NU se schimbă NIMIC după Crevedia, așa a fost și cu Colectiv! SISTEMUL se regenerează

lucian.lumezeanu

Antreprenor – Comunicare și risc politic

Lucian Lumezeanu a fost, pe rând, ziarist, consultant, corporatist. Ultima dată a fost manager de Public Affairs & Public Relations pentru o multinațională din domeniul construcțiilor, unde a contribuit la legi, politici, strategii din zona de eficiență energetică și siguranță la incendiu. A inițiat diverse asociații și coaliții din industrie. A fost și președinte al Consiliului Director pentru două asociații. Îi place să creadă că știe să jongleze cu și să creeze realități. Din 2021 a ieșit din lumea corporatistă și e pe cont propriu. Își sfătuiește clienții, de la agenții la multinaționale, pe riscuri politice, strategii legislative, comunicare, știri false și oportunități din zona Green Deal. Ocazional, ține cursuri pe subiecte din zona asta. Lucian Lumezeanu este în spatele proiectului ThisPropaganda https://www.thispropaganda.eu/.

Imediat după Colectiv, am scris un text în care întrebam: ‚‚Îl schimbăm pe Ponta cu alt sistem ticăloșit?’’ Și afirmam că da, cutare sau cutare lider ajuns la putere e important, dar problema majoră în România e SISTEMUL. Și că degeaba schimbăm un om dacă nu schimbăm ce produce problemele.

Iar prin SISTEM nu mă refeream la nu știu ce cabală de servicii secrete pe care o indică nu știu ce grup de presă cu nu știu ce interese, de care ‚‚sistem’’ apoi ‚‚uită’’ misterios când ajunge la ciolan. Că SISTEMUL nu e atât de coerent încât să aibă un cap care îl coordonează.

Mă refeream la sutele de mii de încrengături CARE PORNESC DE LA POLITICĂ ȘI BANI și care GRIPEAZĂ țara asta. Hidra nu are un singur capăt, are nenumărate.

ADVERTISING

*

Schematic, lucrurile se întâmplă așa: Mare parte din forța politică vine din BANI. Din contractele de stat. Cutare primar face un drum sau cumpără ceva pentru primărie? 10-15% din suma aia se întoarce ca parandărăt. Ca șpagă. La el direct dacă e puternic, la șeful lui dacă îi vine servită obligația.

Banii ăștia leagă oamenii. Cutare afacerist care primește contracte de stat (sau, după caz, terenuri retrocedate, avize șamd) întoarce banii ăștia spre cutare partid sau cutare lider politic. Apoi ÎȘI PERMITE. Să sune miniștri, să sune directori. Cutare lider care semnează e puternic și rămâne în funcție, nu neapărat pe baza competenței și sigur nu a cinstei, ci pe baza puterii pe care ți-o dă banul.

Strâns legat e fenomenul politizării. Liderii politici și afaceriștii care cotizează ÎȘI PUN OAMENI. E adevărat, unii dintre ei sunt competenți – miniştri, secretari de stat, directori, consilieri, inspectori. Dar MULȚI NU SUNT pentru că nu ăsta este criteriul.

Și, chiar dacă sunt, ce să facă atunci când au de ales între cariera lor și a urma directivele, fie ele și incorecte?

Poliția, sănătatea, educația și majoritatea domeniilor au lideri NUMIȚI POLITIC sau măcar dependenți de politică pentru resurse.

Ce faci ca lider din Poliție când primești un telefon de la șeful tău să-l lași în pace pe cutare? Alegi asta sau să fii zburat din funcție? Cum te duci la nevastă și la copil? De cele mai multe ori, nu pățește nimeni nimic dacă închizi ochii, doar se sifonează niște bani. Dar alteori mor oameni.

Ce faci ca manager de spital când primești un telefon de la partidul care te-a susținut, cu sugestia că firma cutare ar face bine să primească un contract pentru dezinfectanți, deși sunt apă chioară?

Mai grav, Justiția e contaminată politic și se ajunge, ca în ultimii ani, ca nimeni cu adevărat puternic SĂ NU MAI PLĂTEASCĂ.

Cum să funcționeze statul bine în condițiile astea, în care nu există responsabilitate pentru a face statul să funcționeze, ci să faci bani pe seama lui sau să obții / păstrezi poziții și să scapi de pușcărie?

*

PÂNĂ NU VOM TĂIA DIN POLITIZAREA ASTA CARE ACAPAREAZĂ TOT, DIN MECANISMUL DE STOARCERE DE BANI DE LA STAT CARE HRĂNEȘTE UN SISTEM CORUPT, DIN CENTRALIZAREA CARE OPREȘTE APARIȚIA UNOR CENTRE DE PUTERE LOCALE CU ADEVĂRAT AUTONOME, DIN FIRELE CARE GRIPEAZĂ ORGANELE DE APLICARE A LEGII SĂ-I PEDEPSEASCĂ PÂNĂ ȘI PE CEI MAI PUTERNICI, DEGEABA CADE CUTARE SAU CUTARE CAP.

Nimic fundamental nu se schimbă. Totul se regenerează.

*

Se va schimba ceva după azilele groazei, după cazul gravidei moarte la Botoșani, după explozia de la Crevedia? NIMIC FUNDAMENTAL. Sigur, cad niște capete, intră niște personaje la închisoare pentru scurt timp. DAR matricea din care ies asemenea grozăvii e neschimbată.

O frază celebră din romanul ‚‚Ghepardul’’ de Lampedusa zice: ‚‚Totul trebuie să se schimbe pentru ca totul să rămână la fel’’. Și nimic nu sintetizează mai bine eforturile de cosmetizare după fiecare tragedie.

*

Există, desigur, nuanțe aici. E adevărat că nu s-a schimbat nimic MAJOR în funcționarea SISTEMULUI, dar statul a fost forțat, pe alocuri, să funcționeze mai bine. Nu suntem chiar ultima țară din lume și ar fi ridicol să negăm cât am evoluat în ultimele decenii.

Statul a fost forțat de obligațiile europene și euro-atlantice, dar mai ales de milioane de oameni care au votat, au protestat, s-au zbătut pentru a scoate la iveală nereguli, s-au implicat și așa mai departe. De magistrați care, de multe ori, și-au făcut treaba. De unii birocrați, unii politicieni care, ocazional sau mai des, au urmat calea mai bună.

Dar MECANISMUL, SISTEMUL, a rămas în picioare. De ce nu se schimbă fundamental? Pentru că așa funcționează partidele noastre, aproape toate.

Ce să dărâmi? Esența ta? Mare parte din ce te face de succes ca partid? Și este extrem de dificil ca acele câteva mai mici și mai puțin atinse de contaminarea asta să ajungă suficient de puternice pentru a rupe sistemul. Iar dacă-l lași în picioare, va dura decenii să se schimbe singur. Dacă vreodată.

Și până nu dărâmăm acest mecanism, vom avea alt Colectiv, alt Botoșani, altă Crevedia și alte milioane de tragedii mai mici sau mai mari, văzute sau nevăzute.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇