Incident în Marea Chinei: Beijingul denunță o provocare din partea SUA

Incident în Marea Chinei: Beijingul denunță o provocare din partea SUA

Guvernul chinez a acuzat miercuri Statele Unite de „provocare” după un incident între un avion de vânătoare chinez şi un avion de recunoaştere american care zbura deasupra Mării Chinei de Sud.

„Un avion de recunoaştere american RC-135 a pătruns în mod deliberat în zona noastră de antrenament pentru a efectua operaţiuni de recunoaştere”, a declarat Zhang Nandong, purtător de cuvânt al armatei chineze, într-un comunicat, relatează AFP.

China a trimis avioane pentru a urmări şi monitoriza aeronava americană "în conformitate cu legile şi reglementările", potrivit Beijingului.

ADVERTISING

"Aceste manevre provocatoare şi periculoase sunt sursa problemelor de securitate maritimă", a comentat Mao Ning, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe, adăugând că "Statele Unite ar trebui să înceteze imediat aceste provocări periculoase".

Armata americană declarase marţi că un pilot de vânătoare chinez a efectuat o "manevră agresivă nejustificată" în apropierea unui avion de recunoaştere militar american care opera deasupra Mării Chinei de Sud.

Incidentul a avut loc pe fondul unor tensiuni deja ridicate între Beijing şi Washington în legătură cu probleme precum Taiwanul şi survolarea teritoriului american de către un balon chinezesc, la începutul acestui an.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Trimiterea frecventă de către Statele Unite a unor nave şi avioane pe o perioadă lungă de timp pentru a supraveghea îndeaproape China subminează grav suveranitatea şi securitatea naţională a Chinei", a declarat miercuri Mao Ning. "China va continua să ia măsurile necesare pentru a-şi proteja ferm suveranitatea şi securitatea", a subliniat ea.

Potrivit Comandamentului Indo-Pacific al armatei americane (INDOPACOM), vinerea trecută, avionul chinez a zburat "direct în faţă şi la 120 de metri de botul aeronavei RC-135, obligând avionul american să zboare prin turbulenţe în urma sa".

ADVERTISING

RC-135 efectua "operaţiuni de rutină în condiţii de siguranţă deasupra Mării Chinei de Sud şi în spaţiul aerian internaţional, în conformitate cu legislaţia internaţională", a precizat INDOPACOM.

Imaginile făcute publice arată un avion de vânătoare trecând pe lângă un avion american, care poate fi văzut zguduindu-se din cauza turbulenţelor provocate de trecerea celeilalte aeronave.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇