Rusia își face propria stație orbitală și părăsește ISS. NASA nu știa nimic

Rusia își face propria stație orbitală și părăsește ISS. NASA nu știa nimic

Rusia a anunțat că va părăsi, după 2024, Stația Spațială Internațională (ISS) și își va crea propria staţie orbitală, însă NASA spune că nu a primit încă o notificare „oficială” în acest sens, a declarat marţi un important oficial al agenţiei spaţiale americane, relatează AFP.

„Nu am primit nicio declaraţie oficială de la partenerul nostru cu privire la informaţiile de astăzi”, a declarat marţi Robyn Gates, directoarea diviziei ISS în cadrul NASA, în cadrul unei conferinţei de presă la Washington. „Deci vom discuta în continuare despre planurile lor”, a mai spus ea.

ADVERTISING

Statele Unite vor să prelungească funcţionarea ISS până în 2030, însă noul şef al agenţiei spaţiale ruse Roscosmos a anunţat marţi că Rusia va înceta participarea la program "după 2024".

Întrebată dacă Statele Unite doresc ca ruşii să se retragă de pe ISS, Robyn Gatens a răspuns: "Nu, absolut nu. Ei au fost parteneri buni, la fel ca toţi partenerii noştri şi dorim să continuăm împreună, ca parteneriat, să operăm staţia spaţială în acest deceniu".

Staţia Spaţială Internaţională este rezultatul unei colaborări internaţionale şi NASA a declarat în repetate rânduri că ISS nu ar putea funcţiona fără contribuţiile diferiţilor parteneri.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Din 2030, NASA mizează pe o tranziţie către staţii spaţiale comerciale, la a căror dezvoltare ea deja participă, dorind să închirieze serviciile acestora odată cu scoaterea din funcţiune a ISS.

"Ruşii, la fel ca noi, se gândesc la ce va urma pentru ei", a mai spus Robyn Gatens. "Aşa cum noi plănuim o tranziţie după 2030 către staţiile comerciale pe orbită joasă, ei au un proiect similar. Deci se gândesc la această tranziţie şi ei", a mai spus ea.

Iuri Borisov, şeful Roscosmos, a declarat marţi că Rusa intenţionează să creeze o "staţie orbitală rusă", care va fi "principala prioritate" a programului spaţial naţional rus.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇