După ce Rusia a invadat Ucraina, britanicii CJ Darton, Elliott Davies şi Kieran Perkins au ştiu că nu-şi pot continua viaţa ca şi cum nimic nu s-a întâmplat. Toţi trei sunt foşti soldaţi şi au decis să plece să lupte într-un război pe care îl consideră a fi şi al lor.
Jurnaliştii de la BBC i-au găsit în Ucraina, lângă o şcoală aflată la câţiva kilometri de graniţa cu Polonia, unde aşteptau un microbuz care să îi ducă la Liov.
Povestea lor începe cu un schimb de mesaje pe Facebook, un zbor ieftin spre Polonia şi o noapte petrecută sub cerul liber, înainte de a intra în Ucraina.
“Nu pot să stau acasă, să văd ce se întâmplă şi să-mi văd de viaţă ca de obicei”, spune Darton, care a servit şapte ani în Regimentul Anglican Regal.
La fel ca Davies şi Perkins, Darton a servit şi în Afganistan.
Davies şi Darton le-au spus familiilor lor încotro se îndreaptă.
Perkins, în schimb, care are 35 de ani, este instalator şi tatăl a patru copii, a decis să nu spună nimic. “M-am gândit că, deoarece voi fi plecat doar o scurtă perioadă, nu vreau să îngrijorez pe nimeni”, spune el. Intenţionează să stea în Ucraina două, trei săptămâni.
Pe de altă parte, Davies, în vârstă de 28 de ani, care a făcut parte din Gărzile Grenadierilor timp de şapte ani şi lucra până acum în construcţii, este decis să rămână oricât va fi nevoie. “Unde se va opri? Cine ar mai putea suferi dacă nu facem nimic?”, se întreabă el.
În Ucraina, cei trei bărbaţi au opţiunea de a se alăura Legiunii Internaţionale, ceea ce înseamnă că se angajează să rămână pe toată perioada războiului, sau să lupte independent, alături de alţi soldaţi britanici aflaţi deja prima linie.
„Cine crede că ne place războiul sau că suntem turişti de război ar trebui să rămână să se uite la ştiri. Nu există entuziasm cu privire la război. Nu este nimic plăcut în legătură cu copii morţi pe marginea drumului”, ţine să precizeze Darton.
Sute de foşti militari britanici şi-au exprimat dorinţa de a pleca în Ucraina pentru a lupta împotriva ruşilor sau pentru a participa la eforturile privind ajutorul umanitar. Poziţia autorităţilor faţă de asemenea intenţii a fost una ambiguă, potrivit BBC.
C.S.