Un castel pentru oamenii care au pierdut totul: Refugiaţii din Ucraina sunt găzduiţi în case de vacanţă din locuri idilice

Un castel pentru oamenii care au pierdut totul: Refugiaţii din Ucraina sunt găzduiţi în case de vacanţă din locuri idilice
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Oameni de peste tot din Europa care ofereau spre închiriere proprietăţi pe platforme ca Airbnb au sărit în ajutorul refugiaţilor din Ucraina.

Atunci când a auzit că Rusia a invadat Ucraina, Desislava Tosheva din Sofia, Bulgaria, s-a gândit imediat la oamenii nevoiţi să fugă din ţara lor pentru a-şi salva vieţile şi la cât de greu le va fi celor fără o situaţie financiară bună, scrie CNN.

Avea o canapea pe care şi-ar fi dorit să o ofere cuiva care are nevoie şi s-a gândit că poate mai sunt şi alţi oameni care vor să ajute. Aşa s-a născut grupul "Accommodation, Help & Shelter for Ukraine" de pe Facebook, care a strâns până acum 80.000 de membri, unde de o parte ucrainenii scriu de ce au nevoie, iar de cealaltă potenţialele gazde spun ce pot oferi – similar cu grupul “Uniți pentru Ucraina” iniţiat de europarlamentarul Vlad Gheorghe.

ADVERTISING

Tosheva şi ceilalţi administratori ai grupului creat de ea au găsit cazare pentru aproximativ 90 de refugiaţi până acum. Este vorba în general de proprietăţi închiriate prin Airbnb sau platforme similare – case de vacanţă, inclusiv un castel în Irlanda.

Multe alte persoane care ofereau locuinţe spre închiriere în scop turistic, case aflate de multe ori în mijlocul unor peisaje idilice, au decis să le doneze refugiaţilor ucraineni.

Caroline Williams, o pensionară din Anglia, a pus la dispoziţia refugiaţilor două camere pe care de obicei le închiria prin Airbnb din casa sa din Compton Dundon. “Trebăluiam prin grădină, sub razele soarelui, şi nu puteam să nu mă gândesc la oamenii care nu pot face asta. Nu mă simţeam confortabil să-mi trăiesc viaţa în acest moment”, spune ea.

ADVERTISING

Gordon Cross, un britanic care trăieşte în Budapesta de 20 de ani şi administrează 100 de proprietăţi imobiliare, povesteşte că atunci când refugiaţii au început să apară a văzut că opt dintre aceste proprietăţi sunt vacante: i-a contactat pe proprietari şi toţi au fost de acord să primească refugiaţi.

Jo Mackay şi soţul său au decis la rândul lor să le ofere cazare oamenilor care au fugit din calea războiului în cele două case de vacanţă pe care le deţin pe malul lacului Maggiore din Italia. Mackay speră ca liniştea găsită aici să ajute familiile încercate să se regăsească.

ADVERTISING

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇