Jandarmeria rusă recrutează scutieri și lunetiști: Nu este nevoie de experiență

Jandarmeria rusă recrutează scutieri și lunetiști: Nu este nevoie de experiență

Mii de anunțuri de angajare pe postul de scutier sau lunetist au răsărit în mediul online rusesc în ultima lună, după ce protestele au luat amploare în toată țara împotriva arestării opozantului Kremlinului, Alexei Navalnîi.

Poliția a folosit forța pentru a dispersa zeci de mii de oameni care au participat la cele trei proteste de la sfârșitul lui ianuarie și începutul lui februarie, când Navalnîi s-a întors din Germania și a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare, amintește The Guardian.

ADVERTISING

În acest context, forțele de ordine au plătit sute de reclame online pe site-uri de recrutare, precum HH.ru (aparținând Headhunter Group), Avito sau Superjob.ru.

O analiză Reuters asupra datelor oferite de firmele de recrutare sugerează o campanie de recrutare mult peste cele desfășurate în ultimii ani.

Peste 1.600 de anunțuri de recrutare într-o lună

Trupele OMON, care acționează la toate protestele din țară, au rulat 1.607 de reclame plătite pe Headhunter între 24 ianuarie și 24 februarie. Comparativ, în aceeași perioadă au fost rulate 151 de anunțuri de angajare pe această platformă, anul trecut.

ADVERTISING

Pe aceeași platformă, principala unitate de scutieri din Moscova a postat 608 anunțuri de angajare spre deosebire de doar 11 anunțuri în acceasși perioadă din anul 2020.

O descriere a fișei postului pe Headhunter pentru lunetiști spune că ”experența nu este necesară” și promite candidaților un salariu de până la 70.000 de ruble pe lună (echivalentul a 3.844 lei românești).

Reclama a fost publicată prima dată pe 21 februarie pe portalul Headhunter și, apoi, republicată de mai mult de 100 de ori în patru zile, potrivit ofițerului de presă din cadrul companiei Headhunter.

ADVERTISING

Și pe portalul Avito numărul anunțurilor de angajare pentru postul de scutier a crescut de 3,7 ori față de anul trecut, între 26 ianuarie și 25 februarie.

De asemenea, numărul de răspunsuri la aceste anunțuri a fost de 5 ori mai mare, potrivit datelor oferite de companie pentru Reuters.

Autoritățile ruse nu văd vreo problemă

Ministrul rus de interne nu a răspuns solicitării The Guardian de a comenta situația.

Echipa de PR a gărzii naționale din Rusia susține că procesul de recrutare decurge ”ca de obicei” și că nu există o analiză care să confirme sau să infirme creșterea anunțurilor de angajare.

Surse din interior confirmă sporirea recrutărilor

Doi ofițeri OMON care au răspuns jurnaliștilor la telefon susțin că această creștere a anunțurilor de recrutare nu are legătură cu protestele, ci reflectă o nevoie de a înlocui oamenii care părăsesc aceste posturi pentru noi oportunități.

Un alt ofițer susține că intensificarea angajărilor este o consecință a unei decizii luată în urmă cu doi ani de a mări personalul.

Alți opt ofițeri din cadrul aceleiași unități, însă, au confirmat că această campanie de recrutare este mult mai amplă decât de obicei.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇