A murit cercetătorul săltat de FSB de pe patul de spital pentru că ar fi spionat pentru China

A murit cercetătorul săltat de FSB de pe patul de spital pentru că ar fi spionat pentru China

Cercetătorul rus Dmitri Kolker, arestat vineri de FSB direct de pe patul de spital pe motiv că ar fi colaborat cu serviciile de securitate din China, a murit duminică.

Kolker era doctor în fizică și matematică și conducea laboratorul de optică cuantică de la Universitatea de stat din Novosibirsk, potrivit Reuters.

Maxim, fiul său, spunea vineri că tatăl său doar a participat și a ținut o prelegere în cadrul unei conferințe internaționale în China.

Fiica sa s-a arătat de atunci extrem de îngrijorată pentru tatăl său, care era diagnosticat cu cancer pancreatic de gradul 4. El nu se mai putea hrăni singur, ci doar prin perfuzii, dar cu toate astea agenții au asigurat familia că sunt condiții bune în arest și are inclusiv un frigider.

ADVERTISING

Kolker suferea de dureri îngrozitoare și avea prescris un tratament foarte puternic, din cauza căruia nici nu mai era mereu conștient de mediul în care se află.

FSB nu a ținut însă cont de toate acestea și, în starea în care era, l-au suspus unui zbor de 4 ore până la Moscova și apoi l-au închis în penitenciarul Lefortovo. Duminică l-au dus la un spital din apropiere, unde a și murit.

Acesta a fost doar cel mai recent caz dintr-o serie de astfel de arestări ce au avut loc în ultimii ani, dar cu precădere în ultimele luni. Numeroși oameni de știință sunt acuzați de trădare, pe motiv că ar fi transmis informații sensibile serviciilor străine.

ADVERTISING

Criticii Kremlinului spun că acuzațiile sunt de multe ori exagerate, fiind în general vorba doar de „paranoia”. Pedeapsa în Rusia pentru trădare este de până la 20 de ani de închisoare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇