Cum a încercat Kremlinul să pedepsească Londra pentru susținerea Ucrainei: Cazul „guvernului controlat de servicii”

Cum a încercat Kremlinul să pedepsească Londra pentru susținerea Ucrainei: Cazul „guvernului controlat de servicii”

Dacă bombele și gloanțele sunt concentrate exclusiv asupra Ucrainei, Rusia țintește, în războiul informațional, principalii aliați ai Kievului. În prim-plan acum este Marea Britanie, după ce hackerii au spart emailurile unor personalități și au publicat pe site-uri obscure și rețele de socializare informații menite să compromită guvernul de la Londra.

La prima vedere, Gwythian Prins, profesor la London School of Economics, nu se încadrează în tiparul țintelor urmărite de hackerii ruși. Însă el era doar o pârghie pentru a ajunge mai departe: e-mailurile sale personale conțineau nu doar detalii despre viața lui de zi cu zi, ci și informații surprinzătoare despre un complot de preluare a controlului asupra guvernului, relatează Politico.

Ținta reală a fost un prieten, Richard Dearlove, cu care profesorul coresponda prin intermediul mailurilor criptate. Susținător fervent al mișcării Brexit, Dearlove a fost șef al MI6, agenția britanică de spionaj.

ADVERTISING

Hackerii au spionat și alte figuri politice din Marea Britanie, printre care și activistul marxist Paul Mason, fost jurnalist economic de televiziune, în prezent comentator politic, care a îndemnat mișcarea de stânga să susțină eforturile guvernului britanic de a-l înfrunta pe Vladimir Putin.

Atacurile au avut loc sub forma unor escrocherii de tip phishing și indică drept suspect un grup de hackeri intitulat Cold River, foarte activ după invadarea Ucrainei. Cunoscut și sub denumirile Callisto și Reurse Team, grupul a atacat think-tankuri din SUA, birouri NATO și militari din Europa de Est, potrivit analiștilor Google și altor specialiști.

Grupul a folosit o metodă specifică prin care păcălea oamenii să introducă datele de utilizatori și parolele pe site-uri care păreau sigure. Astfel, hackerii au obținut acces în inboxurile conturilor de mail de pe platforma ProtonMail, în ciuda reputației acesteia în materie de securitate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În căutarea unui complot inexistent

Experții avertizează că hackerii și chiar freelancerii care vând datele obținute ilegal unor entități puternice împânzesc LinkedIn-ul și alte rețele de socializare cu profiluri false pentru a depista cine cu cine comunică în privat, apoi lansează atacuri asupra unor ținte multiple din grupurile de prieteni sau colegi.

În cazul celor doi susținători ai Brexit, profesorul Prins s-a dovedit ținta perfectă. Susținător pasionat al mișcării pro-Brexit, având contacte în guvernul britanic și în nucleul dur al Partidului Conservator cu care a ținut legătura în bătăliile politice de dinaintea referendumului din 2016, Prins avea un cont de e-mail cu inbox-ul plin de detalii picante.

Profesorul este o figură excentrică în mediul academic. A scris articole pentru Net Zero Watch, un grup de campanie din care face parte controversatul politician conservator Nigel Lawson, un sceptic al schimbărilor climatice. Prins a lansat și afirmații nedovedite potrivit cărora Putin ar fi bolnav de Parkinson.

ADVERTISING

Mesajele private pe care el le-a trimis la apogeul Brexitului, în 2018 și 2019, au fost publicate în aprilie 2022, la câteva luni după invadarea Ucrainei, pe un site făcut la comandă. Acestea conțin detalii banale despre viața lui privată, toate făcute publice de hackeri pe un site abia creat, numit sugestiv „Sneaky Strawhead" („Capul de paie șiret"), aluzie la aspectul fizic al premierului Boris Johnson.

Fără a exista în emailuri informații care să susțină astfel de teorii, pe site au fost pubicate teorii despre un guvern britanic controlat de complotiști și despre cum Dearlove, împreună cu foști colegi de la CIA, ar fi fost în spatele înlocuirii Theresei May cu Boris Johnson. Și asta doar pentru că, în discuțiile amicale, erau aduse în atenție diverse astfel de teorii care circulau la vremea respectivă și ele erau analizate pentru a vedea dacă au vreun sâmbure de adevăr sau sunt pură propaganda.

De altfel, într-o astfel de discuție în care erau analizate presupuse discuții între Theresa May și ex-cancelarul german Angela Merkel despre reîntoarcerea Marii Britanii în UE, Prins chiar începe întrebând dacă informațiile sunt servite cumva de la Moscova.

„O fi mașirovka (termen folosit pentru dezinformarea militară rusească, n.red.)? E ceva original? E un kompromat?", își întreabă Prins prietenii, încheindu-și mailul cu exprimarea plastică „Al vostru însetat de sânge". Grupul a conchis, însă, repede că așa-zisa dezvăluire era o acțiune de dezinformare.

Însă în marea de informații personale publicată de hackerii ruși, oamenii nu stau să verifice, și rețin informațiile oferite pe site.

Operațiunea de anihilare a sprijinului pro-Ucraina

Dar evident că un site ca „Sneaky Strawhead" nu avea cum să ofere vizibilitatea dorită, așa că mailurile furate au fost preluate și de site-ul Grayzone. Chiar dacă se prezintă ca a oferi „jurnalism de investigație original", platformă are reputația că promovează subiecte care coincid cu teoriile Kremlinului și ale altor regimuri autoritare, precum cele din China și Siria.

Iar în cazul de față, articolul despre mailuri a fost scris de Kit Klarenberg, o jurnalistă britanică stabilită în Serbia care are la activ colaborări cu instituții media controlate de Kremlin, precum Russia Today și Sputnik. „Aceste eforturi ar putea echivala cu acuzații de trădare", a scris ea despre informațiile din mailuri.

Klarenberg nu s-a oprit aici. De la începutul lui iunie, Grayzone a publicat o serie de materiale despre mailurile fostului jurnalist Paul Mason și apropiații lui. Totul pare construit pentru discreditarea acestuia prin prezentarea sa ca agent acoperit al serviciilor secrete britanice.

Site-ul subliniază eforturile lui Mason de a combate discursul online pro-Rusia în mediul academic și cel de extremă stânga și prezintă ca dovadă discuțiile lui private cu un oficial de la ministerul britanic de Externe care se ocupă de dezinformare. Klarenberg se întreabă, totodată, dacă încercarea lui Mason de a deveni parlamentar a fost cumva „o operațiune a serviciilor secrete britanice de a distruge stânga anti-război".

Există voci care susțin că atacarea lui Mason a avut ca obiectiv discreditarea opoziției britanice de stânga pentru sprijinirea Ucrainei. Mason a susținut puternic trimiterea de arme britanice Ucrainei pentru a o ajuta să lupte contra Rusiei.

Anchetă la MI6

Operațiunea a declanșat o amplă investigație la Whitehall, sediul MI6. Un oficial al guvernului a declarat că există o campanie masivă a Rusiei de urmărire a unor persoane de pretutindeni prin monitorizarea mailurilor personale și de serviciu.

„În fiecare zi Kremlinul și actorii săi folosesc dezinformarea, atacurile informatice și propaganda pentru a produce confuzie și subminare. Nimeni nu e imun la această amenințare. Ei adaptează constant noi tehnici și canale pentru a ținti jurnaliști, politicieni, oficiali ai guvernului", a spus Ross Burley, cofondator al Centrului pentru Reziliența Informației.

„Se dorește doar crearea de haos, ca Joker în filmul 'The Dark Knight', care vrea să distrugă lumea. Caută să vadă ce merge", a adăugat expertul.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇