Întâlnirea lui Blinken cu ministrul chinez de externe, „constructivă și onestă”. Din SUA se vede mai bine decât din China

Întâlnirea lui Blinken cu ministrul chinez de externe, „constructivă și onestă”. Din SUA se vede mai bine decât din China

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit duminică cu ministrul chinez de externe Qin Gang și au vorbit mai bine de cinci ore.

Informația a fost furnizată de Departamentul de Stat al SUA, citat de CNN. Mai exact, întâlnirea iniţială a lui Blinken cu Qin Gang s-a încheiat după cinci ore şi jumătate, la ora locală 20:00 (15:00, ora României). Cei doi au avut apoi un dineu de lucru.

Despre întâlnire, Departamentul de Stat a comunicat că ministrul de externe al Chinei, Qin Gang, a acceptat o vizită la Washington, în urma unor discuţii "constructive" şi "oneste" cu secretarul de stat Antony Blinken. Cei doi au convenit să "programeze o astfel de vizită la o dată convenabilă pentru ambele părţi", care va fi stabilită ulterior.

De cealaltă parte, media chineză a informat că în timpul întâlnirii dintre cei doi, Qin Gang a spus că relaţiile dintre cele două puteri "se află la cel mai scăzut nivel de la stabilirea relaţiilor diplomatice" și a formulat "cerinţe clare privind interesele esenţiale şi principalele preocupări ale Chinei”, subliniind că Taiwanul reprezintă "principalul risc" pentru relaţiile între Beijing şi Washington.

ADVERTISING

Ministrul chinez de externe şi-a mai exprimat speranţa că Washingtonul "va menţine o percepţie obiectivă şi raţională asupra Chinei, se va mişca în aceeaşi direcţie şi că va face faţă situaţiilor neprevăzute cu calm, profesionalism şi raţionalitate".

Și a confirmat că "cele două părţi au purtat un dialog lung, sincer, aprofundat şi constructiv cu privire la relaţia generală între China şi SUA şi alte chestiuni importante conexe".

Blinken a venit la Beijing pentru o vizită cu miză mare, menită să readucă pe calea cea bună relaţiile tensionate dintre Statele Unite şi China şi să abordeze subiecte precum războiul din Ucraina.

Oficialii ambelor guverne au semnalat că sunt aşteptări scăzute în legătură cu această vizită, dar Blinken a promis că va aduce în discuţie "preocupările foarte reale (ale SUA) cu privire la o serie de probleme", inclusiv invazia Rusiei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Blinken este primul secretar de stat care călătoreşte în China în ultimii cinci ani şi cel mai înalt oficial american care face o astfel de vizită de la preluarea mandatului de către preşedintele Joe Biden.

El trebuia să facă această deplasare în februarie, dar vizita a fost amânată în semn de protest, după ce un presupus balon de spionaj chinezesc a survolat spaţiul aerian al SUA şi a fost doborât.

O primire binevoitoare

Ministrul chinez de externe Qin Gang l-a întâmpinat pe Blinken şi delegaţia sa la uşa unei vile din incinta Casei de oaspeţi de stat Diaoyutai din Beijing, şi nu în interiorul clădirii, aşa cum se obişnuieşte, remarcă Reuters.

Antony-Blinken-Qin-Gang-China

Cei doi au avut o scurtă conversaţie în timp ce intrau, Qin întrebându-l pe Blinken în engleză despre lunga sa călătorie de la Washington. Apoi şi-au dat mâna în faţa unui drapel chinezesc şi a unuia american.

ADVERTISING

După ce s-au îndreptat spre o sală de reuniuni, nici Blinken şi nici Qin nu au făcut comentarii în faţa reporterilor cărora li s-a permis pentru scurt timp să intre. 

Asistentul ministrului adjunct de externe chinez Hua Chunying, care a participat la întâlnire, a postat pe Twitter o fotografie cu Qin şi Blinken dându-şi mâna: "Sper că această întâlnire poate ajuta la revenirea relaţiilor dintre China şi SUA la ceea ce cei doi preşedinţi au convenit în Bali", a scris oficialul.

În timpul şederii sale, prevăzută până luni, este de aşteptat ca Blinken să se întâlnească, de asemenea, cu diplomatul cu rangul cel mai înalt din China, Wang Yi, şi, posibil, cu preşedintele Xi Jinping.

Oficialii americani au minimalizat încă de săptămâna trecută perspectiva unui progres major în urma acestei vizite, dar au declarat că obiectivul principal al lui Blinken este de a stabili canale de comunicare deschise şi durabile pentru a se asigura că rivalitatea strategică dintre cele două ţări nu degenerează în conflict.

Biden vrea să se vadă din nou cu Xi

Oficialii şi analiştii americani se aşteaptă ca vizita lui Blinken să deschidă calea pentru mai multe întâlniri bilaterale între Washington şi Beijing în lunile următoare, inclusiv posibilele vizite ale secretarului Trezoreriei, Janet Yellen, şi ale secretarului Comerţului, Gina Raimondo. De asemenea, ar putea pregăti terenul pentru întâlniri între Xi şi Biden la summituri multilaterale, mai târziu în cursul anului.

Vorbind cu reporterii duminică despre incidentul cu balonul din februarie, Biden a declarat că nu crede că liderii chinezi ştiau prea multe despre locul unde se afla balonul sau despre ceea ce făcea acesta, adăugând în acelaşi timp că speră să se întâlnească cu Xi în curând. "Sper ca, în următoarele câteva luni, să mă întâlnesc din nou cu Xi şi să discutăm despre diferenţele legitime pe care le avem, dar şi despre domenii în care ne putem înţelege", a spus Biden.

Biden şi Xi au purtat primele discuţii faţă în faţă în noiembrie, în marja unui summit al Grupului celor mai mari 20 de economii, desfăşurat pe insula indoneziană Bali, angajându-se în discuţii tranşante cu privire la Taiwan şi Coreea de Nord, dar şi promiţând o comunicare mai frecventă. În timp ce această întâlnire a atenuat pentru scurt timp teama de un nou Război Rece, survolul balonului chinezesc deasupra Statelor Unite, câteva luni mai târziu, a escaladat tensiunea, iar de atunci comunicarea la nivel înalt a fost rară.

Care sunt mizele și obiectivele vizitei în China a lui Antony Blinken.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇