Ziua 728 de război a început cu pregătiri în SUA, UE și G7 pentru a marca 2 ani de război în Ucraina cu noi sancțiuni pentru Rusia.
Președintele Joe Biden a cerut Camerei Reprezentanților să aprobe ajutorul pentru Ucraina, insistând că SUA nu-și vor părăsi niciodată prietenii și nu vor se vor pleca în fața „maleficului Putin”.
În ce privește situația pe front, rușii au lansat peste 20 de drone și rachete, lovind mai multe ținte și provocând pagube, dar și victime printre civili.
Și ucrainenii au dat o lovitură adversarilor și au ucis în jur de 60 de soldați ruși care se antrenau în Donețkul ocupat.
Însă asta nu i-a oprit pe ruși să sărbătorească victoria de la Avdiivka, fiind decorați de șeful Statului Major, generalul Valerii Gherasimov, care a făcut o vizită pe front. New York Times a vorbit cu mai multe surse și estimează că, în timpul retragerii, rușii au capturat până la 1.000 de soldați ucraineni.
O situație scandaloasă vine din Polonia, unde fermierii care protestează au vărsat vagoanele cu cereale pe calea ferată și i-au transmis chiar un mesaj lui Putin, cerându-i să facă ordine în Ucraina, la Bruxelles şi la Varșovia. Fermierii ucraineni au făcut o contramanifestație și le-au transmis vecinilor că, dacă Ucraina pică, ei vor urma.
Iar în Rusia bloggerul militar Andrei Morozov, care a dezvăluit numărul semnificativ de victime în rândul armatei ruse în bătălia pentru Avdiivka, a fost găsit mort. El s-ar fi sinucis "cu un foc de armă".
În ce privește moartea lui Alexei Navalnîi, rușii care au participat la comemorarea lui sunt trimiși la birourile de recrutare, iar familia încă încearcă să obțină trupul ca să-l înmormânteze. Mama lui i-a scris chiar lui Putin, însă nu a primit niciun răspuns. Kremlinul, în schimb, refuză categoric să permită o anchetă internațională. La Bucureşti, i-a luat 5 zile Luminiţei Odobescu pentru a reacţiona la moartea anunţată vineri dimineaţă. Abia miercuri ambasadorul Rusiei a fost convocat la MAE.
Iar Donald Trump, nici mai mult, nici mai puțin, și-a comparat soarta cu a lui Navalnîi, după ce a fost condamnat să plătească 355 de milioane de dolari în dosarul în care era anchetat de fraudă fiscală.
Situația pe front
- Atac cu zeci de drone și rachete - Rusia a lansat peste noapte șase rachete și 19 drone de atac asupra Ucrainei, potrivit forțelor aeriene ucrainene. Sistemele de apărare aeriană au doborât 13 drone, în principal lângă linia frontului, și o rachetă în regiunea Poltava.
- Atac la Kramatorsk - Rușii au bombardat o zonă industrială și un complex rezidențial în construcție din Kramatorsk. Cel puțin 6 persoane au fost rănite, între care 4 angajați ai unei companii de utilități publice.
- Fermieri uciși de dronă - O dronă a rușilor a lovit o mașină în care se aflau trei persoane - doi bărbați și o femeie - în regiunea ucraineană Harkov. Victimele se întorceau de la o fermă din apropierea satului Petropavlivka. Bărbații au murit pe loc, iar femeia a fost dusă la spital.
- Zeci de soldați ruși uciși la antrenament - BBC scrie că trupele ucrainene au atacat un centru de antrenament al rușilor în satul Volnovakha din regiunea Donețk și au ucis cel puțin 60 de soldați.
- Kievul îl contrazice pe Putin - Armata ucraineană a dezminţit că ar fi pierdut controlul asupra capului de pod Krînki de pe malul stâng al Niprului, ocupat de forţele ruse în sudul Ucrainei, a cărui capturare fusese anunţată în ajun de însuşi preşedintele rus Vladimir Putin: „Lideri militari şi politici ai ţării agresoare au anunţat preluarea controlului asupra capului de pod de pe malul stâng al fluviului Nipru. Declarăm oficial că această informaţie este falsă. Forţele de apărare din sudul Ucrainei continuă să se menţină pe poziţii, provocând pierderi semnificative inamicului".
- Sute de soldați ucraineni prizonieri la Avdiivka - New York Times scrie că, în timpul retragerii trupelor ucrainene de la Avdiivka, până la 1.000 de soldați ar fi fost capturați de ruși.
- Gherasimov dă medalii pentru Avdiivka - Şeful de Stat Major al armatei ruse, generalul Valerii Gherasimov, a vizitat trupele care luptă în războiul din Ucraina, pentru a discuta etapele următoare după cucerirea oraşului Avdiivka. Lui Gherasimov, care a fost arătat înmânându-le medalii militarilor ruşi implicaţi în cucerirea Avdiivkăi, i s-a prezentat un raport de către comandantul responsabil de asaltul asupra acestui oraş, general-colonelul Andrei Mordicev. Preşedintele Vladimir Putin a afirmat marţi că trupele ruse vor presa mai departe în Ucraina, pentru a profita de succesul de pe câmpul de luptă după căderea localităţii Avdiivka, unde, a spus el, trupele ucrainene au fost forţate să fugă haotic.
Alte informații importante
- Blogger rus mort - Bloggerul militar Andrei Morozov, care a dezvăluit numărul semnificativ de victime în rândul armatei ruse în bătălia pentru Avdiivka, a fost găsit mort, au informat miercuri colegii săi. Potrivit avocatului Maksim Paşkov, cunoscut sub numele de "Murz", bloggerul s-ar fi sinucis "cu un foc de armă". Această informaţie a fost confirmată şi de alte canale Telegram din Rusia.
- Tablou furat şi vândut cu un milion de dolari - Un tablou intitulat „Moonlit Night” de Ivan Aivazovski a fost vândut la Casa de Licitaţii din Moscova, în Rusia, pentru aproximativ 1 milion de dolari în 18 februarie. Vânzarea este controversată, unii susţinând că pânza a fost furată de la Muzeul de istorie locală din Mariupol, muzeu de istorie regională din Ucraina.
- Polonezii i-au cerut ajutorul lui Putin - Fermierii polonezi au dus protestul la extrem și, după ce au blocat graniţa şi au golit vagoanele cu cereale, au amplasat pe un tractor o pancartă în care îi cereau liderului rus Vladimir Putin ajutorul, afișând și un steag sovietic: „Putin, fă ordine în Ucraina, la Bruxelles şi în guvernul nostru!".
- Contraprotest al ucrainenilor - Protestele fermierilor polonezi au stârnit furie în Ucraina vecină, în timp ce Kievul a cerut Comisiei Europene să ia măsuri ferme. Exasperaţi de protestele polonezilor, transportatorii ucraineni au început propria contramanifestaţie non-stop la trei puncte de trecere. Imagini difuzate de mass-media au arătat camioane ucrainene la graniţă purtând bannere cu sloganuri precum „Ucraina pierde - Polonia pierde" şi „Blocarea Ucrainei este o trădare a valorilor europene". Protestul lor este planificat să dureze până la 15 martie.
- Dosar pentru mesajul pentru Putin - Ministrul polonez de Interne, Marcin Kierwinski, a confirmat că vor fi luate măsuri suplimentare împotriva autorului bannerului, care va fi inculpat pentru propagandă în favoarea unui sistem de stat totalitar: „Poliţia şi procuratura iau măsuri împotriva creatorului său. Nu va exista nicio toleranţă pentru astfel de acţiuni criminale".
- Putin spune că nu vrea arme nucleare în spațiu - Vladimir Putin a susținut, într-o întâlnire cu ministrul Apărării, Serghei Şoigu, transmisă live, că Rusia „se opune în mod categoric” desfăşurării de armament nucelar în spaţiu, după ce Statele Unite au acuzat Moscova de dezvoltarea unei arme nucleare antisatelit: „Noi ne-am opus întotdeauna în mod categoric desfăşurării de arme nucleare în spaţiu şi continuăm să ne opunem. Nu numai că îndemnăm la respectarea tuturor acordurilor existente în acest domeniu, dar am propus în mai multe rânduri la consolidarea acestei activităţi comune”.
- Lukașenko vrea patrule înarmate pe străzi - Președintele din Belarus, Alexander Lukașenko, le-a cerut autorităților să trimită patrule înarmate pe străzi, pentru a preveni infracțiunile de „natură extremistă”. În trecut, aliatul Rusiei a folosit de mai multe ori termenul extremist pentru a-i descrie pe adversarii săi politici: „Oamenii ar trebui să se simtă în siguranță acasă, la serviciu, pe stradă, în orice moment al zilei. Avertizez Ministerul Afacerilor Interne, KGB, serviciile speciale, toată lumea, procuratura – oricine: trebuie să preluăm controlul asupra acestui lucru. Oamenii noștri din patrulare trebuie să fie pe străzi…Patrulele trebuie să fie înarmate cu arme de calibru mic, cel puțin pistoale”, a adăugat Lukașenko.
- Nu ne plecăm în fața maleficului Putin - Preşedintele Joe Biden l-a criticat din nou, marţi, pe predecesorul său la Casa Albă, Donald Trump, spunând că sunt periculoase declaraţiile acestuia prin care a contestat principiul solidarităţii NATO prevăzut de articolul 5. El a remarcat totodată că, în loc să-l tragă la răspundere pe Vladimir Putin pentru moartea lui Alexei Navalnîi, rivalul său în alegerile prezidenţiale a preferat să blameze America: „Poate că i-aţi auzit pe unii punând sub semnul întrebării caracterul sfânt al angajamentului Americii faţă de aliaţii noştri. Noi nu suntem aşa. Suntem o naţiune pe care ne putem baza. Trebuie să-i ţinem piept lui Putin şi să aprobăm legea naţională bipartizană, legea securităţii naţionale, sprijinind Ucraina în timp ce se apără împotriva atacului malefic al lui Putin. Senatul a acţionat deja. Este timpul ca şi Camera să acţioneze acum, pentru că voturile sunt acolo. Astfel, putem fi alături de Ucraina şi să le trimitem proviziile de care au nevoie pentru a se apăra şi pentru a dovedi lumii încă o dată că se poate baza pe America. Suntem puternici alături de aliaţii noştri. Trebuie să ne amintim cine suntem. Suntem Statele Unite ale Americii. Ne respectăm angajamentele. Nu ne părăsim niciodată prietenii. Şi cu siguranţă nu ne plecăm în faţa lui Vladimir Putin”.
Sancțiuni la 2 ani de război
- Sancțiuni de la G7 la 2 ani de război - Preşedinţia italiană a G7 (Statele Unite, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Canada) a anunţat o reuniune prin videoconferinţă a liderilor săi sâmbătă dedicată Ucrainei, care ar urma să decidă o înăsprire a sancţiunilor împotriva Rusiei. La reuniune ar urma să participe și Volodimir Zelenski.
- Sancțiuni suplimentare și de la UE - Ambasadorii statelor membre UE au căzut de acord asupra celui de-al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Încă 200 de indivizi și companii vor ajunge pe lista neagră, dar anunțul oficial va fi făcut pe 24 februarie, la 2 ani de război. Ursula von der Leyen a confirmat acordul între state: „Trebuie să continuăm să distrugem mașinăria de război a lui Putin”.
- SUA dau sancțiuni și pentru moartea lui Navalnîi - Statele Unite vor anunţa vineri un pachet major de sancţiuni împotriva Rusiei din cauza morţii liderului opoziţiei Aleksei Navalnîi şi a războiului de doi ani din Ucraina, a declarat preşedintele Joe Biden. Detalii AICI.
Moartea lui Navalnîi
- Delay românesc - I-a luat 5 zile Luminiţei Odobescu pentru a reacţiona la moartea politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi, anunţată vineri dimineaţă. Abia miercuri ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, a fost convocat la MAE, pe acest subiect. Detalii AICI
- Rusia nu vrea anchetă internațională - Rusia a respins, prin purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, solicitările UE pentru efectuarea unei anchete internaţionale în cazul morţii lui Alexei Navalnîi: „Nu acceptăm deloc astfel de cereri, ar fi o imixtiune în afacerile interne ale Rusiei”.
- Mama lui Navalnîi i-a scris lui Putin - Mama lui Alexei Navalnîi, Ludmila, a adresat un mesaj personal preşedintelui Putin, cerându-i să dispună ca trupul fiului său să-i fie predat pentru a-l îngropa: „Mă adresez dvs, Vladimir Putin, pentru că soluţia la această problemă depinde doar de dvs. Lăsaţi-mă să-mi văd fiul. Cer ca trupul lui Alexei să-mi fie eliberat imediat, pentru ca să-l pot îngropa omeneşte".
- Recrutare forţată - Bărbați reținuți la Sankt Petersburg pentru că au participat la o adunare în memoria lui Alexei Navalnîi au fost forțați să se prezinte la biroul de recrutare al armatei, susține Sky News care utilizează surse din Rusia. La eliberarea dintr-un centru de detenție, numit Moskovsky 95, bărbaților li s-a ordonat să semneze citații la Comisariatul Militar.
- Trump se compară cu Navalnîi - Donald Trump, amendat vineri cu 355 de milioane de dolari cu privire la fraudă financiară, nu a ezitat să-şi compare soarta cu cea a opozantului rus Alexei Navalnîi: „Este o formă de Navalnîi. Este o formă de comunism sau de fascism. Judecătorul care m-a condamnat este un dement. Tipul ăsta a decis că eram vinovat înainte să înceapă procesul”, a declarat el.