Explozii la Crevedia. Arafat a povestit cum a simțit a doua deflagrație: Era parcă cineva pune pe tine un fier de călcat

Explozii la Crevedia. Arafat a povestit cum a simțit a doua deflagrație: Era parcă cineva pune pe tine un fier de călcat

Şeful DSU, Raed Arafat, a povestit cum a simţit cea de-a doua explozie de la Crevedia, el comparând suflul deflagraţiei cu un fier de călcat încins. Arafat a precizat că este foarte important că în această a doua explozie nu a fost afectat niciun civil și spune că acum situația este sub control și nu mai există pericolul unei alte deflagrații.

„Eu eram la o distanţă şi pot să vă spun că am simţit pe spate, că mergeam spre partea opusă pentru a discuta cu cineva, şi la momentul respectiv când s-a auzit şi am simţit căldura care a venit, era parcă cineva pune pe tine un fier de călcat. Şi atunci este clar că mai mulţi au fost afectaţi”, a povestit Arafat, la Digi 24.

Şeful DSU a spus că niciun civil nu a fost afectat de cea de-a doua explozie.

„Foarte important, nu a fost afectat nimeni civil în a doua explozie. Şi asta ce înseamnă? Că în zona respectivă civilii nu au mai avut acces (...) eu am auzit comentarii că: da, numai pompieri au fost afectaţi, răniţi. Da, este foarte rău că au fost afectaţi pompieri, dar ce doreaţi, să fie afectaţi civili?”, s-a întrebat Arafat.

ADVERTISING

El a mai precizat că inclusiv jurnaliştii au fost ţinuţi la o distanţă considerabilă, chiar dacă unii dintre ei au vrut să se apropie cât mai mult de incendiul puternic.

Şeful DSU a precizat că nu mai există un risc major la Crevedia, însă pompierii sunt în continuare la locul exploziilor unde monitorizează alte cisterne cu GPL, care au mici scurgeri şi pe care le răcesc. Arafat a arătat că zona este una controlată, iar circulaţia este oprită.

„Este foarte dificil să intervină asupra lor, este riscant să intervii asupra lor şi atunci trebuie să se scurgă şi să se finalizeze situaţia. Eu ieri când am fost acolo am înţeles că în principal este una care avea scurgerea mai importantă, dar sunt şi altele acolo. Asta explică şi de ce au fost pompierii foarte, să zicem, porniţi ca să controleze situaţia, pentru că explozia care a fost putea să fie o explozie mult mai mare, dacă mai explodau şi alte cisterne acolo.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Din cauza asta operaţiunile de răcire în timpul incendiului au fost extrem de importante, mai ales că nu puteai să stingi focul respectiv şi din ce mi-au explicat colegii (...) focul respectiv nu se stinge pentru că în momentul în care l-ai stins GPL este mai greu şi substanţa asta curge şi rămâne o perioadă la sol şi orice sursă de foc duce la explozii cum a fost explozia respectivă. Deci faptul că au lăsat să ardă focul, dar au răcit cisternele din jur era abordarea care este normală”, a declarat Raed Arafat.

El a menţionat că, duminică, se estima că situaţia va mai dura două zile, arătând că zona este izolată.

„Estimarea de ieri pe care am auzit-o de la unul dintre colegii pompieri este că ar putea să dureze, de ieri era vorba, de două zile. Acolo este o zonă controlată, nu se circulă”, a mai spus şeful DSU.

Arafat a precizat că în prezent nu există risc major, dar pompierii „dacă simt orice vor duce la aplicarea unor măsuri de evacuare şi limitate la o distanţă. Din ce ştiu acum nu e necesar astfel de măsuri”.

ADVERTISING

Întrebat care ar fi putut fi sursa de foc care a dus la prima explozie, el a subliniat că „probabil a fost o ţigară”.

„Din ce am văzut şi s-a auzit este vorba de o sursă de foc care a apărut, sursa de foc probabil că a fost o ţigară. Deci clar acolo ceva nu s-a respectat... pe lângă că întreaga activitate ca staţie de transvazare de GPL nu avea voie să fie acolo, dar da, e posibil ca cineva acolo să fi avut o ţigară şi de acolo să fi pornit totul. Asta urmează să fie stabilit de cei de la procuratură”, a arătat el.

Mecanismul de Protecție Civilă a fost închis. Nu se mai fac transferuri la spitale din afară

Cele 2 explozii au provocat 58 de victime, din care 2 au decedat. Majoritatea răniților - 43 la număr - sunt cadre ale MAI (39 de pompieri, 2 polițiști și doi jandarmi).

Şeful DSU a anunţat că a fost închisă solicitarea de urgenţă de Protecţie Civilă şi că nu se vor mai face transferuri externe de pacienţi afectaţi de exploziile de la Crevedia.

„Astăzi am avut o discuție cu secretarul de stat de la Sănătate, să vedem dacă mai avem pe cineva de transportat şi mi s-a zis foarte clar că, prin discuţia lor cu spitalele, nu mai sunt solicitări. Noi astăzi am închis solicitarea de urgenţă la Protecţia Civilă Europeană, deci solicitarea noastră este finalizată.

Acest lucru înseamnă că în 24 de ore de la explozie, noi am reuşit să ducem ce ni s-a solicitat să ducem în 4 ţări, în Germania, Italia, Belgia şi Norvegia şi din momentul în care toate aceste lucruri erau discutate permanent cu premierul, cu domnul ministru, toate aceste lucruri s-au făcut monitorizate, cu informarea preşedintelui.

Mecanismul de Protecţie Civilă Europeană s-a schimbat. Ce nu era posibil la Colectiv, chiar dacă nu putem compara situaţia, acum era posibil. S-au schimbat mecanisme pentru că tocmai România a jucat un rol în abordarea diferită şi în a introduce anumite chestii.

Nu s-au mai solicitat documente cum s-a cerut la Colectiv. Acum au spus: dacă garantaţi că se plăteşte către spitale - unii nici măcar nu au menţionat asta, au spus doar locurile - putem să primim.

S-au dus afară pacienţii care erau grav, unii dintre ei intubaţi. Am decongestionat din spitalele noastre, dar am dus pacienţi în mare parte grav”, a afirmat Arafat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇