Ce este Silent Barker, sistemul prin care americanii vor monitoriza vehiculele spațiale din China sau Rusia

Ce este Silent Barker, sistemul prin care americanii vor monitoriza vehiculele spațiale din China sau Rusia

Forța Spațială a SUA intenționează să lanseze în această vară mai mulți sateliți care vor monitoriza vehiculele spațiale din China sau Rusia, care au potențialul de a dezactiva sau dăuna obiectele de pe orbită.

Cunoscută sub numele de „Silent Barker”, această rețea de sateliți va fi prima de acest gen și va funcționa alături de senzori aflați la sol și sateliți de pe orbita terestră joasă, scrie First Post.

Sateliții vor fi poziționați la o altitudine de aproximativ 22.000 de mile (35.400 de kilometri) deasupra Pământului, potrivindu-se cu viteza de rotație a planetei, o configurație denumită orbită geosincronă.

ADVERTISING

Forța Spațială și analiștii săi afirmă că acest sistem va oferi indicații și avertismente valoroase cu privire la amenințările împotriva sistemelor critice din SUA.

Acesta va avea capacitatea de a căuta, detecta și urmări obiecte din spațiu, permițând identificarea promptă a potențialelor amenințări.

Constelația de sateliți Silent Barker este programată să fie lansată în iulie folosind un propulsor Atlas V.

Data specifică de lansare va fi anunțată cu 30 de zile înainte prin intermediul platformelor de social media precum Facebook și Twitter.

ADVERTISING

Silent Barker este un răspuns direct la eforturile depuse de China și Rusia în dezvoltarea unor sisteme capabile să se lanseze pe orbită și să dezactiveze alți sateliți. Aceasta a devenit o preocupare tot mai mare pentru Statele Unite.

Potrivit lui Sarah Mineiro, fost membru al Comitetului pentru Servicii Armate, care supraveghează programele spațiale, noua constelație va spori considerabil capacitatea Forțelor Spațiale de a urmări sateliții inamicilor.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇