Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a explicat, luni, cum a fost posibil să se rănească zeci de pompieri care au intervenit sâmbătă la incendiul de la stația GPL din Crevedia și care este starea lor.
Au fost în total 58 de victime, dintre care 43 sunt angajați ai Ministerului de Interne – pompieri, polițiști și jandarmi care au acționat la fața locului.
Potrivit acestuia, în timpul intervenției, pompierii au fost extrem de aproape de cisterne, lucru care se vede în imaginile de la fața locului, surprinse după prima explozie. Este un risc asumat, spune Raed Arafat.
„Pompierii nu au făcut decât să reacționeze și să controleze o situație. Au reacționat după ce cineva nu a respectat regulile și după ce a apărut prima explozie. Intervenția pompierilor era să controleze o situație să nu devină cât mai tragică, pentru că lipsa intervenției, a lăsa să ardă, cum spuneau unii, putea să însemne și o deflagrație mult mai importantă.
Pompierii au un rol și știu ei să se organizeze să lupte contra incendiului. Pompierii nu pot lucra prin telemuncă, nici de la distanțe foarte mari. Nu poți lupta cu incendiu de la 500 de metri”, a declarat Arafat, citat de Mediafax.
Casca topită e un fake!
Șeful DSU a fost întrebat şi despre apariţia în mediul online a unor căşti de pompieri topite, despre care se afirmă că ar aparţine pompierilor care au intervenit la Crevedia.
“Eu nu am văzut astfel de poze şi, dacă le vedem, o să fie analizate. Asta pot să vă spun acuma. Asta, de exemplu, este o cască pe care eu nu am văzut-o folosită de pompierii noştri în ultima perioadă. Dvs îmi arătaţi o cască argintie. Pompierii noştri au căşti roşii, în mare parte. Dacă cineva a avut cască personală, înseamnă că avem o problemă. Această cască nu ştiu să facă parte din dotare. Casca este argintie. Nu există la noi în dotare.
Dvs folosiţi o poză în care este argintie, nu face parte din dotarea pompierilor. V-aţi pus problema că dvs poate că luaţi de pe Internet nişte chestii care nu sunt reale şi care sunt false? Eu asta trebuie să verific dacă este a lor şi dacă în final a fost introdusă ca şi cască autorizată de către pompieri”, a afirmat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, citat de News.ro.
Întrebat dacă el va verifica ce căşti au fost folosite la intervenţia de la Crevedia, Arafat a răspuns: “Nu, asta se face la nivelul inspectoratului, dacă au fost căşti care au fost afectate şi nu au protejat oamenii, că dacă la exterior a fost ceva, dar ele au protejat oamenii, poate că şi-au făcut treaba. (…)
Arsurile care au apărut au apărut la nivelul mâinilor, unii poate că nu au purtat mănuşile, chiar dacă există mănuşi. Şi da, poate că unii au fost foarte aproape şi au avut arsuri mai mari. Acest lucru se ştie că avem doi care au fost transferaţi în stare critică, mai ales că aveau şi leziuni de inhalaţie. Analiza o fac experţii în acest domeniu şi nu o fac eu aici, pe baza unei poze”.
Arafat a explicat că pompierii sunt bine echipaţi şi “au primit în ultima perioadă multă dotare, care a ajutat inclusiv în această intervenţie”.
Totodată, el a subliniat că din informaţiile sale niciun pompier care a purtat cască şi a participat la intervenţie în urma exploziilor care au avut loc la Crevedia nu are leziuni la nivelul capului.
"Eu nu am niciun pompier care are leziuni la nivelul capului, cel puţin din ce ştiu şi care a purtat cască", a spus Arafat.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a deschis un dosar in rem în care se efectuează cercetări în legătură cu modul de intervenţie a pompierilor la incendiul de la Crevedia.