Iohannis, despre cifrele contradictorii privind rata de infectare din Bucureşti: Aștept ca Guvernul să clarifice de urgență această problemă

Iohannis, despre cifrele contradictorii privind rata de infectare din Bucureşti: Aștept ca Guvernul să clarifice de urgență această problemă

Președintele Klaus Iohannis consideră că este ciudat ca două instituții guvernamentale, Institutul Național de Sănătate Publică şi Grupul de Comunicare Strategică, să ofere rezultate diferite cu privire la rata de infectare în București.

Astfel, șeful statului a cerut Guvernului să clarifice aceste probleme de urgență.

”Este ciudat că doua instituții guvernamentale dau două rezultate diferite. E nevoie urgent de corelarea datelor. Aștept ca Guvernul să clarifice aceste probleme de urgență”, a declarat Klaus Iohannis, marți, într-o conferință de presă susţinută la Cotroceni.

ADVERTISING

Întrebat dacă aceste necorelări vin și în urma faptului că unele instituții sunt ocupate de oameni cu pregătire îndoielnică, președintele a spus că ele au apărut nu de ieri de azi, ci de 30 de ani.

”Aceste necorelări nu au apărut de ieri de azi, ci au apărut în ultimii 30 de ani, când foarte multe persoane au fost promovate fără să fie real competente. În majoritatea anilor a guvernat în România PSD, care a promovat persoane de multe ori fără competențe, dar cu susținere politică solidă.

ADVERTISING

Acum e mult de reparat și asta se numește reformarea statului pe care mi-o doresc. Cunosc aceste probleme, ele trebuie eliminate. Problema s-a rezolvat cumva, după scurt timp e revenit INSP și s-au corelat datele”, a subliniat Iohannis.

Cifrele contradictorii prezentate de INSP și GCS

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că în București s-a depășit rata de infectare de 3 la mia de locuitori încă de duminică.

ADVERTISING

Conform raportului săptămânal al INSP privind evoluția COVID-19 pentru datele raportate până la 11 octombrie, Capitala apare cu rata de incidență la 100.000 de locuitori în 14 zile de 311, ceea ce înseamnă 3,1 la mia de locuitori.

Imediat după comunicatul INSP, Grupul de Comunicare Strategică a informat că Bucureștiul are o rată de 2,69 cazuri la 1.000 de locuitori în ce privește incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile.

GCS face însă precizarea că indicele său este raportat la o populație de 2.151.665 de locuitori.

Ulterior, marți la amiază, prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a anunţat că Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a comunicat o cifră greșită atunci când a informat că în Bucureşti s-a depășit rata de infectare de 3 la mia de locuitori încă de duminică, iar cifra corectă este cea comunicată de GCS.

„INSP a comunicat o cifră din eroare. A rectificat. Rata pe ziua de azi este 2,69”, a spus prefectul, care astfel a furnizat aceleaşi date ca Grupul de Comunicare Strategică.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇