O nouă dovadă a crimelor comise de ruşi a fost difuzată de New York Times: Înregistrarea arată ultimele clipe ale unor prizonieri ucişi (video)

O nouă dovadă a crimelor comise de ruşi a fost difuzată de New York Times: Înregistrarea arată ultimele clipe ale unor prizonieri ucişi (video)

O cameră de supraveghere video a surprins la Bucea, în martie, momentul în care soldații ruși au trimis la locul execuției cel puțin opt luptători voluntari ucraineni care erau neînarmați.

Secvențele difuzate de New York Times redau ultimele clipe din viața luptătorilor uciși pe 4 martie, după ce au fost luați prizonieri în suburbia Kievului.

În imagini se vede cum soldații îi obligă să traverseze o stradă, mergând în șir indian, cu capetele acoperite și ținându-se fiecare de cureaua camaradului din fața sa. Unii țin o mână deasupra capului. "Ia-o la dreapta, nenorocitule!", îi strigă un soldat rus primului prizonier din șir, apoi îi trântesc la pământ.

Înregistrarea se încheie înaintea uciderii luptătorilor ucraineni și reprezintă cea mai clară dovadă că aceștia se aflau în custodia trupelor ruse cu câteva minute înainte de a muri, scrie ziarul american.

ADVERTISING

Un localnic din apropiere a numărat nouă cadavre la fața locului, după ce rușii au părăsit zona.

Înregistrarea face legătura cu o fotografie a luptătorilor uciși de ruși și care a provocat indignare la începutul lunii aprilie. În imagine se văd cadavrele unor bărbați, unii dintre ei având capul acoperit.

Investigația pe care New York Times a desfășurat-o atestă că prizonierii ucraineni au fost victimele unei crime de război.

Miniștrul rus de Externe și cel al Apărării nu au răspuns la solicitările ziarului american pe acest subiect.

ADVERTISING

Forțele ruse au pătruns în Bucea pe 27 februarie, îndreptându-se spre Kiev, însă au fost nevoite să se retragă după ce au fost decimate de o ambuscadă a armatei ucrainene.

Rusia a fost acuzată în mai multe rânduri pentru crime de război comise de soldații săi în Ucraina. Procurorul general Irina Venediktova a anunţat că Ucraina, unde a început investigarea crimelor de război, are deja 40 de suspecți și 11.000 de cazuri şi că se aşteaptă ca numărul cazurilor să crească în perioada următoare.

Un militar rus, de 21 de ani, capturat în Ucraina, este primul reprezentant al forţelor armate ruse care va fi judecat pe teritoriul ucrainean. Vadim Şişimarin, comandantul unui grup din cadrul unităţii 32010 a Diviziei a 4-a de blindate de gardă Kantemirovskaia, din regiunea Moscova, este acuzat pentru presupusa ucidere a unui civil în regiunea Sumî, nord-estul Ucrainei.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇