Intervenție în forță a poliției din Rusia la o reuniune a opoziției: Toți participanții au fost arestați (Video)

Intervenție în forță a poliției din Rusia la o reuniune a opoziției: Toți participanții au fost arestați (Video)

Poliţia rusă a întrerupt sâmbătă, la Moscova, o întrunire la care participau mai multe formaţiuni de opoziţie şi i-a arestat pe toţi participanţii, printre care şi figuri cunoscute ale politicii ruse, a anunţat organizatorul reuniunii „Democraţii uniţi”.

"Iată cum sunt deţinuţi toţi participanţii la Forumul deputaţilor independenţi", a postat pe Telegram această organizaţie, postând un video cu opozanţii duşi la dubele poliţiei, relatează AFP.

Circa 150 de persoane - în mare majoritate deputaţi locali veniţi din toată Rusia - participau la acest forum organizat într-un hotel din nordul Moscovei, al cărui scop era de a discuta despre alegerile regionale şi locale prevăzute în septembrie.

"La patruzeci de minute de la începutul forumului, poliţia a umplut sala. Toţi deputaţii au fost arestaţi şi duşi la comisariate", şi-a exprimat indignarea pe Facebook opozantul Ilia Iaşin, însoţind postarea cu o fotografie cu el într-o dubă a poliţiei.

Imagini publicate de media ruse arată zeci de dube ale poliţiei parcate în zăpadă în faţa hotelului, în timp ce într-o înregistrare video publicată de un ales local moscovit, Serghei Vlasov, un ofiţer de poliţie afirmă că acest "eveniment este indezirabil".

Și jurnaliștii au fost arestați

Fostul primar din Ekaterinburg Evgheni Roizman sau opozantul Vladimir Kara-Murza se află printre persoanele arestate, la fel ca mai mulţi jurnalişti veniţi să scrie despre forum.

"Poliţiştii au spus că evenimentul a fost organizat de o organizaţie indezirabilă", a declarat organizaţia rusă de opoziţie Open Russia pentru agenţia de presă Interfax. Democraţii uniţi, organizator al forumului, este, ca şi Open Russia, un proiect al oligarhului în exil Mihail Hodorkovski, unul dintre duşmanii Kremlinului.

"Motivul anulării forumului este clar: autorităţilor le e teamă de orice concurenţă la alegeri şi îşi intimidează opozanţii", a reacţionat pe Telegram echipa principalului opozant rus Aleksei Navalnîi, în prezent încarcerat.

"Cota Rusiei Unite (partidul la putere - n.r.) este cea mai scăzută şi a câştiga alegerile, chiar trucate, devine mai dificil", adaugă textul.

O lege promulgată în 2015 de Vladimir Putin permite desemnarea unor organizaţii străine active în Rusia drept "indezirabile". Ele pot fi apoi interzise, fie că e vorba de ONG-uri, fundaţii sau întreprinderi.

Iată ce mai poți citi azi pe SpotMedia.ro:

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇