Avionul spațial al armatei americane a revenit după o misiune de peste 900 de zile (Foto&Video)

Avionul spațial al armatei americane a revenit după o misiune de peste 900 de zile (Foto&Video)

X-37B a zburat fără echipaj, folosind energia solară, și a desfășurat mai multe experimente pentru armata Statelor Unite.

Avionul spațial a revenit la sol, la Centrul Spațial Kennedy, după un interval record de 908 zile petrecute pe orbita Pământului.

Aceasta a fost a șasea misiune pentru aparatul care seamănă cu o navetă spațială în miniatură. Misiunea anterioră a durat 780 de zile, relatează Phys.org.

În cea mai nouă misiune, X-37B a găzduit pentru prima dată un modul care a realizat experimente pentru laboratorul de cercetare al Marinei SUA, dar și pentru Academia Forțelor Aeriene și alte instituții americane. Modulul s-a separat de avion înainte de reintrarea acestuia în atmosferă, pentru a nu periclita aterizarea.

ADVERTISING

Printre experimente s-a numărat și cel al satelitului FalconSat-8, proiectat și construit de cadeții academiei în parteneriat cu Laboratorul de Cercetare al Forțelor Aeriene. Acesta a fost lansat în octombrie 2021 și încă se menține pe orbită.

Alt experiment a vizat evaluarea efectelor staționării de lungă durată în spațiu asupra unor semințe.

Până acum, X-37B a parcurs peste 2,08 miliarde de kilometri și a petrecut 3.774 de zile în spațiu.

X-37B - What is it doing up there?

"De la prima lansare pe orbită a lui X-37B, acesta a doborât recorduri și a oferit națiunii noastre o capacitate fără rival de a testa și a integra rapid noi tehnologii spațiale", a declarat Jim Chilton, prim-vicepreședinte al companiei Boeing, care a construit avionul.

ADVERTISING

"Această misiune subliniază concentrarea Forței Spațiale asupra colaborării în explorarea spațiului și extinderea accesului ieftin pentru partenerii noștri, din cadrul și din afara Departamentului Forțelor Aeriene", a transmis generalul american Chance Saltzman, șeful operațiunilor spațiale.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇