Povestea halucinantă a tabloului în care apar Ion Doldurea și fiul său, alături de Neagoe Basarab și Constantin Brâncoveanu

Povestea halucinantă a tabloului în care apar Ion Doldurea și fiul său, alături de Neagoe Basarab și Constantin Brâncoveanu

Primarul PSD din Caracal, Ion Doldurea, și fiul său Ionuț Doldurea, patronul stației GPL care a provocat tragedia din Crevedia, apar într-un tablou alături de Neagoe Basarab și Constantin Brâncoveanu.

Tabloul se află într-un restaurant deținut de familia politicianului în Caracal, potrivit Digi24.

Ion Doldurea este pictat în stânga lui Constantin Brâncoveanu, în calitate de unchi al acestuia, iar Ionuț Doldurea apare în tablou în locul unui nepot al lui Neagoe Basarab.

băi, voi ați observat că mitocanul roșu doldurea, ăla care a sărit din carul răsturnat ca să-și bage familia în tablou...

Publicată de Sorin Titei pe Luni, 28 august 2023

Adevărul a aflat povestea halucinantă a acestui tablou chiar de la Vintilă Mihăescu, artistul care l-a pictat.

ADVERTISING

Acesta spune că e prieten cu primarul din Caracal, care l-a ajutat să deschidă mai multe expoziții și cu care a avut diverse colaborări, dar edilul nu ştia că va fi pictat.

"Sunt licențe artistice. Așa cum Rafael l-a pus în locul lui Platon pe Leonardo da Vinci, așa cum l-a pictat pe Michelangelo jos, pe trepte... așa am procedat si eu. Sunt licențe artistice. Mi se potrivea mie pentru conținutul lucrării, acolo unde nu aveam imagine istorică ", susţine artistul. 

„Tabloul nu are legătură cu familia, nu mi-a dat nimeni nicio comandă. Ei nu știau ce fac eu", adaugă el.

„Nu mi-a zis nimeni din familia primarului să fac tabloul ăsta! Eu l-am făcut pentru Primărie!

ADVERTISING

În 2016, a fost aniversarea a 520 de ani de la atestarea județului Romanați. Eu sunt din Caracal și mă cunoaște toată lumea. Printr-un intermediar, mi s-a propus de către Primărie să fac o lucrare care să ilustreze un text scris de Răzvan Theodorescu și în care să apară o înșiruire de personalități, alături de  Matei Basarab, Brâncoveanu. Am acceptat, am mers la Caracal, am măsurat peretele din sala de conferință de la Primărie unde urma să fie pus și am făcut lucrarea. Mai bine de două luni a durat.

Având legături prietenești cu familia Doldurea, mi-am permis să folosesc imaginea tatălui și a fiilor săi. Din punct de vedere iconografic, mi-a convenit să-i folosesc pe post de imagine a unor personalități care nu aveau imagine istorică. Eu mi-am permis treaba asta pentru că aveam la îndemână pozele lor (...)

ADVERTISING

Am făcut această lucrare, am expus-o la Teatrul Național unde se țineau conferințele cu ocazia evenimentului și când să o duc la Primărie mi s-a spus că nu pot să o mai ia, pentru că nu au voie să bată cuie în perete, clădirea fiind de patrimoniu", relatează pictorul Vintilă Mihăescu.

Acesta spune că în mijlocul lucrării este un alt personaj, tot din Caracal, cetățean de onoare al orașului, profesor universitar academician George Dincă.

Mare donator la PSD

Potrivit unui document obținut de G4Media, Ion Dordulea este unul dintre cei 7 cei mai mari donatori ai PSD în anul alegerilor din 2020.

El a fost inclus la categoria ”Lista membrilor de partid care au plătit în anul 2020 cotizații a căror valoare însumată depășește baremul de 10 salarii de bază minime brute pe țară”.

Ion Doldurea a virat în 2020 în contul partidului suma de 28.910,40 lei în mai multe tranșe. Cu patru zile înainte de prima plată, Doldurea fusese ales, în unanimitate, președinte al Organizației Municipale PSD Caracal, ceea ce i-a deschis calea liberă pentru a candida la postul de primar.

2020 este și anul în care, pe 30 iulie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență nu a mai eliberat autorizație de securitate la incendiu pentru depozitul Flagas din Crevedia, acesta figurând, scriptic, ca închis din 14 octombrie același an.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au deschis două dosare penale de abuz în serviciu, după exploziile și incendiul devastator de la stația GPL din Crevedia.

Pe rolul DNA, „au fost înregistrate două dosare penale, formate în urma sesizărilor din oficiu, având ca obiect săvârșirea de către funcționari publici a unor presupuse infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în legătură cu autorizarea stației GPL din localitatea Crevedia, județul Dâmbovița, unde în cursul zilei de 26 august 2023 au avut loc două explozii”, a precizat luni DNA.

Urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă („in rem”), prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇