Ziua 188 de război: Noi atacuri la Zaporojie, lupte grele în sud. UE vrea mai multe arme

Ziua 188 de război: Noi atacuri la Zaporojie, lupte grele în sud. UE vrea mai multe arme
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Contraofensiva trupelor ucrainene în sudul țării continuă în ziua 188 de război, iar 4 sate din regiunea Herson au fost eliberate de sub ocupația rusă.

Volodimir Zelenski îi avertizează pe soldații ruși să se retragă, dacă vor să supraviețuiască. Cei care s-au predat, spune el, vor fi trataţi conform Convenţiilor de la Geneva.

Centrala nucleară de la Zaporojie rămâne în centrul tensiunilor. Patru găuri au apărut în acoperişul unei clădiri de la centrală, iar rușii și ucrainenii se acuză din nou reciproc de atac. Vom afla în curând ce este acolo, experții AIEA ajungând astăzi la Kiev. Îngrijorările sunt însă la cote maxime, Comisia Europeană anunțând că trimite milioane de pastile de iod la Zaporojie.

Pe de altă parte, miniştrii Apărării din statele Uniunii Europene au stabilit să pună la punct un program european de instruire a militarilor ucraineni, dar și să accelereze producția de arme, în condiţiile scăderii stocurilor din cauza aprovizionării Ucrainei.

ADVERTISING

Vezi cele mai recente evoluţii despre războiul din Ucraina

Mișcări pe front:

  • Lupte intense în Herson - În aproape întreaga regiune Herson din sudul ţării, ocupată de forţele ruse, se dau „lupte intense”, a anunțat președinția Ucrainei, susţinând că au fost distruse mai multe depozite de muniţii şi toate podurile mari peste Nipru.
  • Sate eliberate - Forțele Armate ale Ucrainei au eliberat patru sate din regiunea Herson de sub ocupația rusă, relatează CNN, citând luptători ai armatei ucrainene.
  • Avertismentul lui Zelenski - Contraofensiva mult aşteptată a trupelor ucrainene a început, iar în discursul de luni seara, Zelenski a spus: "Ocupanţii ar trebui să ştie: îi vom alunga de la graniţă. Mergeţi acasă". Cei care s-au predat vor fi trataţi conform Convenţiilor de la Geneva, a spus el, adăugând: "Dacă nu mă ascultă, vor avea de-a face cu apărătorii noştri, care nu se vor opri până nu vor elibera tot ce aparţine Ucrainei".
  • Rusia nu mai are soldați - Armata rusă are probleme cu recrutarea în mijlocul conflictului cu Ucraina, căutând voluntari chiar şi în închisori, până la punctul în care noii recruţi sunt adesea "bătrâni şi prost pregătiţi", a declarat luni un înalt oficial al Pentagonului.
  • Atacuri în Harkov - 4 persoane au fost ucise și alte 4 rănite, după ce rușii au bombardat orașul Harkov, a anunțat șeful administrației militare regionale.
  • Drone defecte - Rusia s-a confruntat cu „numeroase eșecuri” ale dronelor de fabricație iraniană achiziționate de la Teheran în această lună pentru a fi folosite în războiul său cu Ucraina, potrivit unui înalt oficial al administrației americane.
ADVERTISING

Situația de la Zaporojie

  • Începe inspecția - Echipa de inspectori ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a sosit la Kiev înainte de a inspecta centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei. Şeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că o echipă va inspecta centrala nucleară de miercuri până sâmbătă. ”Trebuie să protejăm siguranţa şi securitatea celei mai mari instalaţii nucleare a Ucrainei şi a Europei”, a scris Grossi pe Twitter.
  • Noi atacuri - Patru găuri au apărut în acoperişul unei clădiri de la centrala nucleară de la Zaporojie, în apropierea a cel puţin trei transportoare blindate de personal ruseşti, conform imaginilor din satelit oferite de Maxar Technologies. Conducătorul regiunii Zaporojie numit de ruşi, Vladimir Rogov, a susţinut că găurile sunt rezultatul unui atac militar ucrainean asupra complexului.
  • Vizita AIEA - Rusia trebuie să asigure un acces sigur şi fără obstacole al inspectorilor AIEA la centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, a declarat un responsabil american, potrivit căruia opţiunea ”cea mai sigură” ar fi o oprire controlată a reactoarelor.
  • Rușii acuză din nou - Autorităţile proruse instalate în zonele ocupate ale Ucrainei au acuzat din nou marţi trupele ucrainene că bombardează teritoriul centralei nucleare Zaporojie înainte de planificata vizită a unei delegaţii a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), agenţie sub egida ONU. Într-o postare pe Telegram, oficialul numit de Moscova în regiunea Zaporojie, Vladimir Rogov, a susţinut că "motivul pentru bombardamente îl constituie intenţia deliberată a conducerii de la Kiev de a împiedica misiunea AIEA".
ADVERTISING

Sancțiuni, gaz, diplomație

  • Înarmarea UE - Miniştrii de Externe şi ai Apărării din statele Uniunii Europene, reuniţi la Praga pentru o reuniune informală a Consiliului UE, au dezbătut modalităţi de accelerare a producţiei de armament: „Epuizăm stocurile. Furnizăm atât de multe capabilităţi Ucrainei, încât trebuie să reumplem stocurile", a afirmat Josep Borrell.
  • Antrenamente pentru ucraineni - Tot la Praga s-a decis să fie pus la punct un program european de instruire a militarilor ucraineni: „Nu este vorba doar despre război, ci şi despre modul în care se derulează, despre formarea militarilor. Toate statele membre au fost în mod clar de acord asupra acestui punct şi asupra lansării acţiunilor necesare pentru a defini parametrii unei misiuni de asistenţă militară a Uniunii Europene pentru Ucraina", a precizat Borrell.
  • Iod de urgență - Comisia Europeană a anunțat că va dona Ucrainei 5,5 milioane de tablete de iodură de potasiu, pe fondul temerilor că luptele din zona centralei nucleare Zaporojie, ocupată de Rusia, ar putea duce la o catastrofă nucleară.
  • Bulgaria vrea gaze rusești - Bulgaria a început negocierile cu compania de stat rusă Gazprom pentru a reveni la un contract în vederea soluţionării lipsei de gaz.
  • Gazprom reduce livrările de gaz în Franța - Gazprom a informat Engie în legătură cu reducerea livrărilor de gaze, începând de marţi, din cauza dezacordului dintre părţi privind aplicarea unor contracte, a anunţat grupul francez de utilităţi.
  • Fără turiști ruși în UE? - Germania şi Franţa au respins într-un document comun propunerea unor ţări membre de a interzice intrarea în Uniunea Europeană (UE) pentru toţi cetăţenii ruşi.
  • Scuze la Vatican - Vaticanul a anunțat că încearcă să „repare” relațiile tensionate cu Ucraina, după ce Papa Francisc a supărat Kievul referindu-se la Daria Dugina ca la o „victimă nevinovată” a războiului.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇