La 5 zile de la eveniment, MAE îl convoacă pe ambasadorul Rusiei pentru moartea lui Navalnîi

La 5 zile de la eveniment, MAE îl convoacă pe ambasadorul Rusiei pentru moartea lui Navalnîi

I-a luat 5 zile Luminiţei Odobescu pentru a reacţiona la moartea politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi, anunţată vineri dimineaţă.

Abia miercuri ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, a fost convocat la MAE, pe acest subiect.

„Reprezentantul MAE a subliniat că răspunderea pentru moartea lui Alexei Navalnîi revine exclusiv autorităților ruse. A evidențiat nevoia unei investigații transparente, independente, cuprinzătoare cu privire la circumstanțele în care s-a produs decesul. A menționat obligația morală a autorităților ruse de a transmite neîntârziat trupul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi familiei acestuia”, transmite MAE într-un comunicat.

ADVERTISING

Convocarea ambasadorului rus „reflectă poziția consecventă a României de condamnare a încălcărilor masive și sistematice ale drepturilor omului și libertăților fundamentale în Federația Rusă, respectiv solicitările de respectare de către Federația Rusă a angajamentelor asumate la nivel internațional în acest domeniu”, adaugă sursa citată.

De când s-a aflat vestea morţii lui Navalnîi, o serie de guverne europene au convocat diplomaţi ruşi.

De exemplu, ministrul francez de Externe, Stephane Sejourne, a declarat că ambasadorul Rusiei la Paris va fi convocat, în timp ce MAE din Norvegia a emis o declaraţie în care a anunţat că îl cheamă pe diplomatul rus de rang înalt "pentru o discuţie" despre moartea lui Navalnîi.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Anunţuri similare au fost făcute și de Marea Britanie, Finlanda, Germania, Lituania, Spania, Suedia şi Olanda.

În schimb, ambasadorul Rusiei la ONU a acuzat ţările occidentale de politizarea morţii lui Navalnîi. Vasili Nebenzia a declarat că ancheta privind moartea opozantului "nu s-a încheiat încă", iar "cauza exactă a morţii" nu a fost dezvăluită. "Colegii noştri occidentali s-au grăbit să afirme că moartea a fost responsabilitatea regimului Putin", a declarat Nebenzia.

Între timp, rușii care au participat la comemorarea lui Navalnîi sunt trimiși la birourile de recrutare, iar familia încă încearcă să obțină trupul ca să-l înmormânteze. Mama lui i-a scris chiar lui Putin, însă nu a primit niciun răspuns. Kremlinul, în schimb, refuză categoric să permită o anchetă internațională. Detalii AICI

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇