilor omului sunt limitate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Acum, pe noua listă aprobată de Guvern se află judecătorii Sebastian Rădulețu, Răzvan Horațiu Radu și Claudia Jderu.​

Mandatul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) al Iuliei Motoc expiră pe 17 decembrie 2022.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇