Închisoare pe viață pentru primul soldat rus judecat pentru crime de război în Ucraina

Închisoare pe viață pentru primul soldat rus judecat pentru crime de război în Ucraina

Vadim Șișimarin, primul soldat rus judecat pentru crime de război în Ucraina, a fost condamnat la închisoare pe viață, după mai puțin de o săptămână de proces.

Soldatul în vârstă de 21 de ani a fost acuzat de crimă de război și crimă cu premeditare. El a pledat vinovat miercurea trecută, în prima zi din procesul judecat la tribunalul Solomianski din Kiev, potrivit BBC.

Șișimarin a fost identificat în urma imaginilor de pe camerele de supraveghere în care se vede cum ucide un bărbat de 62 de ani, pe 28 februarie, în satul Chupakhivka din nord-estul Ucrainei.

ADVERTISING

Avocatul său a anunțat după sentință că va face apel.

„Este cea mai grea pedeapsă și orice persoană cu mintea limpede ar ataca-o. Voi face apel”, a spus Viktor Ovsiannikov, avocatul ucrainean desemnat din oficiu.

Ziua 89 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

Abandonat de țara care l-a trimis să ucidă

Avocatul a precizat pentru BBC că niciun oficial rus nu a încercat să-l contacteze pe Șișimarin. De altfel, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, s-a rezumat de câte ori a fost întrebat doar să spună că nu deține informații despre caz.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Însă luni, cu puțin înainte de sentință, Peskov a fost din nou întrebat și, de această dată, a transmis îngrijorarea oficialilor de la Moscova.

„Fără îndoială că sunt îngrijorați de soarta cetățeanului nostru. Din păcate, nu avem cum să îl apărărm pentru că funcționarea instituțiilor noastre în Ucraina a fost întreruptă. Dar asta nu înseamnă că nu vom încerca să face asta pe alte canale. Soarta fiecărui cetățean rus este de prioritate maximă pentru noi”, a fost poziția Kremlinului.

„M-ai protejat de soțul meu când l-ai ucis?”

Procuratura ucraineană acuză că sergentul originar din regiunea siberiană Irkuțk întâi a tras, împreună cu alți 4 soldați ruși, asupra unei mașini civile, pe care ulterior au furat-o, pentru a fugi după ce grupul din care făceau parte fusese atacat de forțele ucrainene.

ADVERTISING

Ei au condus până în satul Chupakhivka, unde au văzut un bărbat de 62 de ani care mergea pe bicicletă, vorbind la telefon. Șișimarin a primit ordin de la superiorul său din acel grup să-l omoare pe bărbat, pentru ca el să nu-i raporteze și să le dea de gol poziția.

Sergentul s-a executat și a tras cu Kalașnikovul său mai multe focuri, nimerindu-l în cap.

Ucraina spune că a documentat până acum peste 11.000 de crime de război, în timp ce Rusia neagă orice acuzație, insistând că „eliberează” poporul ucrainean.

Săptămâna trecută, când a fost confruntat în instanță cu văduva victimei sale, aceasta l-a întrebat pe Șișimarin ce caută rușii în țara ei: „Să ne protejați? De cine? M-ai protejat de soțul meu când l-ai ucis?”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇