La 13 zile de la dispariţie, ministrul Şoigu reapare la TV doar câteva secunde, într-un clip ciudat difuzat de Kremlin (Video)

La 13 zile de la dispariţie, ministrul Şoigu reapare la TV doar câteva secunde, într-un clip ciudat difuzat de Kremlin (Video)

După zile întregi de speculaţii referitoare la soarta ministrului Apărării din Rusia, de care Vladimir Putin ar fi foarte nemulţumit, Kremlinul l-a arătat pentru câteva secunde la TV pe Serghei Șoigu.

Acesta s-a întors, joi, pe ecranele de televiziune ale rușilor, așezat în caseta din colț a unei teleconferințe cu Vladimir Putin, transmite The Guardian.

Război în Ucraina, Ziua 30 - Vezi desfășurarea evenimentelor

Ministrul rus al Apărării, probabil cel mai responsabil pentru haoticul efort de război din Ucraina, nu a fost văzut în public de 13 zile. Nici șeful statului major al forțelor armate ale Rusiei, Valeri Gerasimov. Începuseră să circule zvonuri că ar fi putut fi pedepsiți, din cauza strategiei militare greșite, care nu a reușit să cucerească orașe-cheie ucrainene precum Harkov sau Kiev și a aruncat Rusia în izolare economică.

ADVERTISING

Rușii l-au văzut deja pe Putin umilindu-l pe șeful serviciului de informații externe al țării, Serghei Narişkin, în timpul unei întâlniri televizate despre soarta teritoriilor controlate de ruși din estul Ucrainei. De atunci, jurnaliștii au primit informaţii cu privire la o investigație în cadrul direcției FSB responsabilă de informațiile externe, inclusiv din Ucraina, și despre arestarea unui înalt oficial din Garda Națională a Rusiei.

Nu este clar dacă vreunul dintre aceste evenimente are legătură cu războiul Rusiei în Ucraina, "un efort care decurge conform planului", a declarat, joi, un oficial al Ministerului rus de Externe.

ADVERTISING

Pentru mulți ruși, însă, este evident că războiul nu aşa era planificat, iar observatorii Kremlinului se așteaptă ca personaje precum Şoigu să fie scoase ţapi ispăşitori.

În faţa unui vid de informații oficiale, zvonurile despre furia lui Putin față de subalternii săi au crescut.

Agentstvo, un site independent de știri, a relatat că o sursă i-a spus că Şoigu, unul dintre cei mai populari lideri din țară, conform sondajelor de opinie, are probleme cu inima.

Joi chestiunea a fost adusă în discuție la conferinţa zilnică de presă de la Kremlin.

„Ministrul Apărării are multe de rezolvat în acest moment, după cum puteți înțelege”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, negând că Șoigu (66 de ani) ar fi bolnav.

ADVERTISING

„O operațiune militară specială este în desfășurare. Cu siguranță, acum nu este tocmai momentul potrivit pentru activități media. Acest lucru este destul de uşor de înțeles.”

Simțind totuşi o problemă, Kremlinul l-a readus prompt pe Şoigu la televizor.

Clipul lansat joi a fost neobișnuit: o teleconferință a Consiliului de Securitate cu Vladimir Putin, unde s-a spus că Şoigu a raportat „progrese în operațiunea militară specială și eforturile depuse de armată pentru a oferi ajutor umanitar, asigura securitatea și restabilirea infrastructurii vitale pe teritoriile eliberate”.

Dar nu avem de unde să ştim exact ce s-a discutat pentru că acest clip nu are sunet.

Și Şoigu a apărut pentru doar câteva secunde, deoarece camera lui a fost activată pentru scurt timp, doar cât să fie văzut stând în fața mai multor steaguri ale Rusiei, într-o locație nedezvăluită.

Brațul ministrului se vede cum se mişcă, demonstrând că nu era vorba doar despre o fotografie a ministrului Apărării întors la televiziune pentru a risipi zvonurile despre moartea sa. Și apoi, la fel de repede, imaginea a dispărut.

Până la 11 martie, Serghei Şoigu putea fi văzut aproape zilnic în public şi citat în presă.

Din acea zi, când a participat la un eveniment de decorare a unor soldaţi pentru aşa-zisa operaţiune militară specială din Ucraina, ministrul Apărării de la Moscova nu a mai apărut în public.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇