Israel: Încă șase ostatici au fost recuperați morți. Netanyahu amenință cu „reglarea conturilor”

Israel: Încă șase ostatici au fost recuperați morți. Netanyahu amenință cu „reglarea conturilor”

Israelul a localizat, sâmbătă, într-un tunel subteran din zona Rafah, încă șase ostatici morți. Într-o declarație, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunțat că au recuperat trupurile israelienilor luați ostatici de Hamas.

IDF a făcut publice numele celor șase – Carmel Gat, Eden Yerushalmi, Hersh Goldberg-Polin, Alexander Lobanov, Almog Sarusi și sergentul major Ori Danino, informează BBC.

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că, potrivit unei evaluări inițiale, ostaticii au fost „brutal uciși de teroriștii Hamas, cu puțin timp înainte ca noi să ajungem la ei”.

ADVERTISING

În declarație se mai afirmă că toți au fost luați ostatici pe 7 octombrie 2023 și au fost uciși de organizația teroristă Hamas în Fâșia Gaza. Trupurile au fost „returnate pe teritoriul israelian”, iar familiile lor au fost deja informate.

Unul dintre cei uciși, Hersh Goldberg-Polin, avea cetățenie americană. Președintele american Joe Biden a declarat că este „devastat și revoltat” de veste.

Un grup care reprezintă familiile celor deținuți ostatici în Gaza a cerut premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, „să se adreseze națiunii și să își asume responsabilitatea pentru abandonarea ostaticilor”.

ADVERTISING

Forumul Familiilor Ostaticilor a declarat că toți cei șase captivi au fost „ucisi în ultimele zile, după ce au supraviețuit aproape 11 luni de abuzuri, tortură și înfometare în captivitatea Hamas”.

„Întârzierea semnării acordului a dus la moartea lor și a multor altor ostatici”, au acuzat aceștia într-o declarație.

Grupul a mai anunțat acțiuni de protest, duminică, cerând israelienilor să se alăture protestelor din Ierusalim, Tel Aviv și alte localități din Israel.

În declarația sa de duminică dimineață, care anunța decesele, IDF a spus că

ADVERTISING

Netanyahu răspunde cu amenințări

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reacționat, duminică, spunând că o să-şi „regleze conturile” cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas, relatează AFP.

„Cel care omoară ostatici nu vrea un acord” în vederea unui armistiţiu şi eliberarea ostaticilor israelieni în schimbul eliberării unor deţinuţi palestinieni, a declarat Benjamin Netanyahu.

„Vă vom urmări, vă vom prinde şi ne vom regla conturile”, a ameninţat şeful Guvernului israelian.

Armata israeliană a lansat o campanie în Gaza pentru a distruge Hamas, ca răspuns la atacul fără precedent asupra sudului Israelului din 7 octombrie, în timpul căruia aproximativ 1.200 de oameni au fost uciși și alți 251 au fost luați ostatici.

Peste 40.530 de oameni au fost uciși în Gaza de atunci, potrivit Ministerului Sănătății administrat de Hamas în teritoriu.

Mediatori americani, egipteni și qatarezi încearcă să negocieze un acord de încetare a focului, în cadrul căruia Hamas ar urma să elibereze cei 97 de ostatici care încă sunt ținuți captivi, inclusiv cel puțin 27 despre care se presupune că sunt morți, în schimbul prizonierilor palestinieni din închisorile israeliene.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇