Joe Biden spune că aproape jumătate dintre liderii planetei i-au solicitat vaccinuri antiCovid. O să ajute, dar americanii au prioritate

Joe Biden spune că aproape jumătate dintre liderii planetei i-au solicitat vaccinuri antiCovid. O să ajute, dar americanii au prioritate

Preşedintele american, Joe Biden, susţine că aproape jumătate dintre liderii planetei i-au solicitat vaccinuri împotriva COVID-19 şi a reiterat că va acorda ajutor, rămânând însă evaziv în ceea ce priveşte calendarul acestuia.

„Toate ţările din lume se întorc spre noi”, a explicat Biden, în timpul unei discuţii cu guvernatori, în care se analiza evoluţia campaniei de vaccinare în SUA. „Am 40% de lideri ai planetei care întreabă dacă îi putem ajuta”, a continuat el, conform AFP.

"Vom încerca", a adăugat Biden, însă fără a avansa cifre sau vreun calendar, şi declarând că vrea să acorde prioritate americanilor. "Cred că putem produce mult mai multe vaccinuri", a apreciat el.

ADVERTISING

Liderul de la Casa Albă a amintit că Statele Unite au promis deocamdată să furnizeze 60 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca către ţări terţe.

Mai mulţi şefi de stat sau de guvern şi-au exprimat nemulţumirea faţă de atitudinea Washingtonului în această problemă. Cancelarul federal german Angela Merkel a pledat pentru "un liber schimb" şi "o deschidere a pieţei vaccinurilor".

La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron a îndemnat SUA "să pună capăt interdicţiilor la export, nu doar a vaccinurilor, ci şi a componenţilor acestor vaccinuri, (interdicţie) ce împiedică producţia".

ADVERTISING

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇