Clinicile pentru avorturi au început să se închidă în unele state americane după ce Curtea Supremă a SUA a eliminat vineri dreptul constituțional la această procedură, relatează BBC.
Se preconizează că aproximativ jumătate dintre statele americane vor introduce noi restricţii sau interdicţii privind dreptul la avort, în 13 dintre ele existând deja cadrul legal pentru interzicerea avorturilor în următoarele 30 de zile, în urma anulării hotărârii istorice Roe vs. Wade din 1973.
În jur de 36 de milioane de femei au pierdut dreptul legal de acces la procedura de avort. Preşedintele american Joe Biden a numit decizia instanţei cu o componenţă predominant conservatoare “o greşeală tragică” şi se aşteaptă ca protestele pro-alegere să continue şi sâmbătă în SUA.
O clinică pentru avorturi din Little Rock, Arkansas, unul dintre statele care pot interzice procedura imediat, şi-a închis uşile pentru pacienţi de îndată ce opinia curţii a fost publicată online. Pacientele au fost anunţate telefonic că programările lor au fost anulate.
“Indiferent de cât de mult ne pregătim pentru veşti proaste, când se întâmplă în cele din urmă, este o lovitură puternică. Este sfâşietor să trebuiască să le sunăm pe aceste paciente, să le spunem că Roe v Wade a fost anulată”, le-a spus Ashli Hunt, asistentă a clinicii, jurnaliştilor de la BBC.
Şi Women's Health Care Centre din New Orleans, Louisiana, una dintre cele trei clinici pentru avorturi din acest stat, s-a închis imediat după decizie, iar angajaţii au plecat acasă.
Lângă clinică, Linda Kocher, însoţitor voluntar pentru femeile care trec prin procedura întreruperii sarcinii, le-a spus jurnaliştilor că decizia afectează în special femeile fără posibilităţi materiale, care vor fi nevoite să apeleze la proceduri ilegale.
Dreptul la contracepție, căsătoriile gay, şi ele pe lista neagră a Curţii Supreme?
Judecătorul conservator Clarence Thomas a indicat în opinia sa concurentă la decizia de vineri a Curţii Supreme că ar putea fi revizuite în viitor şi alte drepturi în SUA, precum accesul la contracepție şi căsătoria între persoane de același sex, confirmând temerile progresiștilor, notează The Guardian.
“Este important ca americanii să înţeleagă că această curte supremă şi republicanii din Congres nu se vor opri aici. Este clar că Thomas şi majoritatea curţii nu au niciun respect pentru celelalte precedente care au fost câştigate în ultimele decenii”, a spus Pramila Jayapal, preşedinte al unui grup progresist din Congresul american.
La rândul său, Adam Green, cofondator al Progressive Change Campaign Committee, a averrtizat că decizia curţii va amplifica “uriaşa sa criză de legitimitate” pentru milioane de americani.
“Cinci judecători republicani numiți de președinții care au pierdut votul popular iau frecvent decizii hiper-partizane care anulează drepturile americanilor”, a spus Green.
Cazurile menţionate de Thomas pentru revizuire sunt Griswold v Connecticut din 1965, prin care a fost stabilit dreptul unui cuplu căsătorit de a utiliza contraceptive fără intervenția guvernului; Lawrence v. Texas din 2003, în care curtea a decis că statele nu pot incrimina sodomia; și Obergefell v. Hodges din 2015, prin care au fost legalizate căsătoriile între persoanele de același sex.
Momentan, Thomas nu pare să aibă sprijinul colegilor săi conservatori pentru răsturnarea altor cazuri majore, fiindcă aceştia nu s-au alăturat opiniei sale.
C.S.