Germania și-a prezentat prima strategie de securitate națională. Rusia este considerată cea mai mare amenințare, dar și China

Germania și-a prezentat prima strategie de securitate națională. Rusia este considerată cea mai mare amenințare, dar și China

Germania şi-a prezentat miercuri prima sa strategie de securitate naţională, în care Rusia este considerată cea mai mare ameninţare pentru Europa şi care avertizează totodată asupra rivalităţii tot mai mari cu China, în condiţiile în care Beijingul încearcă să-şi folosească puterea economică pentru a-şi atinge obiectivele politice.

Documentul oferă o imagine de ansamblu a politicii externe a Berlinului, care a evoluat în direcţia acordării unei atenţii mai mari securităţii decât intereselor economice în cele 15 luni care au trecut de la invazia Rusiei în Ucraina. Aceasta este o schimbare majoră pe care o realizează Germania – modul în care abordează politica de securitate, care se îndepărtează de la o strategie militară în mod exclusiv şi trece la un concept de securitate integrat, a subliniat cancelarul Olaf Scholz în prezentarea documentului.

Strategia enumeră şi alte ameninţări, de la schimbările climatice până la întreruperi în lanţul de aprovizionare.

Planul urmăreşte, de asemenea, să asigure o abordare interministerială mai coerentă a securităţii, deşi guvernul nu a reuşit să ajungă la un acord asupra creării unui Consiliu de Securitate Naţională din cauza dezacordurilor din cadrul coaliţiei tripartite a lui Scholz cu privire la locul unde ar trebui să fie găzduit acesta.

ADVERTISING

Totuşi, unul dintre puţinele angajamente specifice făcute în strategie se referă la pregătirea militară.

O schimbare importantă, dar nu chiar „Zeitenwende”

La câteva zile după invazia Rusiei din februarie 2022, Olaf Scholz a ţinut un discurs în care a anunţat „o schimbare de eră" sau „Zeitenwende", declarând că Germania va investi de acum înainte mai mult de 2% din PIB în apărare, după ani de zile în care a rezistat solicitărilor aliaţilor din NATO în acest sens.

Totuşi, Strategia Naţională de Securitate prezentată miercuri conţine o promisiune ceva mai slabă, potrivit căreia Germania va cheltui pentru apărare 2% din PIB „ca medie pe o perioadă de mai mulţi ani", iniţial în parte prin utilizarea unui fond special de 100 de miliarde de euro creat anul trecut.

Germania îşi propune să atingă obiectivul de 2% din cheltuielile pentru apărare începând de anul viitor, a declarat ministrul de Finanţe Christian Lindner la conferinţa de presă cu Scholz şi alţi miniştri. Acest lucru înseamnă că va trebui să fie reconfigurate estimările bugetare până în 2029, iar unele proiecte vor fi amânate. „Proiectele care rezultă din considerentele noastre de securitate au prioritate", a spus Lindner.

ADVERTISING

Alte măsuri din Strategia de Securitate includ reducerea dependenţei faţă de alte ţări în ceea ce priveşte produsele de bază şi stimularea companiilor pentru a deţine rezerve strategice, după ce dependenţa excesivă a Germaniei de Rusia în ceea ce priveşte energia a dus la o criză energetică anul trecut.

Aceste măsuri sunt deosebit de relevante acum pentru Germania, la fel şi dependenţa Europei de China pentru minerale esenţiale pentru tranziţia către o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon. China ameninţă din ce în ce mai mult stabilitatea regională şi securitatea internaţională, deoarece încearcă să îşi exercite puterea economică pentru a-şi atinge obiectivele politice şi pentru a-şi afirma hegemonia regională, se arată în document, reflectând poziţia tot mai dură a Germaniei faţă de principalul său partener comercial.

O strategie mai detaliată privind China ar urma să fie gata în curând, a declarat Scholz.

Principalele puncte ale strategiei de securitate națională a Germniei

Cheltuieli pentru apărare

 • Germania se angajează să cheltuiască în medie 2% din PIB pentru apărare pe parcursul mai multor ani.
 • Vrea să atingă obiectivul de 2% din cheltuieli începând cu 2024.
 • Cheltuielile pentru alte câteva proiecte vor fi reduse ca urmare a acestui fapt.
ADVERTISING

Ucraina și Rusia

 • Rusia este cea mai mare ameninţare la adresa păcii în zona euro-atlantică.
 • Rusia încearcă să destabilizeze democraţiile europene, să slăbească UE şi NATO.
 • Cancelarul german Olaf Scholz a declarat: Este important să continuăm să discutăm despre garanţiile de securitate pentru Ucraina, inclusiv atunci când se va încheia războiul.

China

 • China pune din ce în ce mai multă presiune asupra stabilităţii regionale şi nu respectă drepturile omului.
 • Rivalitatea cu China a crescut, deoarece Beijingul încearcă să schimbe ordinea internaţională existentă, bazată pe reguli.
 • China îşi foloseşte greutatea economică pentru a atinge obiective politice.
 • China rămâne un partener fără de care nu putem rezolva numeroasele provocări globale.
 • Scholz: O strategie separată pentru China va fi elaborată în curând.
 • Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock: Securitatea în secolul XXI înseamnă să nu fii spionat de China în timpul discuţiilor telefonice.
 • Baerbock: Companiile germane au ajuns la aceleaşi concluzii privind China ca şi guvernul în ceea ce priveşte dependenţele.

Perspective și provocări la nivel mondial

 • Germania trăieşte într-o epocă de multipolaritate şi rivalitate sistemică în creştere.
 • Unele state încearcă să submineze ordinea internaţională şi să îşi promoveze ideile revizioniste privind sferele de influenţă. Aceste state încearcă să exercite o influenţă ilegitimă asupra proceselor politice, a discursului public şi a alegerilor.
 • Necesitatea de a face faţă riscurilor nucleare în creştere cu o forţă de descurajare credibilă şi de a depune eforturi pentru a reduce riscurile nucleare.
 • Ameninţarea atacurilor teroriste este în creştere din cauza radicalizării şi a întoarcerii luptătorilor din zonele de criză şi de conflict.
 • Germania doreşte să colaboreze cu partenerii europeni pentru a dezvolta în continuare politica de securitate comună, inclusiv un angajament intensiv pentru a stabiliza vecinătatea Europei.
 • Erodarea iniţiativelor globale pentru controlul armelor şi neproliferare agravează situaţia globală de securitate.
 • Guvernul face presiuni pentru armonizarea cu partenerii a cerinţelor în materie de capacităţi militare şi doreşte în primul rând soluţii europene pentru achiziţiile publice.
 • Germania este pregătită să îşi asume responsabilitatea globală de a consolida Organizaţia Naţiunilor Unite, doreşte un loc permanent în Consiliul de Securitate

Infrastructură și mărfuri

 • Germania îşi propune să reducă dependenţele unilaterale în ceea ce priveşte aprovizionarea cu energie şi materii prime prin diversificarea aprovizionării.
 • Germania urmăreşte să promoveze proiecte de materii prime pentru rezervele strategice, să creeze stimulente pentru ca firmele să deţină astfel de rezerve.
 • Va continua să analizeze investiţiile pentru a evita dependenţele în ceea ce priveşte infrastructura critică şi pentru a contracara transferul problematic de tehnologii sensibile.

Securitate cibernetică

 • Germania va crea o agenţie federală pentru a se apăra împotriva atacurilor cibernetice grave.
 • Guvernul va depune eforturi pentru a identifica autorii atacurilor cibernetice şi îi va viza prin sancţiuni, în coordonare cu partenerii UE şi NATO sau cu alte ţări afectate.

Sănătate

 • Germania solicită norme obligatorii la nivel internaţional privind modul de abordare a pandemiilor.
 • Guvernul doreşte să sporească rezilienţa naţională prin asigurarea aprovizionării cu medicamente şi a lanţurilor de aprovizionare pe termen lung.
 • Este important să se evite dependenţele, în special prin diversificarea importurilor, prin menţinerea şi extinderea capacităţilor de producţie germane şi europene pentru bunuri critice, cum ar fi medicamentele şi produsele medicale.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇