ÎPS Teodosie îndeamnă românii să nu se vaccineze și are o teorie halucinantă (Video) Patriarhia a reacționat

ÎPS Teodosie îndeamnă românii să nu se vaccineze și are o teorie halucinantă (Video) Patriarhia a reacționat

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, îndeamnă din nou românii să nu se vaccineze și lansează atacuri dure la adresa campaniei.

Mai mult, atât el, cât și Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei, au o teorie halucinantă: autoritățile vor să ne oblige să ne vaccinăm pentru că UE va opri imunizarea, iar România a cumpărat multe doze și ”rămânem cu ele în pungă”.

Teodosie a fost invitat, joi, la Radio Dobrogea, la o emisiune moderată de Eugen Tănăsescu. Vă redăm mai jos dialogul dintre cei doi:

ADVERTISING

Eugen Tănăsescu: Din ce în ce mai mulți oameni se sperie de ce vor face, pentru că tot aud la știri că se va interzice celor nevaccinați să se ducă la spital, la alimentară, la mall, la școală. Nu avem nicio decizie în sensul ăsta până acum

ÎPS Teodosie: Eu fac un apel la juriști să se mobilizeze. Este o frământare foarte intensă a oamenilor care nu acceptă vaccinul și au dreptul lor de a nu-l accepta, nu trebuie să fie obligatoriu. Mai ales că nu-i asumat de nimeni. Și sunt atâtea urmări negative. Deci acești oameni ar trebui, credincioșii noștri, să se adreseze în masă justiției. Au fost atâtea sentințe care au arătat că este fără temei constituțional această interdicție a nevaccinaților.

ADVERTISING

Eugen Tănăsescu: Doar ce a renunțat Franța la obligativitatea vaccinului.

ÎPS Teodosie: Sigur. Am citit clar că Uniunea Europeană a anunțat că vaccinul va înceta. De ce înainte de a înceta este cea mai intensă propagandă pro vaccin, a obligativității vaccinului?

Eugen Tănăsescu: Ați atins un punct sensibil. Asta este explicația pentru care autoritățile sperie și amenință prin presă în ideea că oamenii se vor speria și vor merge să se vaccineze.

ÎPS Teodosie: Vă spun să nu vă speriați. Aveți tot dreptul să alegeți. Nu trebuie să fiți obligați, nu este constituțional, nu este legal. De aceea, nu vă mai speriați. Mergeți și, dacă vi se interzice, faceți sesizare și vă vor apăra. Sunt mulți avocați care vor să vă apere.

ADVERTISING

Eugen Tănăsescu: Premierul demis Florin Cîțu s-a apucat să spună că nu știu ce interzice, deși nu mai are niciun drept. Dar asta e cea mai bună dovadă a faptului că ei forțează prin sperietură lumea să se vaccineze, pentru că rămân cu vaccinurile în pungă. Pentru că au luat 120 de milioane de doze? Știți cât costă? Vă spun eu că s-a țipat de banii pe catedrală. 2 miliarde și 240 de milioane de euro la prețul actual. Dar din când în când crește prețul la vaccin.

ÎPS Teodosie: Este o neorânduială în această forțare care este nefirească, fără temei și cu rolul de a speria pentru a vă vaccina forțat. Nu acceptați! Sunteți apărați de Constituția țării și de legile europene.

Reacția Patriarhiei

În replică, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, spune că îndemnul unui cleric împotriva vaccinării este total dezavuat de Biserică.

"Iraționalul antivaccinism justificat religios rămâne o mare și riscantă neînțelegere care îi poate transforma pe unii, nu puțini, în martirii unei cauze false. Biserica și cultele religioase nu pot emite opinii în legătură cu o problemă strict medicală cum este vaccinarea. Ele nu pot formula un discurs teologic nici pro, nici antivaccinare.

Fiecare persoană decide liber în legătură cu propria imunizare prin vaccin, în mod ideal după ce se consultă cu un medic, urmând sfatul competent al acestuia. Esențial este să luăm decizia cât mai bine informați din surse medicale, nu dezinformați din surse non-medicale", a declarat Bănescu, la Antena3.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇