O misterioasă navă spațială chineză se întoarce pe Pământ după 276 de zile

O misterioasă navă spațială chineză se întoarce pe Pământ după 276 de zile

O navă spaţială experimentală chineză s-a întors, luni, pe Pământ, după 276 de zile petrecute pe orbită, a anunţat presa de stat chineză, încheind o misiune importantă de testare a tehnologiilor spaţiale reutilizabile ale ţării.

Nava spaţială fără echipaj s-a întors la centrul de lansare Jiuquan din nord-vestul Chinei, aşa cum era prevăzut, potrivit presei de stat.

Nu au fost publicate detalii despre tipul navei spaţiale, ce tehnologii au fost testate, la ce înălţime a zburat şi unde a orbitat de la lansarea sa, care a avut loc la începutul lunii august 2022. De asemenea, nu au fost publicate încă imagini ale navei spaţiale, transmite Reuters.

Testul marchează un progres „important” în cercetarea pe care China o desfăşoară în domeniul tehnologiei navelor spaţiale reutilizabile, care va oferi o modalitate mai convenabilă şi mai rentabilă pentru viitoarele misiuni spaţiale, a relatat presa de stat.

În 2021, o navă spaţială posibil similară a zburat până la marginea spaţiului şi s-a întors pe Pământ în aceeaşi zi, într-o misiune care, de asemenea, a fost în mare parte ţinută secretă. Aceasta a aterizat pe Pământ „pe orizontală”, potrivit celui mai important antreprenor spaţial chinez de la acea vreme.

Comentatori de pe reţelele de socializare din China au speculat că Beijingul a dezvoltat o navă spaţială precum X-37B, un avion spaţial autonom al Forţelor Aeriene ale SUA, care poate rămâne pe orbită ani de zile.

X-37B, un avion fără echipaj şi reutilizabil, s-a întors pe Pământ în noiembrie anul trecut, după cea de-a şasea şi ultima sa misiune, după ce a petrecut peste 900 de zile pe orbită.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇