Instructori români pregătesc piloți de vânătoare în baza Sheppard, una dintre cele mai mari din SUA

Instructori români pregătesc piloți de vânătoare în baza Sheppard, una dintre cele mai mari din SUA

Într-una dintre cele mai mari baze aeriene ale Statelor Unite există instructori români care pregătesc piloți de vânătoare din alte ţări NATO.

Românii se schimbă la fiecare 3 ani și fac parte dintr-un program NATO, în care participă 14 ţări.

În baza Sheppard din Texas, câțiva instructori ai Forțelor Aeriene Române pregătesc viitori piloți de vânătoare ai NATO.

Căpitanul Andrei Ilucă are 30 de ani și este de 6 luni în SUA. S-a mutat din Buzău în Wichita Falls, împreună cu familia. Acasă era instructor pe IAR 99 Standard şi acum face pregătirea și va începe să lucreze cu studenții care vor zbura pe avionul T-6.

ADVERTISING

"Impactul inițial este unul copleșitor, având în vedere că mă pregătesc într-un mediu internațional, vorbim despre 14 națiuni aici, și este fascinant să vezi cum toți reușim să vorbim aceeași limbă și să ne antrenăm în aceleași standarde. (...) Este bine să ai familia cu tine pentru că, pe cât de fascinant este acest mediu, este destul de stresant, apar momente de frustrare și cu siguranță sprijinul moral de acasă contează extraordinar de mult în mentalitatea unui pilot", a declarat Andrei Ilucă pentru TVR.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alt român de la baza Sheppard este căpitanul comandor Lucian Boghean, unul dintre cei mai experimentați instructori români de T-38. A venit de la Câmpia Turzii, unde a zburat pe Mig 21 LanceR.

"Studenții cărora le-am dat dreptul să zboare sunt în jur de 10 din aproape toate țările din program, preponderent studenți americani, germani, spanioli și, bineînțeles, studenții români", spune el.

Instructorii internaționali din programul NATO de la Sheppard pregătesc anual peste 240 de piloți de vânătoare.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇