Joe Biden a semnat un ordin executiv pentru protejarea accesului la avort

Joe Biden a semnat un ordin executiv pentru protejarea accesului la avort

Președintele Joe Biden a semnat un ordin executiv pentru a proteja accesul la avort, a anunțat Casa Albă, conform BBC.

Biden s-a confruntat cu presiuni din partea colegilor democrați pentru a reacționa după recenta hotărâre a Curții Supreme de Justiție care a anulat hotărârea Roe vs. Wade, ceea ce a deschis calea pentru ca fiecare stat american să decidă dacă și cum permite avorturile.

Ordinul include măsuri de protejare a accesului la medicamente pentru avort.

De asemenea, ordinul consolidează protecția împotriva potențialelor sancțiuni pentru femeile care doresc să facă avort dacă traversează granițele statului pentru această procedură, protejează accesul la contracepție și ia măsuri pentru a proteja confidențialitatea pacienților.

Ordinul îl ănsărcinează pe secretarul pentru sănătate și servicii umane Xavier Becerra să prezinte un raport în termen de 30 de zile cu privire la aceste eforturi.

ADVERTISING

Biden a susținut că abilitatea sa de a institui dreptul la avort este limitată, dacă nu există o acțiune din partea Congresului SUA.

"Până atunci, președintele s-a angajat să facă tot ce îi stă în putere pentru a apăra drepturile reproductive și a proteja accesul la avorturi sigure și legale", a declarat vineri Casa Albă în comunicat.

Acțiunea vine la aproape două săptămâni după ce Curtea Supremă a decis să anuleze Roe vs. Wade, hotărârea istorică din 1973 care a garantat dreptul constituțional la avort pe întreg teritoriul SUA.

ADVERTISING

De atunci, cel puțin nouă state au instituit o interdicție aproape totală, singura excepție fiind pericolul pentru viața mamei.

Alte state se străduiesc acum să protejeze accesul la avort pe fondul unor contestații legale, în timp ce clinicile de avort fac slalom printre noile legi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇