O dronă AI a învins pentru prima oară cei mai buni piloți într-o cursă în care oamenii dețineau supremația (Video)

O dronă AI a învins pentru prima oară cei mai buni piloți într-o cursă în care oamenii dețineau supremația (Video)

Pentru prima oară, o dronă autonomă a învins cei mai buni piloți umani într-o cursă FPV (first-person view). Tehnologia ar putea fi folosită în misiuni de salvare, dar și în monitorizarea pădurilor și la filmarea unor scene de acțiune.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Zurich (UZH) a dezvoltat o dronă denumită Swift, bazată pe inteligența artificială, care poate întrece cei mai buni concurenți umani într-o competiție first-person view (FPV), anunță ars technica.

Deși inteligența artificială (AI) a mai fost testată contra oamenilor în jocuri precum șahul și chiar StarCraft, este prima oară când un sistem AI depășește piloții umani într-un sport cu componentă fizică, se arată într-un articol publicat în revista Nature.

ADVERTISING

Cursele de drone FPV sunt o disciplină în care concurenții pilotează drone într-un circuit cu obstacole cu cea mai mare viteză posibilă. Ei controlează dronele prin telecomandă și poartă o cască prin care văd imagini video transmise live de camera de bord care le oferă o vedere din perspectiva dronei (first-person view).

Cercetătorii de la Universitatea din Zurich au încercat de mai mulți ani să construiască o dronă cu AI, dar aveau nevoie de ajutorul unui sistem special de captare a mișcării pentru a câștiga. Recent, ei au dezvoltat un mod autonom bazat în mare parte pe vederea artificială, punând acum sistemul AI pe picior de egalitate cu un pilot uman.

ADVERTISING

Iată cum funcționează acest sistem:

  • Soluția Swift folosește date colectate în timp real de camera de la bord, similar cu cel folosit de piloții umani. Acesta include și un sistem integrat de măsurare care detectează accelerația și viteza dronei.
  • O rețea neuronală artificială procesează datele pentru a localiza drona în spațiu și a identifica porțile de pe circuit.
  • Informațiile sunt utilizate apoi de o unitate de control bazată tot pe o rețea neuronală care alege cea mai bună traiesctorie pe care drona să o urmeze pentru a parcurge circuitul cât mai rapid.

Echipa a antrenat modelul AI într-un mediu simulat, pe baza învățării consolidate prin încercare și eroare.

Champion-level Drone Racing using Deep Reinforcement Learning (Nature, 2023)

Swift a concurat cu trei campioni world-class:

ADVERTISING
  • Alex Vanover, campionul din Drone Racing League în 2019;
  • Thomas Bitmatta, campion MultiGP Drone Racing în 2019;
  • Marvin Schaepper, de trei ori campion al Elveției.

Cursele au avut loc între 5 iunie și 13 iunie 2022, pe un circuit conceput special, cu suprafața de 25 de metri pe 25, cu șapte porți prin care dronele trebuiau să treacă într-o anumită ordine pentru a termina o tură. Circuitul a inclus și manevre dificile, precum "Split-S", o mișcare acrobatică prin care drona se învârte pe jumătate și execută o jumătate de buclă în cădere la viteză maximă, potrivit UZH.

Swift a obținut mai multe victorii în fața campionilor și a reușit chiar și cel mai rapid tur, terminând cu o jumătate de secundă în fața celui mai bun pilot uman.

Sistemul AI și-a demonstrat, însă, și limitele în generalizare și adaptabilitate, având probleme când condițiile erau diferite de cele în care s-a antrenat, precum schimbarea luminozității.

Per ansamblu, întrecerea a demonstrat că, deși AI a făcut progrese semnificative în navigarea în medii fizice, piloții umani păstrează supremația la capacitatea de adaptare și reacția la condiții care se schimbă.

Noua tehnologie are mai multe posibile aplicații. Drona Swift poate fi folosită în monitorizarea pădurilor, în explorarea spațială și industria cinematografică, pentru a filma scene de acțiune. În plus, tehnologia ar putea fi aplicată în misiuni de căutare și salvare, unde dronele trebuie să acopere repede suprafețe mari.
Noua tehnologie are mai multe posibile aplicații.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇