China şi Cuba au ajuns la un acord secret pentru ca, în schimbul câtorva miliarde de dolari, Beijingul să înfiinţeze o instalaţie de interceptare electronică, într-o nouă provocare geopolitică temerară la adresa SUA, relatează joi The Wall Street Journal (WSJ), care citează oficiali americani care au acces la informaţii strict secrete.
Instalaţia chineză din Cuba va fi situată la aproximativ 160 de kilometri de Florida şi va permite serviciilor de informaţii chineze să intercepteze comunicaţiile electronice din sud-estul SUA, unde se află numeroase baze militare, şi să monitorizeze traficul naval american.
Oficiali au declarat pentru WSJ că Beijingul a a fost de acord să plătească Cubei, aflată în criză de bani, câteva miliarde de dolari pentru a-i permite să construiască staţia de ascultare, iar cele două ţări au ajuns la un acord de principiu în acest sens.
Oficialii americani spun că informaţiile referitoare la locaţia planificată din Cuba - aparent adunate în ultimele săptămâni - sunt convingătoare. Baza ar permite Chinei să colecteze informaţii de semnal, cunoscute în lumea spionajului sub numele de sigint, care ar putea include monitorizarea unei game întregi de comunicaţii, inclusiv e-mailuri, apeluri telefonice şi transmisii prin satelit.
Cum și-ar justifica China demersul
Este probabil ca Beijingul să susţină că baza din Cuba este justificată din cauza activităţilor militare şi de informaţii ale SUA în apropierea Chinei, spun analiştii.
O instalaţie de interceptare în Cuba ar arăta clar că "China este pregătită să facă acelaşi lucru", a declarat Craig Singleton, membru al Fundaţiei pentru Apărarea Democraţiilor, un grup de reflecţie privind securitatea naţională cu sediul în Washington.
"Înfiinţarea acestei instalaţii semnalează o nouă fază de escaladare în strategia mai largă de apărare a Chinei. Este un fel de schimbare a jocului", a comentat Singleton. "Alegerea Cubei este, de asemenea, intenţionat provocatoare", a adăugat analistul.
Singura bază militară străină declarată a Chinei se află în Djibouti, în Cornul Africii.
Administrația Biden, în alertă
Dezvăluirea planurilor Beijingului a dat alarma în cadrul administraţiei Biden din cauza apropierii Cubei de partea continentală a SUA. Washingtonul consideră Beijingul drept cel mai important rival economic şi militar al său. O bază chineză cu capacităţi militare şi de informaţii avansate chiar în coasta SUA ar putea reprezenta o nouă ameninţare fără precedent.
"Deşi nu pot vorbi despre acest raport specific, suntem conştienţi - şi am vorbit de mai multe ori despre asta - de eforturile Republicii Populare Chineze de a face investiţii în infrastructura din întreaga lume care ar putea avea scopuri militare, inclusiv în această emisferă", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate.
"Monitorizăm situaţia îndeaproape, luăm măsuri pentru a o contracara şi avem încredere că suntem capabili să ne îndeplinim toate angajamentele de securitate acasă, în regiune şi în întreaga lume", a comentat John Kirby.
Ambasada Chinei la Washington nu a făcut niciun comentariu, iar Ambasada Cubei nu a răspuns la o solicitare de comentarii, precizează WSJ.