Iohannis, la Kiev: Agresiunea premeditată, nejustificată, neprovocată şi ilegală a Rusiei trebuie să înceteze!

Iohannis, la Kiev: Agresiunea premeditată, nejustificată, neprovocată şi ilegală a Rusiei trebuie să înceteze!

Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat, joi, la Kiev, utilizarea de către Rusia a exporturilor de cereale ca pe o armă şi a făcut apel la implicarea tuturor actorilor relevanţi pentru convenirea unei „coaliţii de state” care să sprijine efortul internaţional de creare a unor „coridoare albastre” pentru transportul maritim, în siguranţă, prin Marea Neagră.

„Ne aflăm acum în punctul în care Rusia a mai adăugat un instrument de şantaj printre acţiunile sale – cerealele. Condamn cu tărie utilizarea exporturilor de cereale de către Rusia ca pe o armă, cu un asemenea impact global major. Am discutat astăzi despre acest subiect şi despre soluţiile posibile pentru depăşirea acestei situaţii.

ADVERTISING

Ca parte relevantă a soluţiei la situaţia de insecuritate alimentară generată de Rusia, România participă activ la eforturile de facilitare a tranzitului exporturilor de cereale din Ucraina şi acţionează ca hub regional pentru grânele ucrainene.

Autorităţile noastre responsabile depun eforturi pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru a uşura tranzitul prin Portul Constanţa de la Marea Neagră şi prin porturile dunărene.

De la începutul invaziei ruseşti, Portul Constanţa a asigurat tranzitul a peste un milion de tone de cereale din Ucraina.

De asemenea, depunem eforturi pentru deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, precum şi pentru reabilitarea liniilor de cale ferată cu ecartament larg de pe teritoriul României.

ADVERTISING

În plus, România face apel pentru implicarea tuturor actorilor relevanţi pentru convenirea unei 'coaliţii de state' care să sprijine efortul internaţional de creare a unor 'coridoare albastre' pentru transportul maritim, în siguranţă, prin Marea Neagră”, a spus şeful statului, la conferinţa comună cu omologii ucrainean, Volodimir Zelenski, şi francez, Emmanuel Macron, cancelarul german, Olaf Scholz, şi premierul italian, Mario Draghi.

Trebuie iniţiate pregătirile pentru reconstrucţia Ucrainei, a subliniat preşedintele român.

„Am fost de acord cu toţii că Uniunea Europeană are un rol important în acest efort şi trebuie să creăm instrumente eficiente în acest scop”, a mai spus şeful statului.

Preşedintele Iohannis a subliniat că acordarea statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina, Republica Moldova şi Georgia la Consiliul European de săptămâna viitoare este esenţială în construirea unui „scut puternic şi durabil” în jurul valorilor europene.

„Această decizie este grăitoare pentru capacitatea noastră de a proiecta securitate şi stabilitate în vecinătatea proprie. Nu mai avem timp pentru ezitări. Partenerii noştri au nevoie să le acordăm mai mult sprijin pe termen lung, să-i ajutăm în a-şi construi rezilienţa şi a face faţă unei game largi de provocări simultane, fie convenţionale, fie hibride. Domnule preşedinte Zelenski, dragi prieteni, ne aflăm aici împreună pentru că ştim că este de datoria noastră să acţionăm. Este responsabilitatea noastră să menţinem acest avânt şi să ne ajutăm prietenii ucraineni să-şi făurească un nou viitor", a evidenţiat Iohannis.

Şeful statului român a exprimat solidaritatea deplină cu poporul ucrainean.

„Demersul nostru comun reafirmă unitatea noastră şi angajamentul solid de a continua sprijinul pentru Ucraina. România, ca vecin şi partener de încredere, dar şi ca stat membru al Uniunii Europene şi aliat NATO cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, este pe deplin solidară cu poporul ucrainean.

ADVERTISING

Deplângem pierderile de vieţi omeneşti, rănile deschise ale tuturor ucrainenilor care şi-au văzut căminele, şcolile, spitalele şi chiar istoria atacate în mod brutal.

Suntem mai uniţi şi mai puternici ca niciodată - la nivel regional, european şi transatlantic - în prezervarea valorilor noastre fundamentale şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli, pe care dumneavoastră, cetăţenii ucraineni, le apăraţi cu atât de mult curaj. Agresiunea premeditată, nejustificată, neprovocată şi ilegală a Rusiei trebuie să înceteze!", a transmis Iohannis.

El a menţionat şi sprijinul acordat de România pentru Ucraina, precizând că vor fi continuate discuţiile pentru identificarea altor soluţii şi măsuri cuprinzătoare.

„În cadrul întâlnirii de astăzi cu domnul preşedinte Zelenski, am discutat despre modalităţile concrete de a sprijini în continuare Ucraina în înfrângerea acestei ameninţări existenţiale. Vom continua să identificăm soluţii şi măsuri cuprinzătoare pentru a ajuta Ucraina să reziste şi să respingă ameninţarea rusă”, a mai declarat Iohannis.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇