Povestea americanului care luptă în Ucraina: Sunt mândru să-i numesc pe acești războinici frații mei

Povestea americanului care luptă în Ucraina: Sunt mândru să-i numesc pe acești războinici frații mei

Veteranul american James Vasquez, care luptă voluntar pe frontul din Ucraina împotriva rușilor, a devenit celebru pe Twitter, după ce a postat imagini cu tancurile pe care le-a distrus împreună cu luptătorii ucraineni și satele pe care le-a eliberat de invadatori.

Iar fanii i-au trimis o mulțime de bani, pentru a-și cumpăra arme și echipamente.

Vasquez, în vârstă de 47 de ani, din Norwalk, Conneticut, a fost sergent în armata SUA, iar acum avea o mică afacere. La 4 zile după invadarea Ucrainei de către Rusia, el a anunțat public că merge pe front. Pe atunci îl urmăreau pe Twitter doar prietenii.

A reușit să ajungă în Ucraina pe 15 martie, a intrat în luptă, iar după câteva zile a transmis și primele filmări în care apare înconjurat de tancuri rusești pe care le-a distrus împreună cu camarazii săi.

ADVERTISING

„Acest sat era ocupat de ruși de o lună. Au terorizat oamenii și le-au luat mâncarea. Astăzi am intrat, am eliminat șapte tancuri și nenumărați ruși și i-am eliberat pe acești oameni”, scrie James Vasquez, pe 24 martie.

Acesta este momentul în care a devenit celebru, iar imaginile din Ucraina s-au viralizat.

Filmarea are acum aproape 3 milioane de vizualizări, iar voluntarul american din Ucraina este urmărit de peste 230.000 de persoane pe Twitter.

„Vreau să fie foarte clar că sunt singurul american pe care l-am văzut aici. Nu vreau ca mașina de propagandă rusă să spună că există un batalion de americani, așa cum face deja. Sunt aici singur, din proprie voință, pe bază de voluntariat”, spunea Vasquez.

„Sunt multe posturi de știri care doresc să mă intervieveze. Cu tot respectul, vă rog să așteptați până mă întorc. Dacă știam că atrag atât de multă atenție cu niște tweet-uri, nici nu le mai trimitem. Voi răspunde bucuros la solicitări după ce mă întorc”, spune veteranul.

ADVERTISING

Pe de altă parte, populariatea uriașă pe care a dobândit-o l-a ajutat să adune în câteva ore peste 50.000 de dolari, atunci când s-a plâns de lipsa echipamentelor moderne și a armelor.

Vasquez a scris că luptătorii din grupul său au nevoie de veste antiglonț, de căști și de sisteme moderne de ochire pentru vechiul lor armament estic, iar urmăritorii lui din social media s-au grăbit să contribuie.

„Avem mare nevoie de vehicule 4x4, echipament adecvat de luptă. Mulți băieți nici măcar nu au căști de kevlar. Avem nevoie de șine și lunete pentru arme. 95% dintre noi folosim cătarea din fier de pe armă, nu avem lunete de calitate. Aș putea să echipez o întreagă brigadă, dacă fiecare ar contribui cu un dolar”, le-a spus el fanilor de pe Twitter.

ADVERTISING

După doar câteva ore, el și-a anunțat fanii să nu-i mai trimită bani, pentru că a primit destui și a reușit să-și ia tot ce le trebuie, chiar și niște mașini de teren. Mai bine să trimită direct în conturile armatei ucrainene sau către organizațiile care ajută refugiații.

„Vă rog să nu mai donați bani. Ați fost cu toții uimitor de generoși. Am reușit să achiziționăm 2 vehicule 4x4 și în prezent căutăm un al treilea. Am reușit să cumpăr șine pentru AK, dar achiziționarea de lunete a fost o provocare și probabil că trebuie să merg în Polonia. (...)

Am reușit să obținem uniforme noi gratuit, pe lângă donații, deci e un lucru mai puțin pentru care să vă faceți griji. Încă mai caut veste antiglonț și plăci (balistice) suplimentare, dar nu aș fi putut face nimic din toate acestea fără generozitatea voastră. Cu toții suntem foarte recunoscători”, a spuns Vasquez.

James Vasquez
Foto: Twitter / James Vasquez

Soția lui, Tina, îl așteaptă acasă, iar jurnaliștii din SUA au întrebat-o ce părere are despre aventura soțului său în Ucraina.

„Este în ADN-ul lui – este ceea ce-i place să facă”, a declarat soția lui Vasquez, Tina Vasquez, pentru New York Post.

„La fel a făcut și după 11 septembrie, s-a grăbit să ajute. Așa este el – este eroul meu”, a mai spus ea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇