Aşa cum era de aşteptat după adoptarea precipitată a Legilor Justiţiei, parlamentarii USR şi de la Forţa Dreptei au formulat contestaţii pentru a le depune la CCR, ceea ce se va întâmpla chiar azi.
Proiectele încalcă nu doar angajamentele asumate de România în fața partenerilor europeni, dar și zeci de prevederi ale legii fundamentale, susţine USR.
„Am finalizat acum câteva momente, împreună cu colegii din Forţa Dreptei, contestaţia la CCR cu privire la cele trei legi ale Justiţiei.
Aşa cum am spus deja, aceste legi ne aruncă înapoi cu foarte mulţi ani, ne aruncă înapoi în perioada de pre-aderare, când vă amintiţi că Adrian Năstase şi acoliţii săi Cătălin Voicu, Rodica Stănoiu, creaseră o caracatiţă care sufocase întreaga Justiţie.
La fel şi acum, sub pretextul îmbunătăţirii legilor Justiţiei şi sub ambalajul unei aşa-zise reforme, de fapt Puterea actuală PSD-PNL duce înapoi Justiţia din România”, a afirmat fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion, joi, la Parlament.
Deputatul USR a explicat de ce „e foarte important să contestăm aceste legi”.
„Vedem că Puterea actuală a forţat maxim procedura şi nu a aşteptat avizul Comisiei de la Veneţia.
Aceste legi, pe lângă faptul că oligarhizează întregul sistem judiciar punând control pe ce înseamnă înfăptuirea actului de justiţie în România, fac mult mai mult rău întregii societăţi, pentru că dacă te vei intersecta la un moment dat cu un politician, ca privat, sau cu firma unui politician, nu vei avea nicio şansă în faţa Justiţiei, pentru că toate acele mecanisme vor lucra foarte bine în favoarea acelui politician.
Despre asta este vorba. Cei din PSD-PNL vor să toace banii, miliardele din PNRR sau din bugetul ţării, în mod discreţionar, fără să fie deranjaţi în niciun fel de Justiţia din România”, acuză Stelian Ion, citat de News.ro.
Puterea şi-a pus om la Comisia de la Veneţia
Deputatul USR mai vine şi cu alte informaţii, respectiv că Puterea şi-a pus un om ca membru supleant la Comisia de la Veneţia.
"Domnul Iohannis, Predoiu şi Ciucă (...) au numit o persoană cu strânse legături cu PNL, ca membru supleant la Comisia de la Veneţia. Este vorba despre doamna Iulia Scântei, numită de curând din funcţia de senator PNL, cu ştate vechi în PNL, ca judecător la Curtea Constituţională, acum şi membru la Comisia de la Veneţia.
De ce? Pentru că în felul acesta trebuie împânzite toate instituţiile, inclusiv cele internaţionale şi în cazul nostru particular pentru că aceste legi trebuie să treacă bine testul Comisiei de la Veneţia, iar doamna Scântei trebuie să facă lobby pentru legile lui Cătălin Predoiu”, a conchis deputatul USR.
Ce argumente duce USR la CCR
Un comunicat de presă al USR remis Spotmedia.ro arată argumentele din sesizarea către CCR.
Proiectele încalcă prevederile referitoare la integrarea României în Uniunea Europeană, dat fiind că cele trei proiecte votate nu doar că nu corectează aspectele criticate de Comisia de la Veneția, dar conțin foarte multe reglementări problematice care vin în contradicție flagrantă cu unele recomandări din cadrul MCV, cu mai multe avize ale Comisiei de la Veneția date în alte spețe și cu unele rapoarte GRECO, transmite USR.
Alte argumente invocate:
- este creat un statut special membrilor CSM, făcând dificil ca aceștia să se supună mecanismelor de control democratic
- este golit de atribuții plenul CSM și, de facto, vor fi două CSM-uri, unul pentru judecători, celălalt pentru procurori
- este afectată independența și activitatea DNA și DIICOT, în condițiile în care procurorul general și procurorii-șefi ai celor două structuri, numiți politic, pot infirma măsurile și soluțiile tuturor procurorilor din subordine
- lipsa de predictibilitate și claritate a prevederilor referitoare la posibilitatea colegiului de conducere a Înaltei Curți de Casație și Justiție de a funcționa fără numărul legal de membri
- lipsa unor criterii clare, predictibile și obiective în schimbarea completurilor la ICCJ și formarea completurilor de cinci judecători
- reglementarea activității poliției judiciare nu prin lege, ci prin ordin comun al procurorului general și ministrului de Interne
- afectarea independența judecătorilor și principiul egalității în drepturi prin renunțarea la evaluarea periodică a judecătorilor de la ICCJ și prin controlarea de către Secția pentru judecători a CSM a promovărilor la ICCJ.
Senatul a adoptat, în plenul de luni, cele trei proiecte de legi ale Justiţiei privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), organizarea judiciară şi statutul judecătorilor şi procurorilor.
Cele trei proiecte de lege au trecut prin Parlament în procedură de urgenţă, Camera Deputaţilor le-a adoptat ca prim for sesizat, iar votul Senatului a fost decizional. Prin urmare, cele trei legi merg la promulgare.
Potrivit Constituţiei, obiecţiile de neconstituţionalitate pot fi depuse de către 50 de deputaţi sau 25 de senatori. La acest moment, niciunul dintre grupurile parlamentare din Opoziţie nu îndeplineşte aceste praguri.
Și Avocatul Poporului și AUR atacă legile la CCR
Și Avocatul Poporului a anunţat joi că a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu mai multe articole din Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
De asemenea, Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a sesizat, joi, Curtea Constituţională a României cu privire la neconstituţionalitatea celor acte normative din pachetul intitulat „Legile justiţiei”.
Motivele AUR:
- procedura de adoptare în şedinţa plenului Senatului din 17.10.2022 a fost neconstituţională deoarece nu există nici o prevedere regulamentară care să permită o procedură simplificata de dezbatere şi adoptare
- nesancţionarea judecătorilor care nu respectă deciziile Curţii Constituţionale golește de eficacitate caracterul obligatoriu al acestora și este cel mai grav atac la fundamentele constituţionale ale statului