Kremlinul denunță „nebunia” Bruxelles-ului și amenință cu riposta

Kremlinul denunță „nebunia” Bruxelles-ului și amenință cu riposta

Moscova va riposta dacă Uniunea Europeană va decide să suspende vizele ruşilor, a avertizat, marţi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit AFP.

„Ştim că există puncte de vedere diferite între europeni, le vom urmări îndeaproape. Aceasta este o decizie foarte serioasă care ar putea fi luată împotriva cetăţenilor noştri şi o astfel de decizie nu poate rămâne fără răspuns”, a declarat Peskov.

„Pentru a răspunde, va trebui să ne asigurăm că ne servim cel mai bine interesele şi protejăm interesele cetăţenilor noştri. Nu ştim încă ce măsuri vor lua europenii", a adăugat el.

ADVERTISING

El a mai precizat că „Bruxelles dă dovadă de o totală lipsă de judecată", de „iraţionalitate, la limita nebuniei, dacă permite să fie dezbătute astfel de măsuri (referitoare la vize)", a continuat Peksov.

Avertismentul Kremlinului vine în condiţiile în care unele ţări vor să interzică intrarea turiştilor ruşi în Europa, în timp ce altele preferă o măsură mai simbolică, precum suspendarea unui acord care prevedea facilităţi pentru eliberarea vizelor anumitor categorii de ruşi.

Această dezbatere se va afla în centrul discuţiilor dintre miniştrii de Externe ai ţărilor membre UE care se întâlnesc marţi şi miercuri la Praga.

ADVERTISING

O interdicţie totală aplicată turiștilor ruși pentru Spaţiul Schengen pare puţin probabilă, în lipsa unui consens în jurul acestei măsuri cerute de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Măsura este susținută în special de statele baltice, dar Germania şi Franţa se opun, iar Comisia Europeană nu este în favoarea interdicţiei.

Cetățenii ruși au solicitat cele mai multe vize de şedere pe termen scurt (536.000 de cereri,) în cele 26 de ţări din Spaţiul Schengen - 22 de state UE, plus Norvegia, Islanda, Elveţia şi Liechtenstein.

ADVERTISING

Ziua 188 de război: Se dau lupte intense în Herson, continuă bombardamentele la Zaporojie, experții AIEA au ajuns la Kiev


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇